Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Čínské 996 - práce, práce, práce

Jedním z rozdílů, které manžel na životě v Číně a v ČR vidí, je životní rytmus a pracovní nasazení. Zatímco v Číně je to nekonečný sprint, u nás je to spíš taková procházka s přestávkami na pivo.

On sám není příliš trpělivý a v Číně jsme nikdy na nic nestáli delší frontu, tedy kromě vyzvednutí lístku na vlak. Prostě jsme si to odpustili a nebo šli jindy. Číňané ale nemají problém čekat ve frontě hodiny - do restaurací, nově otevřených prodejen, na akční ceny, v nemocnicích a podobně. V posledních letech se někde dají místa rezervovat předem, ale na židli ve většině podniků si stejně musíte trpělivě počkat. Naštěstí hodně restaurací vám vydá lísteček s pořadovým číslem a vy můžete přes telefon sledovat, jak se situace vyvíjí, zatímco si nakupujete jinde. Řetězec restaurací Dongbei feng (Severovýchodní vítr) vám s účtenkou objednaného jídla na stůl postaví přesýpací hodiny. Pokud se písek přesype a vy stále čekáte na nějaký pokrm, vrátí vám peníze. Podobné je to s donáškou jídla až do domu. Pokud se zpozdí nebo je jídlo studené, můžete požadovat vrácení peněz či jiné benefity. Tyhle závody o čas vedou k nárůstu dopravních nehod, protože pospíchající poslíčci na skútrech nerespektují semafory, jezdí i po chodnících a řítí se hlava nehlava, jenom aby jim za prodlení nic neztrhli z výplaty. Minulý rok k tématu vyšel zajímavý článek na JoinTechCrunch+: https://techcrunch.com/2020/09/08/viral-article-puts-brakes-on-chinas-food-delivery-frenzy/?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly93d3cuZ29vZ2xlLmNvbS5oay8&guce_referrer_sig=AQAAAJAusIzs6ztwqZOjfYicKf2BZ2PeEhxSfhgfXoxaVXtn_NaVMTv8v3tX2bDXNkKSbMvNrbbXVosaVMoQ5zgn4a6JHpBu2P9HEZmYBa9qgTk5SRdV4M22O_yFsPkVLWq-oQWkG8vzAxJ9SGS7qHoxSYu1xZCnhIDTPHIL4fZBIhs-, podle kterého se za prvních šest měsíců roku 2020 v Šanghaji zranilo nebo zemřelo 325 poslíčků (a to jsou ti oficiálně nahlášení). V tomto odvětví se protáčí miliardy…

Přijít z takového prostředí k nám je opravdu velká změna. Pán nám v řeznictví vážil 20 deka šunky několik minut, než se trefil, se zabalením se také vyhrál. V restauraci nám paní nandavala jídlo na talíř také pěkně dlouho - odměřovala porce, zarovnávala na talíři a otírala. Pokud nepospícháte a není za vámi fronta, tak to ani nevadí. Kolikrát se i zapovídáte a vyvine se z toho celkem příjemná záležitost. V čínském obchodě se mi nikdy nestalo, že by na mou otázku odpověděli, že neví a dál se nestarali. Tam věděli i to, co nevěděli. A když už si nedokázali nic vymyslet, zavolali kolegu a nebo se podívali na internet. Prostě dělali všechno proto, aby si zákazníka u sebe udrželi. U nás mi prodavači pravidelně odpovídají, že neví, že o tom neslyšeli, že to asi nemají. Jeden prodavač mi nedávno tvrdil, že požadovaný produkt už nemají a nejde objednat ani z centrálního skladu. Vyvinul dvouminutové úsilí, aby se mi na to podíval. Tak jsem vyšla z obchodu, přes internet si přesně danou věc za pár minut objednala z hlavního skladu pro vyzvednutí u nich na prodejně. Často mi přijde, že tady mají všichni peněz ažaž a jejich hlavním cílem není prodat. V jednom stísněném obchodě měla paní na sobě vyskládané různé zavinovačky tak, že nebyly vidět. Po tom, co jsme si je s mamkou prohlédly, jsme je daly zpět, jak byly. Nicméně, paní s tím nebyla spokojená, nafrněně obešla svůj pultík a jala se je přeskládávat. V Šanghaji jsem si nechala vybalit asi pět různých pyžamových souprav, paní s tím neměla sebemenší problém. Se vším mi poradila, obsloužila mě až do konce a všechno si uklidila až poté, co se se mnou rozloučila. Také se mi tam nestalo, že by mě někdo z obchodu vyprovodil předčasně jenom proto, že si musí někam odskočit.

Manžel vždycky kroutí hlavou s tím, že v Číně by to takhle nešlo. Zákazníci by si stěžovali, zaměstnanci by přišli o práci… Tam se to musí točit nonstop. Je zase pravda, že u nás není tolik lidí, ale příliš spěchu ze strany prodávajících jsem nezaznamenala, ani když měli plný obchod.

V Číně je to ale jiný extrém. Ve zkratce tomu říkají “996” a například Jack Ma, svého času jeden z nejbohatších čínských podnikatelů, byl velkým zastáncem tohoto systému, který znamená: práce od 9:00 do 9:00, šest dní v týdnu. To vychází na 72 hodin týdně. Rozmohlo se to zejména u internetových firem, ale fungují tak i mnohé další. Několik afér se v tomto roce rozpoutalo kolem společnosti Pingduoduo, kde jeden zaměstnanec prý zemřel na přepracování, jiný spáchal sebevraždu a další byl propuštěn poté, co zveřejnil fotografie, jak jeho kolegu z práce odváží sanitka.

Koncem srpna letošního roku byl pracovní systém 996 nejvyšším lidovým soudem shledán nezákonným. Jenže stačí 996 nezmínit, oficiálně uvádět líbivější pracovní dobu a dál na zaměstnance vyvíjet nátlak, interně. Hned několik čínských kamarádek a známých mi povídalo o tom, jak jsou v práci prostě stále. A nekončí to ani příchodem domů, musí být stále na telefonu, odpovídat na emaily, psát zprávy, doprovázet klienty na večeře. Není to jen 996, práce je prostě nonstop.

U nás na škole takový systém oficiálně zaveden nebyl a nikdo se neodvážil nutit cizince pracovat déle, než měli ve smlouvě. Samozřejmě to na nás zkoušeli a “volný čas” během nám snížili na minimum. Volným časem myslím dobu, během které jsme seděli v kanceláři, opravovali testy, dělali přípravy na další lekce, vyplňovali různé dokumenty od vedení, připravovali (povinně) nástěnky a podobně. Pracovní schůze 1-2x týdně, přičemž ta nejdelší byla vždy v pátek a zpravidla se protáhla, takže jsme někdy místo 16:40 odcházeli kolem 17:30. Poté, co jsme se jednou všichni cizinci v 16:40 prostě zvedli a odešli, si čas už plánovali lépe. Snažili se nás nalákat na práci o víkendu během dnů otevřených dveří, náborech nových studentů a dalších akcí. A co za to? Oběd a káva zdarma, žádné příplatky. Když se jim na to všichni cizinci vykašlali, tak začali zmiňoval jednorázovou peněžitou odměnu - v hotovosti. Čínští učitelé seděli v kanceláři často do pozdního odpoledne a někteří odcházeli až večer. Každý den. Ale ne zadarmo - za dobrý pocit. Kolegu, třídního učitele 7B, volali zpátky do školy ve tři hodiny ráno, protože se dva jeho studenti poprali a do školy dorazila policie. V tu dobu je měla na starosti vychovatelka, ale stejně tam jet musel.

Sportovní den pro 1. stupeň na naší škole

 

Autor: Kateřina Krumpálová | úterý 19.10.2021 15:15 | karma článku: 30,21 | přečteno: 1204x
  • Další články autora

Kateřina Krumpálová

Strasti v Číně: tlustá moc i málo

V Číně, zejména na jihu, bývá velký problém sehnat oblečení ve větších velikostech, než je M. Přitom M je spíš naším S. Kalhoty jsem si v Šanghaji většinou neměla šanci pořídit. Kult štíhlosti frčí všude.

7.1.2023 v 15:28 | Karma: 34,16 | Přečteno: 4823x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Jak moc je anketa Sportovec roku opravdu objektivní?

Letošní výsledky ankety Sportovce roku už jsme měli možnost si prostudovat, v mnoha komunitách určitě vyvolaly vášnivé diskuze, a ani v MMA tomu není jinak.

1.1.2023 v 23:52 | Karma: 14,45 | Přečteno: 687x | Diskuse| Sport

Kateřina Krumpálová

Jak se teď mají lidé v Číně?

Začátkem prosince se najednou začalo rozvolňovat a covid se chová více než vzorně. Už není vůbec tak nebezpečný, jak se tvrdilo - něco jako obyčejná chřipka. Přesně podle rozhodnutí vlády. Obyčejní lidé to ale vidí trochu jinak.

18.12.2022 v 13:41 | Karma: 36,73 | Přečteno: 6699x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Protivládní protesty v Číně - právě teď!

Ve čtvrtek ve městě Urumuqi uhořelo 10 lidí. To bylo poslední kapkou, kterou čínský pohár trpělivosti přetekl. Lidé vycházejí do ulic a požadují odstoupení vlády i prezidenta.

26.11.2022 v 22:06 | Karma: 27,20 | Přečteno: 853x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Projížďka čínským fárem značky Hongqi

Auta značky Hongqi brázdí silnice od roku 1958 a přezdívá se jim Rolls Royce Číny. Jezdí jím zahraniční návštěvy, politici a hlavně čínský prezident Xi. V Evropě jich moc nenajdete, my měli tu možnost projet se jím v Abú Dhabí.

25.11.2022 v 15:55 | Karma: 16,62 | Přečteno: 557x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 203
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1517x
V Číně žiji a pracuji již devátým rokem, ale tato země mě nepřestává překvapovat. Postupně se s vámi podělím o zážitky a poznatky ze všedního života, sportu, vzdělávacího systému a ze společnosti.

Seznam rubrik