Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Představení Junckerovy komise - esence stupidity současné podoby EU

Pokud bych nevěděl o co se jedná, měl bych za to, že se dívám na velmi vyčpělou epizodku „stand up comedy“ v podání stárnoucího, byť zachovalého komika, kterému někdo nenapsal do veselého textu žádnou pointu. Tolik zbytečných slov, tolik otřepaných bezvýznamných sdělení a tolik nicneříkajících frází neobsahoval snad ani silně kritizovaný Pečený sněhulák na ČT1. Přesto se událost mediálně tváří jako něco významného, jako evropsky silného, jako něco závažného pro naši budoucnost.

 

Jistě, pro skupiny sosačů evropských peněz a sběratelů placených funkcí to mohlo být zajímavé představení, ale jaké je poselství pro nás ostatní? Dozvěděli jsme se alespoň stokrát, že všichni komisaři jsou vysoce kompetentní, pečlivě vybraní nejlepší jedinci svého národa, že jejich funkce jsou velice důležité, a že všichni budou spolu navzájem spolupracovat na výrobě té nejšťastnější budoucnosti Evropy a jejich obyvatel.

 

Mezi slovy – komisaři, kompetentní a spolupracovat – bylo tolik nastavované kaše, že se v tom po chvíli přestal orientovat i samotný nejvyšší řečník. Ze všeho nejvíce to tedy připomínalo rétorické cvičení o ničem, které je třeba dramaticky natáhnout na požadovaný čas. Tedy přesně jako dosavadní práce předcházejících komisí neokomunisty Barrosa. Předstírat činnost, okecávat nesmysly a hlídat si výplaty.

 

Mainstreamová média věnovala této frašce poměrně široký prostor. U nás se hlavně řešilo, zdali portfolio paní Jourové, která se stala hlavní evropskou ženou přes panímandy a jejich korektní přijímání jinými orgány, popřípadě si ještě může sem tam něco přikecnout při přejmenování závadně pojmenovaných europotravin, je nás „hodno“. Jinými slovy, zdali ten největší odpad, který mohlo Česko získat, v podstatě odřezky z několika bývalých portfolií, kde jsou nulové pravomoci, je natolik fatálním selháním české evropské diplomacie, že to musí být ovčanům nějak radostně vysvětlováno či raději pomalu vymlčeno.

 

Samotná Jourová prý ještě několik hodin před jmenováním, dokonce i po rozhovoru s J.C.Junckerem, očekávala svoje „oblíbené“ portfolio regionální. Prý nechápe co se najednou stalo. Opravdu? Myslím, že naivita této naší „excelentní“ političky nemůže být až taková. Klientelismem prorostlý byrokratický zkorumpovaný moloch EU se přeci jen chová stejně jako naši domácí poturčenci. A to by měla znát velmi dobře. Šuká vždycky silnější pes. Pes s nejvíce soudruhy, kamarády lobbisty a nejšikovnějšími zákulisními machinacemi. O nic jiného přeci v domácí i evropské politice dnes nejde.

 

Ona sama by mohla být vůbec ráda, že se svojí kvalifikací a „odborností“ při její „specifické“ realizaci regionální politiky, která se nejlépe vyjímá v „Cause Řičář“, kdy kvůli mafiánsko-politickému spiknutí lidí jejího ražení dnes sedí v kriminále, dle všech indícií nevinný otec pěti dětí, slušný člověk, kterému tento případ zničil život, aniž by se paní eurokomisařka alespoň zastyděla za jeho osud ač byla ústřední postavou a hybatelkou příběhu. Přesto je jako „nejlepší z nás“ vysokou funkcionářkou EU. Pro mne nepochopitelné.

 

 A co další členové Junckerovy „evropské vlády“?  Zamyslel se nad tím Michal Půr na euro.e15.cz(1): „Jak proboha někdo může jmenovat Miguela Ariase Caňeta eurokomisařem pro klimatickou změnu (akci) a energetiky, když neuznává obnovitelné zdroje a drží podíl v těžařské firmě? Že by něco na způsob evropského Andreje Babiše? Marně se od dopoledne snažím dopátrat rozdílu mezi komisařem pro energetiku a energetickou unii, který navíc dostala Slovinka Alenka Bratušek. Poměrně zajímavé portfolio tak připadlo zemi, která stojí kvůli politikům před bankrotem a v energetice neznamená vůbec nic. Vrchol pak představuje jmenování bývalého francouzského ministra financí Pierra Moscoviciho komisařem pro hospodářství a finance. Člověka, který má svůj podíl na tom, že francouzské hospodářství je v troskách a veřejné finance v totálním rozkladu. Je to člověk, který bude nutit státy dodržovat deficit veřejných financí, ačkoliv tak sám nečinil.“

 

Co tedy dodat? Snad jen upravit titulek článku: Nejen představení, ale celá Junckerova evropská komise je esencí stupidity současné podoby EU. Bůh nás ochraňuj!

 

Psáno pro a více na: pravyprostor.cz (diskuse bez registrace)

 

 

Související články:

Profesionální papaláš-žena Jourová

Poslechněte si rozhovor s Věrou Jourovou o „Cause Řičář“

Je Evropská unie socialistický projekt?

 

 

(1) Zdroj: euro.e15.cz

Autor: Karel Kříž | čtvrtek 11.9.2014 10:10 | karma článku: 38,25 | přečteno: 2235x
  • Další články autora

Karel Kříž

Vytěžení agenta Koblihy

Tak jsme se v posledních dnech z míst nejvyšších dozvěděli, že naše chrabrá policie je tak nějak dezorientovaná, dezorganizovaná a vůbec vlastně banda splašenejch figurek bezradně přenášejících šanony z místa na místo, ...

14.6.2016 v 9:09 | Karma: 36,58 | Přečteno: 1395x | Diskuse| Politika

Karel Kříž

Rudí furianti

Sociální demokracie nezapře ani ve své dnešní podobě svůj komunistický rodný list. Chtějí, stejně jako ortodoxní bolševická sběř, ovládat společnost přes okrádání produktivních občanů a jejich strach z mocenských složek státu ...

19.4.2016 v 9:55 | Karma: 38,95 | Přečteno: 1392x | Diskuse| Politika

Karel Kříž

Soudruh Zeman nás táhne na východ

Zaznělo z úst Davida Kollera na předávání cen Anděl 2015 a národ je opět na barikádách. Co prý si to ta šmíra pravdoláskařská dovoluje pomlouvat našeho pana lidově zvoleného presidenta pro dolních deset miliónů?!

12.4.2016 v 8:20 | Karma: 34,20 | Přečteno: 2058x | Diskuse| Politika

Karel Kříž

Politické školení mužstva: Jak se má český policista chovat k muslimskému imigrantovi

Tuto neuvěřitelnou zprávu jsem zaslechl na jedné ze stanic Českého rozhlasu včera. Ne, nebyl to aprílový žert, nebyla to humoristická estráda, byla to zcela vážně míněná reportáž ...

8.4.2016 v 8:08 | Karma: 43,90 | Přečteno: 3379x | Diskuse| Politika

Karel Kříž

Burešovo hnízdo

Tak se nám to kolem soudruha nejspravedlivějšího, nejpoctivějšího a nejosvícenějšího začíná nějak zamotávat.

11.3.2016 v 9:35 | Karma: 37,85 | Přečteno: 1728x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16,  aktualizováno 

Přímý přenos Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

V Litvínově vnikl násilně do budovy gymnázia muž, policie podezřelého zadržela

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  8:47

Několik policejních hlídek včetně psovoda a speciální pořádkové jednotky zasahuje u gymnázia v...

Nebojíme se, tahák nepotřebujeme. Maturanti vyrazili na písemky z češtiny

3. května 2024  8:24

Studenti posledních ročníků maturitních oborů v pátek ráno znovu usedli k písemné části společné...

Česko se v žebříčku svobody tisku propadlo o tři příčky, Slovensko ještě víc

3. května 2024  8:11

Česko si v žebříčku svobody tisku oproti loňsku pohoršilo o tři pozice, je sedmnácté. Pořadí vydává...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 501
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4865x
Člověk s vlastním názorem a veselým duchem. Narozen ve znamení lva roku 1966. V současné době majitel obchodní firmy. Dříve učitel, který přerušil svoje studium na pedagogické fakultě Masarykovy univesity, aby mohl okusit "radosti" soukromého podnikání. Mojí ideou je svobodný občan, který se umí postarat sám o sebe a malý, ale výkonný státní aparát, který jej nešikanuje a měří každému stejným metrem. Více článků a zajímavých informací najdete na www.pravyprostor.cz