Kašpárci na niti, aneb o veřejné transparentní svobodné volbě

  Nebudu zde popisovat zhnusení každého soudného člověka nad průběhem včerejší schůze našich zákonodárců. Pozastavím se nad tím, jaké produkty vlastně vycházejí z této dílny a jejich možnou interpretací. Pro mne je naprosto nepochopitelné, že každý zákon má několik různých způsobů výkladu, s jehož pomocí lze udělat absolutní frašku i z tak důstojného obřadu jako je volba presidenta. Upřímně je mi líto obou pánů profesorů, jejichž úvodní projevy byly jediným světlým okamžikem celého dne. Po krkolomné tahanici poté poslanci a senátoři dospěli ke způsobu volby, která může skončit tak, že budou zvoleni oba. Jak je to možné ?

Zdroj: i-dnes  

Nejdůležitějšími osobami celé volby se staly skrutátorky. Ona veřejná transparentnost tolik proklamovaná dr. Rathem a ing. Paroubkem vypadala v praxi asi tak, že po zadání hlasované otázky se zvedl les rukou, kdy jeden poslanec držel pravici vztyčenou vzhůru jak při vítání uřvaného Adolfa, jiný se možná drbal na hlavě, třetí jen jakoby mávnul na procházejícího číšníka. Takže kdo jak hlasoval bylo jasné jen v semknutém šiku sociálnědemokratických oveček hlídaných zepředu Haškem a zezadu Škromachem. Vzhledem k tomu, že někteří poslanci a senátoři neseděli na svých místech a pobíhali jako členové volební komise mezi řadami, je správné spočítání hlasů téměř nadlidský výkon, což ukázalo i údajné číslo 202 poslanců ve druhém kole. Zřejmě byly omylem připočítány dvě mávající ruce nějakého technika TV štábu.


Dalším paradoxem je i text pro který mají volitelé hlasovat. Kdo je pro Klause, kdo je proti, kdo je pro Švejnara a kdo je proti ? Co to je za nesmysl ? Teoreticky klidně tedy může ve třetím kole nastat situace, kdy nám počtářky ohlásí výsledek 141 hlasů pro Klause, 141 hlasů pro Švejnara a stejný počet proti. Vím že je to dohnané ad absurdum, ale pokud se hlasuje o každé takto položené otázce zvlášť, je to možné. Potom chci vidět vykladače ústavy jak budou reagovat. Budeme mít dva presidenty ? Jak si pánové rozdělí již tak slabé kompetence ? Český Kocourkov zase jednou ukáže světu nové cesty demokracie.


Uf, chtěl bych se probudit ze zlého snu Urvlákovských projevů pana Bursíka a Kateřiny Jacques, opět druhého, tentokrát prý morálního, vítěze Paroubka, neschopného řídícího Vlčka, ani o vteřinu déle nechtějícího pracovat Haška a jeho party, státotvorného Filipa, který před týdnem tvrdil, že pokud by se z jednání mělá stát fraška, KSČM se raději přikloní k tajné volbě, aby ji pak několikrát celý jeho klub smetl ze stolu. Kde to jsme ?


Ač na rozpacích, musím tentokráte souhlasit s ostrými slovy Mirka Topolánka: “Běžte do prdele s takovouto veřejnou volbou !” Buď hlasujte jednotlivě po jménech, kdy se bude odpovídat na jedinou otázku: “Koho z navržených kandidátů volíte do funkce presidenta republiky?” s možností odpovědi Klaus nebo Švejnar, popřípadě se vraťte k důstojné tajné volbě. Jinak se nám příště může stát, že pokud znovu bude presidenta volit společná schůze parlamentu ČR a bude navrženo hodně kandidátů, můžeme mít více presidentů než ostatní státy EU dohromady. To je ten nový vítr do plachet české politické scény pane Bursíku, Paroubku a Filipe ?

Autor: Karel Kříž | sobota 9.2.2008 6:23 | karma článku: 32,54 | přečteno: 1673x
  • Další články autora

Karel Kříž

Klinika: Mozky vymyté komunismem

9.1.2019 v 14:08 | Karma: 30,32

Karel Kříž

Totalitní dobroserismus

8.1.2019 v 7:39 | Karma: 29,30

Karel Kříž

Koblihy nejsou zadarmo

26.11.2018 v 17:28 | Karma: 32,62

Karel Kříž

Od Jakeše po Bureše II.

17.11.2018 v 16:17 | Karma: 25,40