Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pan Kříž nejspíš netuší, že loni se poprve po dlouhých letech růst státního dluhu téměř zastavil. Zvýšil se jen o 16 mld. Kč. A to díky Rusnokově vládě.

Letos zatím státní dluh osciluje kolem loňské hodnoty, takže pan Kříž evidentně kecá nesmysly, protože zpochybňuje realitu.

Navíc státní dluh a bilance státního rozpočtu jsou něco úplně jiného. A pak Kříž by si to měl nastudovat. Náš nejlepší ministr financí na zeměkouli Šetřislav Kalousek by o tom mohl vyprávět. V roce 2008 se mu povedlo hospodařit s pouhým 19 miliardovým schodkem rozpočtu, ale musel si na to půjčit 107 miliard, což je částka, o kterou se mu v tom roce podařilo zvýšit státní dluh.

1 9
možnosti
VH

Pan Šejna zřejmě netuší, že :

- státní dluh je ovlivněn i jinými platbami a příjmy (pokuty, splátky starých pohledávek /myslím že loni cosi splácelo Rusko za SSSR/, náklady na likvidaci starých ekologických zátěží) z nichž mnohé nemají se současnou vládou nic společného;

- loňský schodek rozpočtu (spíše Kalouskův, než Rusnokův) byl 81,3 mld. Kč;

- letošní schodek rozpočtu (spíše Rusnokův, než Babišův) by měl být kolem 85 mld. Kč a že mohl být mnohem nižší, kdyby squadra  Sobotka - Babiš nesmyslně nerozhazovala.

A už vůbec pan Šejna netuší, že se na schodku neprojeví (každoroční, za všech vlád) splacení starého splatného dluhu novou půjčkou.  Projeví se však vydáním dluhopisů zhruba ve výši  splátka + schodek.

  Závěr: pan Šejna věci vůbec nerozumí, ale kecá a kecá.

0 0
možnosti
Foto

Ad poslední odstavec: Všeho moc škodí. Všeho s mírou.

0 0
možnosti
Foto

I96v85o 53C54i81l53i35c59h

25. 9. 2014 22:19

S Mírou? Kalouskovým? ;-)

0 0
možnosti
MR

Mnoho povolaných ale málo vyvolených. Potíž je v tom že zavedení určitých mechanismů prostě potřebuje svůj čas, jednak je zde legislativní proces, dále je zde potřeba vytvořit registry a dále je zde parlament a vláda, koalice. Jednotlivec prostě zde narazí ... . 

Vznikla zde Kobra a pracuje se na dalších opatřeních, problém je v tom že klasická defraudace je v lidech díky totalitě prostě vžitá a mnohdy to nepovažují za nic špatného ... . 

Kalousek zvýšením DPH na 15% a následně kroky ČNB zmrazily spotřební ekonomiku a zatáhly zemi de ještě větší recese a hrozby deflace. 

Tato cesta se ukázala jako slepá je potřeba podpořit spotřebu tak aby 1 Kč přinesla do kasy 2 a více Kč.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) má pro koaliční jednání připraveny dva návrhy snížení takzvaných výdajových paušálů živnostníků. První předpokládá pokles sazby na 20, 40 a 50 procent a druhý model počítá jen s dvěma sazbami, a to ve výši 30 a 50 procent, či 25 a 50 procent. Ministr to řekl v rozhovoru pro Lidové noviny. Spekulace o zavedení jednotné sazby paušálů odmítá.

Takzvané výdajové paušály využívají osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) k výpočtu své daňové povinnosti a jejich výše se liší podle oboru vykonávané profese. V současné době si nejvíce mohou obecně odečíst řemeslníci a zemědělci - 80 procent, následují ostatní živnostníci - 60 procent, a další povolání typu daňových poradců, auditorů či tlumočníků - 40 procent. Na příjmy z pronájmu pak lze uplatnit výdajový paušál 30 procent.Ministerstvo financí soudí, že živnostníci a další OSVČ platí příliš nízké daně, neboť rozdíl mezi tím, co od nich stát vybral a co jim vrátil, se za první půlrok dostal do minusu 1,2 miliardy korun.

0 3
možnosti
Foto

Deflace není žádná hrozba, ale oblíbený mýtus socialistů.

3 1
možnosti
VH

Nevím, co panu Babišovi tak vyčítáte. Vždyť on se tak snaří, aby byl letošní schodek kolem 85 mld. ! A co snahy ho stojí udržet v rozpočtu 2015 schodek 100 mld., když ta zatrecená ekonomika stoupá a příjmy hrozí růstem!

1 0
možnosti
PM

A kam zmizelo těch 200 miliard, které si natiskla ČNB, aby "roztočila kola inflace"? Mám pocit, že nebýt toho, máme rázem deficit 300 miliard

0 1
možnosti
VH

ČNB je půjčila soukromým bankám. Hotovost ČNB není součástí státního rozpočtu.  Krok ČNB (stejný, jako kroky jiných centrálních bank) je svinstvíčkem jiného druhu.

0 1
možnosti
KD

Kalousek zase setril tim, ze mel 150 miliardove deficity. Rikal si ja tem rudichum udelam takovy deficit, ze zemrou hlady.

0 5
možnosti
Foto

Kalousek snižil státní dluh a měl deficit 80 miliardy, při celoevropském poklesu ekonomiky. Babiš má dluh 100 miliard při celoevropském růstu ekonomiky. Zda to bude konečné číslo je ve hvězdách.:-)

7 0
možnosti
RC

Takze Babis vyuzil neco, co tato vlada nedokaze ovlivnit - rust HDP. Diky tomu, ze HDP roste (i kdyz bez zasluhy vlady), tak se snizi pomer dluhu k HDP. Ale pritom odpovedni ekonomove rikaji, ze kdyz HDP roste, ma se dluh SPLACET.

To je jako by vam zvetsili plat a vy byste si pujcili jeste vic s tim, ze celkovy dluh vuci platu i tak klesnul.

8 1
možnosti
Foto

Nic takového ekonomové nepotvrdili. ČR stagnuje. Nenechte se balamutit. NAvíc HDP je takové šidítko, na které se snadno skočí. O HND se už mnoho let nehovoří. Produkt je jiné číslo, jen se s ním dobře balamutí.

2 1
možnosti
JS

Hodně lidí uvěřilo tomu, že všude se krade jen u Agrofertu ne.

3 1
možnosti
KD

A kolik se tedy nakradlo za Kalouska a kolik za Babise ? Mate to spocitane ?

0 4
možnosti

Žeby šel Babiš do voleb s vědomím, jak to nakonec dopadne?

Protože ten plagát je docela trefný a řekl bych že přímo nadčasový. R^

0 0
možnosti
Foto

Babiš je docela normální socan a vychází z předpokladu, že lidé myslí (_!_). Bohužel má příliš často pravdu.

3 0
možnosti
  • Počet článků 501
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4865x
Člověk s vlastním názorem a veselým duchem. Narozen ve znamení lva roku 1966. V současné době majitel obchodní firmy. Dříve učitel, který přerušil svoje studium na pedagogické fakultě Masarykovy univesity, aby mohl okusit "radosti" soukromého podnikání. Mojí ideou je svobodný občan, který se umí postarat sám o sebe a malý, ale výkonný státní aparát, který jej nešikanuje a měří každému stejným metrem. Více článků a zajímavých informací najdete na www.pravyprostor.cz