Nepál - země Himalájí je utlačována a cítí se ohrožena

Naskytá se základní otázka z hlediska prosté empatie a přirozené lidskosti:„Jak může vládní elita využít nezáviděníhodné a bezvýchodné situace a tlačit bezmocné do kouta na základě omezení základních atributů potřebných k životu?”
Buddhovy oči to vše pozorně sledují

Pro ty z vás, kdo sledujete pozorně mezinárodní dění to není nic nového, ale zprávy o tom, že se blíží 3. světová válka vás již jistě zastihly a jsou více než alarmující. 

Pro mne je ale ještě více než zneklidňující situace, o které jsem se dozvěděla reprodukovaně z úst několika Nepálců pracujících tady v Indii. Už více než měsíc indická vláda pozastavila Nepálu přísun plynu a benzínu a limituje veškeré dodávky tím směrem. 

Cože??? Ptáte se stejně jako já s vykulenýma očima až na vrch hlavy? 

Po tom, co se v Nepálu odehrálo v dubnu a květnu tohoto roku a díky devastujícímu zeměstřesení, jsou škody a následky v této zemi Himalájí enormní a horko těžko a velice pomalu se místní vyrovnávají s touto krutou hříčkou přírody, jež zasáhla jejich osudy. 

A jako by toho nebylo málo, teď se navíc uzavřel kohoutek zdroje nutný pro základní přežití. Když nemají plyn, tak si neuvaří čaj ani dal bhat (jejich tradiční rýže s čočkou), nemají k dispozici zásoby dřeva, aby si udělali ohýnek a připravili si jídlo rovnou na přírodním plameni. Benzín je nutný k přepravě za prací či pomoci blízkým. Jsou naprosto bezprizorní a závislí na pomoci okolních zemí.

Už tak nepálská populace bojuje s depresivními následky napáchané zemětřesením, a teď je Indie takto nelidsky omezuje. Záměr je jasný, tlačí a vydírá, aby se Nepál připojil k této obrovské zemi, ale Nepálci se brání zuby nehty, nechtějí ztratit svou suverenitu a vznešenost svého maličkého národa. Země Himalájí je utlačována a cítí se ohrožena. A nezbývá ji nic jiného než přijímat pomoc z druhé strany, a to komunistické Číny. 

Bojím se, že je to jako z louže pod okap a mám neblahé tušení, že si Čína nyní po Tibetu brousí zuby na další bezbrannou zemi!!!

Co se děje na odvrácené straně zeměkoule je zvrácené, ovšem co my s tím zmůžeme… Snad jen šířit povědomí o případném ohrožení, protože situace v zemích třetího světa nám nejsou lhostejné.

Namaste<3

Nepálská žena s dítětem

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Alexandra Kropp | pondělí 7.12.2015 15:48 | karma článku: 9,61 | přečteno: 450x