Odpovědný politik, neodpovědný občan… ?

Více než dvacet let je nám neustále dokazováno, že sliby jsou pro hlupáky. Alespoň tedy na té nejvyšší úrovni. Co čtyři roky plus mínus, nám ti či oni slibují, jak to tady dají do pořádku. Asi jsem hlupák, ale mám o pořádku trochu jinou představu.

Mohl bych tady začít snášet argumenty, co všechno je špatně a nemyslím si, že seznam by byl na jednu stranu. Všechno má svoji příčinu, a proto si myslím, že když už vím, co je špatně, relevantnější je zeptat se proč je to špatně. A už z logiky věci mi nezbývá nic jiného, než konstatovat, že když je něco špatně, něco, co někdo vytvořil, bude to asi v tom, že to nebylo vytvořeno tak, aby to špatně nebylo. Takže třemi slovy někdo vytvořil paskvil. A tvořil jej dvacet let.

Pane Pospíšil, možná by nebylo pro vás od věci, věnovat více pozornosti hygieně ústní dutiny. Na jedné straně schováváte lumpárny za „dobré mravy“ a na druhé chcete přesně definovat, co se nesmí. A ideální pro vás by bylo definovat a uzákonit, nejlíp v ústavě, že občan je hlupák, nemá do toho co kecat, jen já vím co je nejlepší a podle mého bude… tečka.

Obecné referendum, jen na úrovni obcí a krajů, je přesně to co potřebujete. Tam si referendujte o čem chcete, ale jen na svém dvorku, velké zlodějny jsou pod mojí ochranou, do toho mi nemáte co kecat. To je vaše pojetí zastupitelské demokracie na nejvyšší úrovni. Čeho se bojíte? Že by vám občan dal na vědomí, že krást je lumpárna? Tvrdíte, že by to bylo oslabení odpovědnosti politiků. Já tvrdím, že dosud politici prokazovali, že odpovědnost je něco, co je jim naprosto cizí. Sto tisíc lidí na náměstí vám bylo málo, abyste zabalil kufry, avšak jediná žena z vlastních řad vám bez problémů rozkopla židle.

Odpovědný politik snese kontrolu. Co víc, odpovědný politik se rád ujistí, že neudělal chybu. Odpovědný politik se zeptá, jestli je to či ono tak, jak si to představuje ten, který jej pověřil a spolehne se na selský rozum občana, který dnes a denně je konfrontován s realitou. Říkáte, neoslabujme vlády referendy. Já se obávám, že víte, že by k oslabení došlo, ale jen té vaší vlády. Konání jakékoliv vlády, potvrzené referendem, může být jen a pouze posílené.

Autor: Jan Kropáč | středa 15.1.2014 14:19 | karma článku: 10,60 | přečteno: 296x
  • Další články autora

Jan Kropáč

Deja vu

27.3.2016 v 12:30 | Karma: 37,40