Burani, zloději per a ti druzí…

Každý, kdo má jen nepatrně soudnosti, si dovolí pouze tolik, kolik mu v lepším případě dovolí svědomí (žij a nechej žít), v tom horším pak svědomí v kombinaci s okolím (žij a po ostatních je ti kulový, jen když z toho něco pro tebe vypadne a hlavně, nenech se při tom chytit, kdyby to náhodou nebylo tak docela košer).

Pan premiér se třepal, aby nemusel na Mandelův pohřeb, a byl označen panem Menzelem za burana. Ve chvíli kdy se třepal, si myslel, že jej není vidět. Jenže, bohužel pro něj bylo, a co hůř, byl chycen. Rychlostí blesku se vyrojily návrhy na opatření, aby se už vícekrát nestalo, že by někdo byl opět nachytán (u mikrofonu ve sněmovně možná bude svítit světýlko, aby bylo zřejmé, že okolí je na příjmu). Dámy a pánové poslanci, vy potřebujete vědět, jestli jste na příjmu? Máte snad důvod něco skrývat, co bychom my ostatní neměli vědět, aby nás nenapadlo označit vás za burany?

Pana Menzela si docela vážím. Jednak pro jeho práci, kterou dělá, dle mého názoru, velice dobře a pak taky pro některé jeho postoje. Některé proto, protože má i takové, pod které bych se nepodepsal. Třeba ten, že polovina obyvatel tohoto státu jsou burani a lokajové. Má právo na tento názor, je svobodný občan. A jelikož já jsem taky svobodný občan, mám právo, možnost, volbu, jak kdo chcete, některé názory pana Menzela odmítnout. A tento patří mezi ty odmítnuté proto, že kdyby pan premiér veřejně hlásal, že je mu největší ctí účastnit se rozloučení s osobností světového významu a při tom se třepal a já nevěděl, že se třepe, nevěděl bych, že je pokrytec. Nevím jak kdo, ale za těchto okolností raději burana dle pana Menzela, než pokrytce. U tohoto buranství totiž vím, na čem jsem. Proto mne pan premiér mne svým postojem nepohoršil, ba dokonce, ani nezranil. Jen vím, co si myslí a skutečnost, že to je premiér nic na tom nemění a tato jediná skutečnost mi nestačí, abych jej označil za burana. Daně zůstaly kde byly, alespoň prozatím a máme rozpočet. Netvrdím, že je to bohviečo, ale za to je mnou placen.

Franta Vopršálek z Horní Dolní si měsíce v Horní Dolní ani neškrtne, když v hospodě podá ruku sousedovi, že mu dojde spravit bojler a pak slib nedodrží. Udělá to jednou, dvakrát a pak se z něj stane slibotechna, všichni to vědí, má po ptákách a všichni mu to dávají na vědomí. Žádný soud není zapotřebí. Není to buran proto, že on má plot na modro, a celý zbytek vesnice na zeleno. Zbyla mu pixle modré barvy, je šetřílek a všichni to o něm vědí (možná někomu pomůže, když doplním, že nejde ani o plot a dokonce ani o tu barvu).  A dokonce není buran ani proto, že nedochází na nedělní mši, protože všichni o něm vědí, že je ateista. Je to prostě jen slibotechna a všichni vědí, že by jej neměli volit do místního zastupitelstva. Co je s podivem, častokrát se stane, že se mu zadaří a zvolen je.

Pan Fischer (nikoli stávající strážce státní kasy) v tričku a džínách na podanou ruku vybudoval v Německu své cestovatelské impérium. V Čechách o něj pak přišel na základě smluv s pány v oblecích a kravatách. Nebyl pokrytec a naivně si myslel, že v Čechách je tomu stejně tak, jako v Německu. Jenže tady i ta psaná smlouva se tváří jinak, než co ve skutečnosti znamená a což všechno ještě zhoršuje. Podaná ruka a nesplněný slib, se nedá u soudu vymáhat a proč taky, charakter podá ruku a pak je tam kde slíbil, že bude. Ten druhý sepíše smlouvu, protože ví, že i nemravný cár papíru má u soudu větší váhu než podaná ruka a bleší písmo pod čarou či obecná formulace mají kouzelnou moc. A tady cítím zakopaného psa a burany.

Kromě toho, že buran je výraz z turecké jazykové rodiny používaný pro studený vítr, přicházející náhle ze severovýchodu a svou intenzitou většinou zvedá sníh ze země (Wikipedie) tak ABC.cz : slovník cizích slov pak ještě navíc uvádí:

• hrubián, neotesanec, křupan, neomalenec

Někteří si třeba v kostele nesundají pokrývku hlavy, pokud jsou to muži, jiní hlasitě přesunou plynný obsah střev nebo žaludku do vnějšího prostoru, nejlépe třeba v kině, další v tramvaji v sedě koukají na těhotnou maminu u madla a ani je nenapadne vstát a uvolnit místo dříve, než sami vystoupí.

Nikoho z nich nechci obhajovat ale… jdu do kostela obdivovat architekturu a nevím, že mám sejmout čepici, jsem ateista, vyrůstal jsem mezi ateisty a nikdo mi to neřekl. Pokud je farář frajer, tak mne buď požádá způsobem, aby si toho nikdo nevšiml, nebo bude dělat, že to nevidí a bude rád, že mu do kostela přišel někdo, koho tam dříve neviděl. Jinak v kině neříhám, a když už, tak ať to nikdo neslyší a ani se před tím nenacpu fazolemi. V tramvaji pak držím místo těhotným a seniorům. Jak moc jsem buran? A jsem buran? Vím…, tady se to nějak snese, nevidí to celá republika, potažmo celý svět, pro někoho v podstatě o nic nejde …a hlavně - nejsem premiér. Avšak pořád si myslím, že zelený čtvereček zůstane zeleným čtverečkem, a i kdybych se premiérem stal tak bych se třepal taky, když bych musel někam přes půl světa na otočku s vědomím, že se stejnou vážností dokážu stejné zajistit ze Strakovy akademie.

Jedna shnilá brambora ve sklepě dokáže zničit celou úrodu, která je tam uskladněná. Burani jsou vidět, protože jim cosi umožňuje být burany a nenést za to důsledky, naopak, můžou z toho slušně profitovat. Buranstvím v každém případě zůstane, když na 26. straně obchodních podmínek, je pod čarou uvedeno, že dle zákona kdosi může vybílit souseda, protože je důvod si myslet, že tam mám své věci. 90% národa to nedělá. Jenže těch 90% není vidět.

… a pane Menzel, nemyslím si, že jste buran, i když jste inzultoval pana Sirotka a je mi lhostejné proč jste to udělal a kdy a kde jste to udělal, jen si myslím, že každé fyzické násilí, které nestojí proti jinému fyzickému násilí, je fašizmus. Ale to je moje věc…, …a to letadlo se jmenuje Ruslan…, a pořád si nemyslím, že jste buran… ;) 

Autor: Jan Kropáč | pátek 27.12.2013 13:08 | karma článku: 15,73 | přečteno: 1044x
  • Další články autora

Jan Kropáč

Deja vu

27.3.2016 v 12:30 | Karma: 37,40