Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nejzelenější škola na Zemi

Snová realita je pro děti školou povinné jako vyšitá.To, co vidíte na obrázku není ilustrativní maketa, je to realita. Tato ambiciózní stavba je ŠKOLA a ne jen tak ledajaká, honosí se titulem „Nejzelenější škola na Zemi."  

ŠKOLA = RADOST A ZÁBAVA

Co lze vytvořit pokud máte bohulibý záměr a lásku k dětem? BAMBUSOVÝ SEN!

Snová realita je pro děti školou povinné jako vyšitá. To, co vidíte na obrázku není 3D model ani ilustrativní maketa, je to realita… Tato ambiciózní stavba je ŠKOLA a ne jen tak ledajaká, honosí se titulem Nejzelenější škola na Zemi!

Green School je mezinárodní vzdělávací instituce, ve které se snoubí tradiční školní osnovy s naukami o životním prostředí (green studies) a uměleckými předměty, je zapuštěná v zeleni a poháněná sluneční energií. Je exemplárním příkladem dokonalé symbiózy životního prostředí a lidí. Tento architektonický skvost vybudovaný pouze z přírodních materiálů, jehož domovem je slunečný ostrov Bali, láká pozornost světové veřejnosti už sedm let.

 

POVINNÁ ŠKOLNÍ DOCHÁZKA 

Vzpomenete si ještě na své první školácké krůčky? Kam směřovaly? Nebyla to náhodou nevzhledná, chladná betonová škola, kde nebylo útulno ani za mák? Seděli jste v uzavřených vydýchaných místnostech s podlahou z PVC a neónovými zářivkami? Museli jste jako já sedět přikovaní v nepohodlných školních lavicích, vzpřímení, s rukama zkříženýma za zády? Pamatujete si ještě na ten dril, upjatost, nervozitu i nespravedlnost při zkoušení a známkování? Určitě ano. Nebo jste raději všechny negativní vzpomínky na školní léta vypudili ze své paměti:-? Každý z nás si přece zažil povinnou školní docházku...

Představím vám tedy něco zcela opačného. Diametrálně odlišného, jedinečného, co vám bude připadat i znít jako fikce. Nejedná se ovšem o hudbu budoucnosti či pohádku o škole, učitelích a žácích. Jedná se o skutečnost, která opravdu existuje. Co spatřilo světlo světa v září roku 2008.

VÍTEJTE V GREEN SCHOOL NA BALI 

Na osmi hektarech uprostřed tropické džungle na „ostrově bohů” se nachází Green School, toto pojmenování je naprosto adekvátní a zcela výstižné. Už jen z toho důvodu, že tato škola je vystavěna výhradně z ekologicky nezávadných materiálů a zakomponována doprostrˇed nedotčené prˇírody. Dokonalé sepětí s prˇírodou umocnˇuje fakt, že jednotlivá stavení i trˇídy nemají zdi, okna ani dveře. Jsou prˇirozeným vzdušným open air spacem! 

Dokážete si to vůbec představit? Pokud máte bujnou fantazii, tak snad ano... Fotografie mluví za vše. Nejsou to ilustrace nebo výtvory photoshopu, jsou skutečné!

Unikátní klenot mezi školními institucemi si za pár let své existence vydobyl skvělou reputaci mezi vzdělanostní elitou, rodiči i světovými ekologickými lídry. Není se čemu divit, protože atraktivní škola je prodyšná stavba bez jakýchkoliv stěn, omezeného prostoru či ohraničeného prostranství. Učebnami neustále profukuje svěží vánek zabezpečující kyslíkové povzbuzení při učení, což je skvělé přirozené osvěžení a žáci jsou permanentně na čerstvém vzduchu. Všude kolem školních staveb rozmanitých tvarů (velbloud, želva, loď) jsou zahrádky se záhonky, na nichž žáci pěstují zeleninu, bylinky, ovoce, rýži. Od raného věku jsou začleněni do reprodukčního procesu, jsou součástí produkce – sázejí, pěstují, zalévají a sklízejí. Výsledky své práce si mohou odnést domů nebo skončí v chutném organickém obědě servírovaném v ošatkách na banánovém listu. Jednoduchý, prostý, ale především ekologický princip servírování představuje obrovskou úsporu hektolitrů vody, jež by se denně spotřebovaly při mytí nádobí pro více než 400 strávníků. Myjí se jen příbory a skleničky na nápoje, což je velice příkladné, dá se říci přímo záslužné, protože se nacházíme na malém indonéském ostrově, kde se s vodou musí opravdu zacházet velice šetrně.

INSPIRACE PRO EKOLOGICKÉ NADŠENCE

Jak sám název napovídá (Green School v překladu Zelená škola), škola má být zelená. Zelená sice není doslovně, ale všechno, co její komplex utváří, včetně bezprostředního okolí, to jen potvrzuje. Jednotlivé stavby jsou architektonickými skvosty, jejichž originalita spočívá v kombinaci unikátního designu ve volném prostoru s využitím udržitelných materiálů.

Nejpůsobivější ze všech je bambusová katedrála, atrium školy nazvané Heart of School (Srdce školy). Veškeré vybavení (stoly, lavice, židle, skříňky) má specificky přátelský design, je vyrobeno rovněž z bambusu, což podtrhuje skutečnost, že vše, co děti obklopuje, je zcela přírodní, nezávadné.

Speciální předností jsou solární panely na výrobu a zabezpečení vlastního zdroje energie, které se dají považovat za samozřejmost i významnou patřičnost této školy. Při výrobě elektřiny je v  současnosti škola soběstačná ze 70 %. Vyrobená elektřina se využívá především na chod počítačů a ventilátorů. Klimatizaci tady nenajdete, protože není z ekologického hlediska přípustná. Na svícení se elektrika také nevyužívá, stavby byly architektonicky navrženy se záměrem neustálého přísunu denního světla a sluneční záře. To je jedna z dalších výhod ekologické úspory zajišťujících především ohleduplnost k lidskému zraku včetně zdraví.

Zdejší prostředí je fantastickým inkubátorem pro různé bizarní ekologické vymoženosti. Pokud například potřebujete vybrat hotovost z bankomatu, vůbec není problém! Bankomat poháněný sluneční energií vám rád poslouží. Ve své době se jednalo o jeden z prvních solárních bankomatů na světě. Kuriozity a odlišnosti od klasické školy na tomto otevřeném prostranství neberou konce. Dokonce i toalety jsou naprosto ekologické. Věřte nevěřte, je to tak. Záchody nemají typická splachovadla, jedná se o takzvané kompostované toalety, díky nimž se opět zamezí plýtvání vodou. V každé buňce jsou dvě toalety a podle aktuální potřeby se rozhodnete, kterou zrovna využijete. Dá se to přirovnat k pánským toaletám, kde je taktéž pisoár a záchodová mísa, samozřejmě zde není používán klasický pisoár, jedná se pouze o příměr. Je to sedací mísa, jež se oplachuje sprškou. Toaletní papíry se do mísy nevhazují, dávají se stranou do koše. V případě, že se vám chce na velkou, použijete druhou mísu k tomu určenou, výkaly po sobě prostě zakryjete senem. Kupodivu i přes vysokou teplotu vzduchu tropů nejsou cítit žádné nepříjemné pachy. Jedná se o naprosto přirozeně hygienický způsob vykonávání potřeby. Vlastně se dá  považovat za dokonale zelený!

 

ŠKOLA SNŮ Z BAMBUSU

Green School je mezinárodně uznávaná certifikovaná instituce s moderním pojetím vzdělávání kladoucí důraz především na „green studies” (nauky o životním prostředí). Poskytuje svým žákům relevantní holistické vzdělávání se zaměřením na ekologii. Najdeme ji na jednom z nejúžasnějších míst naší zeměkoule – na indonéském ostrově Bali, konkrétně na území, které nese název Sibang Kaja. Nachází se přibližně 50 minut od mezinárodního letiště Ngurah Rai nebo cca 20 minut jízdy autem od známého centra umění – městečka Ubud.

Když jste zde, máte pocit, že jste se ocitli v jiných sférách, v dimenzích nadčasově přírodovědného světa. Donekonečna obdivujete různorodé novoty, nemůžete se vynadívat na roztodivné výtvory, nevěřícně koukáte na všechny invence kolem. Nestačíte se divit, že tohle je skutečná školní realita.

V současnosti školu navštěvuje 331 dětí ve věku od 6 do 18 let z 38 zemí světa. V červnu 2013 se konal slavnostní ceremoniál pro prvních 17 maturantů školy. Součástí areálu je i školka pro děti od 2,5 do 5 let. Primárně se vyučuje v angličtině, druhým povinným jazykem je místní mluva indonéština – Bahasa Indonesia. Pedagogové jsou rodilí mluvčí z Austrálie, Kanady, USA nebo Jihoafrické republiky či Anglie.

Ruku v ruce s tradičními předměty (matematika, literatura, historie, biologie, zeměpis, výtvarná a hudební výchova atd.) se žáci učí o životním prostředí, obnovitelných zdrojích energie, zemědělství i organickém farmaření. Ve výuce je kladen důraz na hluboké sepětí   s přírodou a uměním. Prostřednictvím interaktivních činností jsou stále v pohybu ve volném prostoru, na čerstvém vzduchu. Bezprostředně se tak rozvíjí jejich představivost i vlastní potenciál. Při výchově žáčků se upřednostňuje ekologické chápání, pochopení přírodních zákonů, fungování systémů a zákonitostí jevů. Proto jsou pravidelně, aktivně zapojováni do aktivit školy, jako je zahradničení, hospodaření, recyklace odpadu, výroba předmětů z udržitelných materiálů atp. Přirozeně nenásilnou cestou je podporován výrazný projev včetně kreativity. V mnoha aspektech výchovy je dán volný průchod svobodnému vyjádření osobnosti spojený s rozvojem talentů dětí. V různých ohledech výuky je podporován individuální přístup s potřebnou inspirací.

Ve vyšších ročnících se klade důraz na rozvíjení podnikatelských i vůdčích schopností, osvojení si tradičních lidských hodnot, jako je úcta k druhým, osobní odpovědnost, ohleduplnost k okolí, respekt k přírodě i jejím tvorům. Obecnou výzvou pro všechny je něco v životě dokázat, důležitou motivací je být užitečný svému okolí, celému světu. Studenti jsou nabádáni, aby se nebáli být výjimeční, prospěšní, díky každodenní motivaci  od ranného věku projevují náležitou sebedůvěru, odvahu pro změnu a vrozené vůdcovství.

Všichni učitelé a zaměstnanci jsou velice přátelští, laskaví, vstřícní, ohleduplní i nápomocní. Mají svoji vizi, následují společnou misi školy. Přistupují ke své profesi ne jako k povinnosti, ale berou ji jako své poslání, naplnění. V mnoha případech se dá dokonce říci, že je pro ně jejich práce koníčkem. Mají osobní snahu předat nové generaci, co se v životě naučili, to je to nejcennější a nejužitečnější, co mohou pro společnost udělat. S moudrostí sdílí, houževnatě aplikují jen to nejlepší, co zažili a čemu opravdu věří. Jsou plně oddáni tomuto novému systému pedagogické výchovy, jeho morálním pravidlům se záslužnými ekologickými principy. Svým úsilím, přesvědčením a tvorbou na něm výtečně participují, dávají do své práce všechnu svoji energii, naději, včetně rozličných znalostí a vlastních zkušeností posbíraných po celém světě. Žáky individuálně mentorují, náležitě inspirují, odměňují chválou či radou, což je velkou motivací k dalšímu osobnostnímu rozvoji. Všechno, co se zde pod slaměnou střechou ve školních dnech odehrává, je provázeno láskyplnou oddaností ke svému povolání, s laskavým pochopením i porozuměním vůči všem a všemu.

Podstatnou součástí výuky je důsledné rozvíjení tvořivosti ve formě podpory uměleckého projevu vyjádřeného prostřednictvím vlastní tvorby, kreativních výtvorů a výrobků. Umění žáků má různé směry, od kreslení, malování, vytváření předmětů i dekorací přes výrobu šperků nebo loutek, hraní divadla, pohybových aktivit, tance, pantomimy až po hudbu. Hudebnímu projevu je vyčleněn dostatečně široký prostor – vlastní hudební tvorba je podporována a sdílena prostřednictvím hromadných či sólových představení, pěveckých vystoupení jednotlivců či sborů. Kreativita dětí přirozeně bují, pracuje na plné obrátky s ohledem na inspiraci z okolní přírody.

V souvislosti s ohleduplnou provázaností školních činností s místním obyvatelstvem vznikl závazek školy umožnit stipendium balijským dětem. Představa je ambiciózní: dosáhnout výsledku 20 % z počtu žáků školy. Místní děti, které dostaly šanci a jedinečnou podporu, tuto školu navštěvují a učí se společně s dětmi z celého světa.

 

ŠKOLNÍ UNIKÁT A KONKURENČNÍ VÝHODY

Celý areál školy spolu s přilehlým Green kempem představují jedno z nejinspirativnějších i nejunikátnějších vzdělávacích prostředí na světě vybudovaných v eko-harmonii s okolním přírodním bohatstvím a sounáležitostí s místním obyvatelstvem. Nadstandardní ekologická výchova včetně principů trvale udržitelného rozvoje poskytuje dětem i dospělým hodnotnou naučnou zkušenost.

Vlastním výukovým přístupem i aktivní osvětou boří Green School  odvěké představy o tradiční škole, stereotypním školním ovzduší i prostoru s ojedinělým prostranstvím. Její nadčasovou předností je ambiciózní výchova dětí garantující, že úspěšně zvládnou nároky současného technicky předimenzovaného světa i společensky aktuálních požadavků doby. Náležitě obstát v konkurenčním prostředí mají prostřednictvím výuky, jež je založena na třech různých aspektech. Jedná se o skloubení, propojení tří úrovní vzdělávání do tzv. rámců představujících a současně v sobě zahrnujících experimentální, ekologickou i podnikatelskou rovinu. Všechny tři jsou náležitě podporovány tvůrčím uměním.

Tým školy poskytuje dětem školou povinným příhodné zázemí ke vzdělání, dokonalé prostředí povzbuzuje k tvořivé volnosti a projevení jejich osobitých talentů. Učitelé a mentoři podněcují v žácích skryté vlohy i individuální dary, jimiž oplývá každý jedinec žijící na tomto světě.

Součástí komplexu je také obrovské travnaté hřiště s bambusovými brankami i basketbalové hřiště pro sportovní vyžití. Každý den využívaná prostorná aréna slouží k různým představením, vystoupením známých osobností či shromážděním dětí i rodičů. Ohromí vás obrovský kouřový krystal z Brazílie uprostřed kruhu z kokosových palem. Děti a učitelé sem chodí řešit spory, usmířit se nebo jen dobít energii. Toto místo, speciálně krystal, je uklidňující i uzdravující zárověň. V areálu školy najdete také chovnou stanici Begawan Foundation pro téměř vyhynulý druh ptáků „Bali Starlings”. Prezentace projektů studentů a jejich výtvorů je všudypřítomná.

 

SNY VERSUS REALITA

Spoluzakladateli Green School je pan John Hardy s manželkou Cynthií, jež společně zafinancovali výstavbu přírodovědně specifického školského unikátu s geniálním úmyslem podpořit vzdělanost spojenou s radostí budoucím generacím. Na svou dobu vybudovali speciální školu, která dopřává svým žákům hodnotné vzdělání, současně probouzí jejich přirozenou genialitu i skryté vlohy. Inspirující vzdělávací prostředí, jež dbá o osobní nadání dětí, podněcuje jejich individualitu, ve všech směrech a v jakémkoliv ohledu. Přínosným nápadem a společným úsilím zhmotnili jeden ze svých snů. S velkolepým záměrem vytvořili neobyčejný prostor, kde děti prožívají nezapomenutelná, spokojená ale i obohacující školní léta.

Jejich záměrem bylo vytvořit vzdělávací prostředí podložené přírodním a holistickým přístupem orientovaným na studenty tak, aby je inspirovalo, podpořilo kreativní rozvoj jejich osobnosti a současně vytvořilo příznivé podmínky, jež zformují a umožní vychovat budoucí lídry v oblasti ekologie.

Mise Green School spočívá v inovativní výchově mladých vůdců hlásících se k celosvětové příslušnosti. Smyslem nového modelu učení je prosazování odvěkých přírodních zákonů, podpora přijímání lekcí a učení se prostřednictvím životního prostředí. Mimo jiné je kladen důraz na efektivní zapojení a kultivaci mládeže k rychle se měnícím požadavkům i potřebám společnosti s ohledem na změny v budoucnosti.

V pojmosloví školy se velice často objevuje výraz holistické vzdělávání. Cílem holistického vzdělávání je příprava žáků nejen v oblasti teorie, ale především v reakci na výzvy doby v oblasti změn ve společnosti spolu s praktickým ohledem na osobní a profesní dráhu každého jednotlivce.

Holistické vzdělávání upřednostňuje nauky o lidech samotných, zdravých vzájemných vztazích, přívětivém společenském chování. Vyzdvihuje význam sociálního i emocionálního rozvoje včetně psychické odolnosti jedince. Důrazně se snaží o intenzivní poznávání, vidění krásy všude kolem nás, vnímání a projevování úžasu nad příležitostmi v překračování běžných hranic chápání, oceňování smyslu odvěkých „pravd”. Těm důvěřuje a chápe je jako právoplatné nástroje pro budoucí uplatnění.

 

KOMU SE NELENÍ, TOMU SE ZELENÍ”...

Moudré přísloví říká, komu se nelení, tomu se zelení.:-)

Úsměvné, jak dokonale sedí pro tento exemplární příklad! Nutno podotknout či lépe řečeno parafrázovat tuto moudrost: „Komu se nelení, tomu se dostane světového zeleného ocenění.“

Díky všem činnostem, především uplatňováním principů green studies a jejich pravidel, získala Green School ocenění „2012 Greenest School on Earth“(„Nejzelenější škola na Zemi za rok 2012”). Vyhlášení se konalo 20. dubna 2012 u příležitosti Dne Země přímo v areálu školy. Cenu každoročně uděluje The U.S. Green Building Council’s Center for Green Schools.

Pro získání ocenění je nezbytné dodržování pravidel ekologické výchovy, osvojení si praktik ve vzdělávání pro co nejvíce udržitelný rozvoj, cílené využívání přírodních materiálů i sluneční energie. Zkoumá se, zda a v jaké míře jsou používány organické suroviny, na jaké úrovni je vlastní produkce, organické pěstování surovin atp. Hodnotí se aktivity prospěšné pro zdraví a kondici dětí, názornost příkladů, zapojení žáků i rodičů do ekologických akcí školy. Centrum z odborného hlediska posuzuje, na jaké úrovni je vytváření místních komunit a podnikatelského prostředí.

Centrum vzdalo hold snažení a vizi zakladatelů. Vyzdvihlo tuto instituci jako názorný modelový příklad toho, že možné je vše. I realizovatelné. Ohodnotilo tak nadšení i práci celého vedení školy, učitelů a zaměstnanců. Poukázalo na toto jedinečné místo, kde se pojí nenarušená příroda s ekologickou výchovou, jako na vzor a podnět pro další vzdělávací zařízení na celém světě. Veřejně ho ocenilo jako projekt hodný následování.

ZDRAVÁ STRAVA ZE ŠKOLNÍ KUCHYNĚ

Vedení školy je náležitě hrdé na speciální eko-kuchyni, produkující stravu pro celou školní posádku. Není pochyb o tom, že je rovněž vystavěna z bambusu. Všude kolem ní se rozprostírají záhonky a políčka z jejichž darů vznikají lahodné organické pokrmy.

Škola si zakládá na nutričně vyvážené stravě. Snahou je 100% produkce školní stravy z vlastních surovin. Zatím je cíle dosaženo z 60 procent. Ve školních dnech se servíruje vlastní zelenina, rýže spolu s dalšími pochoutkami vypěstovanými přímo v areálu školy. Toto číslo je chvályhodné, pokud si uvědomíme, že škola denně připravuje pokrmy pro přibližně 400 osob, včetně svačinek do školního kiosku. Záslužný a neocenitelný je i fakt, že místní nevaří na plynu LPG, ale používají bioplyn nebo piliny.

Obědová menu jsou pestrou nabídkou balijských pokrmů nebo je zdobí rovněž recepty západní kuchyně, vždy v kombinac s možností vegetariánských jídel. Mezi nejoblíbenější patří klasické nasi goreng (rýže s vydatnou dávkou zeleniny) či mie goreng (nudlová variace se zeleninou). Samozřejmě také italské špagety nebo pizza, mexické tacos, pravé guacamole s chipsy a saláty, indické nebo thajské pochoutky. Namísto dezertu je podáváno ovoce, nejčastěji melouny, ananas, banány.

Jen si představte, že by škola, kam vaše děti docházejí, měla každý den zeleninu a ovoce organické kvality, ingredience i bylinky jen ze své vlastní bio produkce. Vždy čerstvé, chemicky neošetřené a čerstvě podomácku připravené. Jak by jim pak chutnalo! Taková životospráva pozitivně ovlivnivňující imunitu dětského organismu by se výrazně odrazila nejen ve vitalitě, ale především na jejich zdraví.

OSOBNÍ ČI VIRTUÁLNÍ PROHLÍDKA 

V případě, že se někdy ocitnete na Bali, neváhejte navštívit toto unikátní prostředí. Vřele to všem doporučuji, nejen dětem, ale i dospělým. Na vlastní oči uvidíte mnohem více. Na vlastní kůži zažijete neopakovatelnou atmosféru oázy plné dětské radosti, nadšení, smíchu, včetně doteku zeleně a čerstvého vzduchu. Vychutnáte si dosytosti místo přírodní scenérie s laskavou péčí dospělých. Všude kolem uvidíte udržované zahrádky, vedle nich ohrádky, v nichž jsou domácí zvířata krmená žáky v rámci přírodovědy či zbytky od oběda. Praktická recyklace všeho, co se tady vyprodukuje a nespotřebuje, je obdivuhodná.

Prostranství školy se neustále zdokonaluje a rozšiřuje. Zaručeně vás překvapí mnoho dalších novinek, nad kterými se pozastavíte s údivem pro jejich jednoduchost a zároveň kroutíte hlavou nad jejich praktickým využitím i nadstandardními vymoženostmi. Proto není možné vyjmenovat vše, co vás na tomto kouzelném místě nadchne či upoutá vaši pozornost. A za tím vším stojí tým pedagogů, učitelů i vychovatelů. Každý svým dílem přispívá k tomuto geniálnímu prototypu školní organizace. V současné chvíli mezinárodní fakulta disponuje 42 učiteli a indonéská jich má 17.

Pokud to máte trochu z ruky a na Bali se nechystáte či nedisponujete volným časem nebo dostatkem financí, je tady pro vás virtuální prohlídka, která vás zaručeně obohatí:

www.greenschool.org/general/photos-videos/360-photo-tour/.

 

EXOTICKY TROPICKÉ LÁKADLO

Láká vás toto pohádkově vyhlížející místo?

Dovolíte-li si opustit svou rodnou zemi i stabilní zázemí, nabízí se zdejší studium žákům na libovolně dlouhou dobu, nejméně však jeden semestr. Kdokoliv z jakéhokoliv místa naší planety může zapsat dítě do této školy. Samozřejmě tomu předchází procedury přijímacího řízení včetně uhrazení adekvátní sumy školného.

Pokud uvažujete, že nastal čas přesídlit a zainvestovat do budoucnosti svých dětí, nebojte se, už i tady studovali žáčci z České republiky a bezpochyby byli systémem nadšeni. Není od věci si uvědomit nekonečnou množinu předností, protože pobyt zde nabízí neskutečně mnoho, od kvalitního vzdělávání v angličtině k pokrokovému přístupu ke vzdělání v kontextu ekologie. Specifikem je výrazné multikulturní prostředí podporující globální vnímání současné společnosti včetně potřeb budoucích generací. Nejen proto je tato instituce tak výjimečná, odlišná a světová. Traduje se, že pokud má student v životopise studium v Green School, pak ho většina univerzit ho přijme bez přijímacích zkoušek.

Studentům se naskytá možnost výběru z nepřeberného množství volitelných předmětů, sportovních i přírodních aktivit, specializace na vlastní projekty. Bonusem je dokonalé ovzduší, nedotčená příroda. Denně se podává jídlo v bioorganické kvalitě včetně zdravých nápojů z čerstvého ovoce nebo zeleniny. Každodenním elixírem je pití kokosové šťávy přímo z čerstvých zelených kokosových ořechů nasbíraných z palem ve školním areálu. Nejenže lahodný mok žáci nasávají bambusovým brčkem, ale ještě k tomu skvěle detoxikuje jejich organismus.

Pokud si vyhodnotíte, že právě toto moderní prostředí je to pravé ořechové pro vaši ratolest, ale vy si nemůžete dovolit vzdát se své práce, nezoufejte! Je možné poslat dítko samotné i bez vás, do školního internátu zřízeného pro tyto účely, ve kterém se o něj postará tým profesionálních „rodičů”. Nejenže existuje „Bambusová škola“ ale i „Bambusová vesnice”, která je propojena se školním areálem majestátním bambusovým mostem spojující břehy divoké řeky Ayung. Tato vesnice čítá 12 bambusových domů sloužící jako alternativní ubytování pro učitele a jejich rodiny, zázemí komunity či rodičů dětí, jež touží bydlet v bezprostřední blízkosti školy.

Dosavadní popis místního školního prostředí vyznívá neuvěřitelně krásně, svobodomyslně až volnomyšlenkářsky, ale nemyslete si, tady děti rovněž vstávají do školy brzy ráno. I zde vládne řád a disciplína. Vyučování probíhá od pondělí do pátku od 8:15 do 15:15, na rozdíl od místních škol na Bali, kde je docházka také v sobotu. V Green School se nenosí uniformy, v ostatních indonéských školách povinně ano.

Škola vydává pravidelně jednou týdně newsletter pro celou Green School komunitu, poskytujicí veškeré novinky s informacemi o dění i plánovaných aktivitách. K jeho odběru se můžete přihlásit na webových stránkách školy. Můžete tak být neustále v obraze, co se děje na půdě „nejzelenější školy na Zemi”. Nevájete, inspirujte se!

 

NADĚJE PRO BUDOUCÍ GENERACI

Škola je místem, kde děti tráví mnoho hodin ročně a kde prožijí poměrně značnou část svého života, proto má být neobyčejným místem plným energie, radosti, spokojenosti a úsměvů dětí, učitelů i rodičů. Prostorem vedoucím k osobnímu rozvoji, autentické tvořivosti, plným respektu k individualitám i jejich myšlení, včetně ohleduplného chování ke všem a zacházení se vším, co náš život utváří. Všechna tato kritéria „Zelená škola“ splňuje do puntíku. Jedná se o ukázkový, zářný příklad pro lidstvo, že školní léta mohou být veselá, naplněná i smysluplná.

Je úsměvné, že tady se děti netěší na prázdniny či dny volna. Raději by byly ve škole! Je to vůbec možné? Pro mnohé z nás je to jistě nepředstavitelné a nepochopitelné s ohledem na vlastní zkušenosti z let strávených v klasické škole. Ale zároveň si toužebně přejeme, aby to tak měly i naše děti.

Inspiraci či více informací naleznete na webových stránkách www.greenschool.org.

OČITÉ SVĚDECTVÍ ZARYTÉ HLUBOKO POD KŮŽI

Dostalo se mi privilegia žít a pobývat v tomto fascinujícím prostředí, být jedním dílkem z nespočetné mozaiky snaživých, nápomocných lidí, kteří společnými silami utvářejí tento velkolepý projekt a přetvářejí ho v podobu srdečné každodenní reality. Přispěla jsem mou maličkostí i vlastním přičiněním k toku událostí a plnohodnotných dní školního roku 2012 - 2013. Velice ráda jsem se stala dobrovolnicí, nejprve v „Zeleném kempu”, poté v internátu ve Studentské vesničce. Spatřila jsem na vlastní oči nenásilný zákrok člověka do odvěkého dědictví přírodního bohatství. Jedná se o zcela unikátní, překvapující projekt,  jenž mě zcela uchvátil, úplně jsem podlehla kouzlu čarokrásného místa i jeho bezprostředního okolí, místu pro děti v objetí přírody. Plná inspirativního obohacení pociťuji morální povinnost podělit se s českou veřejností o příkladné podrobnosti působivých nápadů, jak se vize novodobého školského konceptu s ojedinělou vizí přístupu k žákům, jejich potřebám i hodnotám ve vazbě na ekologii projevuje v praxi. Nenásilně, jednoduše a vzdušně! Úmysl je záslužný. Vize nadčasové. Záměr pokrokový. Naprosto geniální je, že to vše jednoduše, celistvě funguje. Dokonalá ukázka pořekadla „Když se chce, všechno jde!“. Základy Green School byly zapuštěny do země jako semínko. Vybudovány jako model nejen pro Bali, ale celý okolní svět. Pokud toužíme po změně, inspirujme se u nejlepších z nejlepších a obohacujme se poznatky těch, kteří už jsou v mnoha ohledech a směrech dále. Neváhejme! Neotálejme! Green School je edukativním vzorem, studnicí ponaučení, ale především motivací pro investice do dětí, jež jsou naší budoucností.

Společenské chápání vzdělávání by mělo dostát obrody a inteligenční kvocien (IQ) by měl být roven ostatním lidským schopnostem, přičemž by parametry fyzické (KQ), emoční (EQ) i spirituální (SQ) způsobilosti jedince byly náležitě rozvíjeny, rovnoprávně oceňovány a adekvátně hodnoceny u studujících.

 

Mým současným přáním je, aby se i dětem v naší zemi dostávalo výjimečné péče a přistupovalo se k jejich potřebám a charakterovým vlastnostem individuálně, a ne jen jako k jmenným položkám v třídní knize.

Pokud se zajímáte o vzdělávání, ekologii i inovátorské novinky světové úrovně, pak právě pro vás je určena publikace: Autentické pojednání o Nejzelenější škole na Zemi a vědomé pomoci, jež obsahuje představení atraktivního exempláře „Zelené školy”, doplněné vlastními zážitky z dobrovolnických aktivit v zdejším prostředí včetně poznatků o vědomé pomoci a ekonomice daru. Píši s vírou i nadějí, ať je nám všem dobře na Zemi ¦¦¦.

V případě, že máte zájem o tuto exluzivní e-foto knihu v rozsahu 119 stran za 209,- Kč (v českém jazyce nebo v angličtině v pdf formátu), můžete si ji objednat prostřednictvím emailu: greenconsciouseducation@gmail.com. Zakoupením této knihy rovněž přispějete na vzdělání nemajetným rodinám, protože můj závazek je darovat 1 AUD z každého prodaného kusu do stipendijního fondu Green School určeného balijským dětem, kterým se tímto prostřednictvím dostane světově uznávaného, mezinárodního vzdělávání.

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Alexandra Kropp | čtvrtek 19.11.2015 4:46 | karma článku: 6,43 | přečteno: 358x
  • Další články autora

Alexandra Kropp

České tradice Velikonoc jsou ve světě nepochopitelné

Velikonoční svátky, jako tradiční oslava jara, jsou vždy tak trochu pomstou pro ženy. Vždy, když na to přijde a já v cizině vyprávím, jak se svátky „zmrtvýchvstání Ježíše Krista” u nás slaví, všichni nechápavě kroutí hlavami.

18.4.2017 v 7:41 | Karma: 15,46 | Přečteno: 1061x | Diskuse| Ona

Alexandra Kropp

Hospodská etuda aneb Já U zlatého tygra

Už si nevzpomenu, kdy jsem byla v hospodě naposledy, ale když jsem v ČR tak je to skoro povinnost, tudíž návrh, že se sejdeme „U tygra“ jsem nijak nerozporovala. U Zlatého tygra mě políbila pisatelská múza...

19.11.2016 v 7:00 | Karma: 12,71 | Přečteno: 399x | Diskuse| Společnost

Alexandra Kropp

Reflexe Sametové revoluce

Juchů juchů, 17. listopadu je tu! Co by s námi bylo, kdyby ho tenkrát v roce 1989 nebylo!? Svoboda slova, pohybu je tu...

17.11.2016 v 9:57 | Karma: 13,37 | Přečteno: 317x | Diskuse| Společnost

Alexandra Kropp

Barvy podzimu přebila paní zima

Martin na bílém koni letos skutečně přijel, i když o den dříve, ale vyzdobil mi úžasně ranní rozjímání.

10.11.2016 v 8:32 | Karma: 12,26 | Přečteno: 490x | Diskuse| Ona

Alexandra Kropp

Česká země je pestrobarevně malebná a podzimně voňavá…

Ta podzimní nádhera, jež se míhá za okny je daleko výživnější a nesrovnatelně obohacující než to, co nám nabízejí obrazovky mobilů nebo počítačů... Miluji jízdy vlakem a surrealisticky zbarvenou, šťavnatou pestrobarevnou krajinu.

5.11.2016 v 7:00 | Karma: 17,83 | Přečteno: 275x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Fiala nedodržel slovo, že podepíše abolici pro Mynáře, tvrdí Zeman

13. května 2024  9:53,  aktualizováno  10:20

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že nemá problém podepsat abolici pro vedoucího prezidentské...

Trakční vedení po nájezdu zlodějů poničilo lokomotivu, škoda je 700 tisíc

13. května 2024  10:13

Krádež byla podle policie hlavní příčinou sobotních problémů na páteřním železničním koridoru z...

Prodavači i dělníci. Umělá inteligence zruší statisíce pozic, stát hledá řešení

13. května 2024

Premium Umělá inteligence a postupující digitalizace připraví v příštích letech o práci statisíce lidí....

Měli jsme odříznout nejlepší kamarády, říkají někdejší Svědkové Jehovovi

13. května 2024

Vysíláme Společenské vazby si tvoří primárně v rámci organizace. Pokud se rozhodnou ji opustit, přeruší s...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 61
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 353x
Alex Kropp alias SAMA NA CESTÁCH

 

Světoběžnice, inspirátorka, spisovatelka - průvodkyně do neznáma, která se vydala do světa uchopit své životní poslání a převést ho v každodenní realitu sdílení i altruistické pomoci. Pohodlí domova vyměnila s radostí za nejistotu dobrodružství při cestování a už několik let se věnuje dobrovolnické činnosti ve světě a pomáhá těm, kteří to potřebují.

Její aspirací je sdílení vlastního osobního příběhu:„Cesta životem snovým a smysluplným, okořeněná inspirací a motivací pro druhé k žití plnohodnotných dní” prostřednictvím osobní stránky SAMA NA CESTÁCH (www.samanacestach.cz). 

SDÍLENÍ JE PÉČE, PÉČE JE LÁSKA  A LÁSKA JE NADE VŠE 

 

Seznam rubrik