Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pan Kříž nejspíš netuší, že loni se poprve po dlouhých letech růst státního dluhu téměř zastavil. Zvýšil se jen o 16 mld. Kč. A to díky Rusnokově vládě.

Letos zatím státní dluh osciluje kolem loňské hodnoty, takže pan Kříž evidentně kecá nesmysly, protože zpochybňuje realitu.

Navíc státní dluh a bilance státního rozpočtu jsou něco úplně jiného. A pak Kříž by si to měl nastudovat. Náš nejlepší ministr financí na zeměkouli Šetřislav Kalousek by o tom mohl vyprávět. V roce 2008 se mu povedlo hospodařit s pouhým 19 miliardovým schodkem rozpočtu, ale musel si na to půjčit 107 miliard, což je částka, o kterou se mu v tom roce podařilo zvýšit státní dluh.

1 9
možnosti
VH

Pan Šejna zřejmě netuší, že :

- státní dluh je ovlivněn i jinými platbami a příjmy (pokuty, splátky starých pohledávek /myslím že loni cosi splácelo Rusko za SSSR/, náklady na likvidaci starých ekologických zátěží) z nichž mnohé nemají se současnou vládou nic společného;

- loňský schodek rozpočtu (spíše Kalouskův, než Rusnokův) byl 81,3 mld. Kč;

- letošní schodek rozpočtu (spíše Rusnokův, než Babišův) by měl být kolem 85 mld. Kč a že mohl být mnohem nižší, kdyby squadra  Sobotka - Babiš nesmyslně nerozhazovala.

A už vůbec pan Šejna netuší, že se na schodku neprojeví (každoroční, za všech vlád) splacení starého splatného dluhu novou půjčkou.  Projeví se však vydáním dluhopisů zhruba ve výši  splátka + schodek.

  Závěr: pan Šejna věci vůbec nerozumí, ale kecá a kecá.

0 0
možnosti
Foto

Ad poslední odstavec: Všeho moc škodí. Všeho s mírou.

0 0
možnosti
Foto

I52v70o 27C87i69l74i91c80h

25. 9. 2014 22:19

S Mírou? Kalouskovým? ;-)

0 0
možnosti
MR

Mnoho povolaných ale málo vyvolených. Potíž je v tom že zavedení určitých mechanismů prostě potřebuje svůj čas, jednak je zde legislativní proces, dále je zde potřeba vytvořit registry a dále je zde parlament a vláda, koalice. Jednotlivec prostě zde narazí ... . 

Vznikla zde Kobra a pracuje se na dalších opatřeních, problém je v tom že klasická defraudace je v lidech díky totalitě prostě vžitá a mnohdy to nepovažují za nic špatného ... . 

Kalousek zvýšením DPH na 15% a následně kroky ČNB zmrazily spotřební ekonomiku a zatáhly zemi de ještě větší recese a hrozby deflace. 

Tato cesta se ukázala jako slepá je potřeba podpořit spotřebu tak aby 1 Kč přinesla do kasy 2 a více Kč.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) má pro koaliční jednání připraveny dva návrhy snížení takzvaných výdajových paušálů živnostníků. První předpokládá pokles sazby na 20, 40 a 50 procent a druhý model počítá jen s dvěma sazbami, a to ve výši 30 a 50 procent, či 25 a 50 procent. Ministr to řekl v rozhovoru pro Lidové noviny. Spekulace o zavedení jednotné sazby paušálů odmítá.

Takzvané výdajové paušály využívají osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) k výpočtu své daňové povinnosti a jejich výše se liší podle oboru vykonávané profese. V současné době si nejvíce mohou obecně odečíst řemeslníci a zemědělci - 80 procent, následují ostatní živnostníci - 60 procent, a další povolání typu daňových poradců, auditorů či tlumočníků - 40 procent. Na příjmy z pronájmu pak lze uplatnit výdajový paušál 30 procent.Ministerstvo financí soudí, že živnostníci a další OSVČ platí příliš nízké daně, neboť rozdíl mezi tím, co od nich stát vybral a co jim vrátil, se za první půlrok dostal do minusu 1,2 miliardy korun.

0 3
možnosti
Foto

Deflace není žádná hrozba, ale oblíbený mýtus socialistů.

3 1
možnosti
VH

Nevím, co panu Babišovi tak vyčítáte. Vždyť on se tak snaří, aby byl letošní schodek kolem 85 mld. ! A co snahy ho stojí udržet v rozpočtu 2015 schodek 100 mld., když ta zatrecená ekonomika stoupá a příjmy hrozí růstem!

1 0
možnosti
PM

A kam zmizelo těch 200 miliard, které si natiskla ČNB, aby "roztočila kola inflace"? Mám pocit, že nebýt toho, máme rázem deficit 300 miliard

0 1
možnosti
VH

ČNB je půjčila soukromým bankám. Hotovost ČNB není součástí státního rozpočtu.  Krok ČNB (stejný, jako kroky jiných centrálních bank) je svinstvíčkem jiného druhu.

0 1
možnosti
KD

Kalousek zase setril tim, ze mel 150 miliardove deficity. Rikal si ja tem rudichum udelam takovy deficit, ze zemrou hlady.

0 5
možnosti
Foto

Kalousek snižil státní dluh a měl deficit 80 miliardy, při celoevropském poklesu ekonomiky. Babiš má dluh 100 miliard při celoevropském růstu ekonomiky. Zda to bude konečné číslo je ve hvězdách.:-)

7 0
možnosti
RC

Takze Babis vyuzil neco, co tato vlada nedokaze ovlivnit - rust HDP. Diky tomu, ze HDP roste (i kdyz bez zasluhy vlady), tak se snizi pomer dluhu k HDP. Ale pritom odpovedni ekonomove rikaji, ze kdyz HDP roste, ma se dluh SPLACET.

To je jako by vam zvetsili plat a vy byste si pujcili jeste vic s tim, ze celkovy dluh vuci platu i tak klesnul.

8 1
možnosti
Foto

Nic takového ekonomové nepotvrdili. ČR stagnuje. Nenechte se balamutit. NAvíc HDP je takové šidítko, na které se snadno skočí. O HND se už mnoho let nehovoří. Produkt je jiné číslo, jen se s ním dobře balamutí.

2 1
možnosti
JS

Hodně lidí uvěřilo tomu, že všude se krade jen u Agrofertu ne.

3 1
možnosti
KD

A kolik se tedy nakradlo za Kalouska a kolik za Babise ? Mate to spocitane ?

0 4
možnosti

Žeby šel Babiš do voleb s vědomím, jak to nakonec dopadne?

Protože ten plagát je docela trefný a řekl bych že přímo nadčasový. R^

0 0
možnosti
Foto

Babiš je docela normální socan a vychází z předpokladu, že lidé myslí (_!_). Bohužel má příliš často pravdu.

3 0
možnosti