Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak neplatit daně

  Žili v zemi České tři urostlí mládenci plní síly a ideálů. V listopadu 1989 spolu cinkali klíči na Letenské pláni, uhýbali sanitkám vezoucím momentálně indisponované, půjčovali si čepice, mávali národními vlajkami, s hrdostí zpívali Kde domov můj, tleskali řečníkům na tribuně a na všechny okolo se spiklenecky usmívali. Byli pyšní na svoji vlast a lidi v ní žijící. Jejich srdce byla zalitá štěstím z pádu totalitní mašinérie a otevření oploceného komunistického koncentráku. Těšili se z nově nabyté svobody.

 

V televizi se místo sovětských úderníků začaly objevovat spoře oděné bavorské striptérky, na rozhlasových vlnách vystřídaly hodinové čtení tlaku, teploty a rosného bodu hity amerických “Top ten”, v trafikách jeden nevěděl jestli si má koupit dříve samizdatové tiskoviny nebo raději Playboy, zatuchlé socialistické obchody se začaly plnit prvními soukromníky a dříve nevídaným zbožím. Najednou ani nebyl problém nastartovat škodověnku a vyjet si na výlet do Mnichova, Vídně, či kam člověk jen pomyslel a ještě k tomu cestou poslouchat nerušené vysílání Hlasu Ameriky.


První mládenec tedy zastavil bance dům rodičů, vypůjčil si nějaké peníze a začal budouvat svoji vlastní firmu. Chtěl být svým pánem a snil americký sen selfmademana. Zpočátku šlo vše jak na drátkách, mládenec přibíral zaměstnance, rozšiřoval pobočky i rozsah podnikání. Neměl sice vlivné strýčky na správných místech, kteří by mu přihráli nějakou větší státní zakázku, ani kamaráda bankovního poradce, který by mu jeho snahu okořenil nějakým miliónkem nenávratného úvěru, ale nestěžoval si. Vyráběl a prodával, zisk poctivě danil, za svoje pracovníky odváděl všechna povinná pojištění a odvody, pracoval 12 hodin denně a počítal.


Za nějaký čas počty začaly vycházet stále podivněji. Účetní firma, která si nechala platit za řádné vedení jeho “má dáti-dal” udělala chybu. Berní úřad ji ocenil na několik set tisíc a vylepšil ještě větším penále. Nadnárodní odběratel nejprve za dodané zboží začal platit pozdě, až nakonec pohledávka dosáhla miliónu a na účet přestaly chodit korunky úplně. Najednou nebylo na materiál, takže aby firma nemusela ukončit činnost, zpozdila se platba DPH, občas sociální nebo zdravotní pojištění, také pro to aby výplaty byly přesně na den, protože zaměstnance nějaké těžkosti majitele nezajímají. A začaly chodit doporučené dopisy s pruhem. Tam výkaz nedoplatků, tu vyčíslení dalších penále, tam soudní příkaz k zaplacení toho či onoho až najednou přišel i exekutor.


Mládenec odevzdal klíče od domu, automobilu, továrny i všech obchodních zastoupení, teple se oblékl a odešel na ulici. Další dopis s pruhem, který mu policajti donesli osobně jej už jen vyzýval k nástupu nepodmíněného trestu v trvání několika let za neplacení zákonnem stanovených odvodů a údajné krácení daně. Nyní sice daně neplatí, ale ve věznici přemýšlí o sebevraždě.


Druhý mládenec zahodil hned během prosince 89 legitimaci KSČ a vydal se za kamarádem ředitelem banky, se kterým proseděli mnoho hodin při studiu na VUML, pro dobrou radu. Nově založený účet byl vylepšen pasesátimiliónovým úvěrem na nákup pozemků a nemovitostí. Ručením byla barabizna v blízké vesnici, kterou další soudruh znalec šikovně ocenil. Peníze dělají peníze. Polorozpadlá chalupa sice propadla bance, ta byla nucena nějaký milión odepsat z rizikového fondu, ale však z cizího krev neteče. Mládenec nakupoval a nakupoval. Domy, parcely, hotely, luxusní automobily, úředníky se správným razítkem, lehké slečny se správným úsměvem, informace ze správného zdroje, bývalé stranické kolegy se správnou mocí. Jak je to všechno jednoduché.


Dotace, granty, státní zakázky s cenou navýšenou o malé všimné, příspěvky na nové zaměstnance, výhodně nakoupené akcie. To je velký svět velkého byznysu. A daně? Jejda, soudruhu ministře mám tady takovou lapálii, nějak jsem v tom fofru mezi golfem a výletem do Dominikánské republiky zapomněl dát příkaz na dvacet mega pro finančáky. Jenomže jsem to trošku přepálil s jednou mulatkou a zbylo mi tady v igelitce blbejch pět set papírů. Nešlo by s tím něco udělat ? Taška zůstává na stole a náš druhý mladenec se jen usmívá. Vše odpuštěno, daně taky neplatí a přemýšlí o kandidatuře na senátora.


Třetí mládenec po revoluci na práci zanevřel úplně. Přece nebude každý den píchat v Kolbece jako debil. Žijeme jen jednou a navíc máme sociální stát. Holky, mejdany, výlety do Amsterodamu. Občas sice musí zajít k té protivné babě na pracovním úřadě, aby ji donesl lísteček s razítkem a potvrzením, že nabízené místo je již obsazené, občas musí vystát dlouhou frontu na poště se složenkou v ruce. Ale jinak je mu fajn, když náhodou není na cigárka, načerno pomůže někde na stavbě. Samozřejmě ne moc, maximálně pár dní v měsíci. Takže daně taky neplatí a všem, co se denně pachtí v pracovním procesu za podobnou almužnu, co on dostane od poštovní úřednice, se směje.


Kdo tedy platí v našem státě daně? Je to pár bláznů živnostníků, kteří ještě přežili soustředěný útok státního aparátu a nadnárodních koncernů, byť díky džungli nepřehledných zákonů jsou stále jednou nohou v kriminále. Je to samozřejmě i stále početná skupina poctivých zaměstnanců, kterým hrdost nedovoluje zůstat ležet doma na kavalci, když se těší dobrému zdraví. Ovšem poměr mezi těmito a skupinou reprezentovanou třemi výše popsanými mládenci se začíná kriticky vyrovnávat. Co nás čeká v budoucnosti ? Bude daně platit aspoň někdo ? A bude mít kdo ?


Autor: Karel Kříž | pátek 22.2.2008 11:25 | karma článku: 36,85 | přečteno: 4425x
  • Další články autora

Karel Kříž

Klinika: Mozky vymyté komunismem

To si tak se svými rudými kamarády vyhlédnete dům, který zrovna nikdo nevyužívá. Je opuštěný. Ale celkem pěkný a velký.

9.1.2019 v 14:08 | Karma: 30,32 | Přečteno: 1134x | Diskuse| Společnost

Karel Kříž

Totalitní dobroserismus

Asi tak bych pojmenoval současné společenské uspořádání. Lepšolidé, nebo chcete-li bolševici mysli, nám tlačí jejich “dobro” přes mrtvoly ...

8.1.2019 v 7:39 | Karma: 29,30 | Přečteno: 1178x | Diskuse| Politika

Karel Kříž

Štědrovečerní Kouzelník Žito. Chyběl už jen prvomájový průvod

Málokdy se pouštím do recenzí "uměleckých děl" z českého televizního světa, ale prime time ČT na Štědrý večer je přeci jen alespoň minimálně k zamyšlení.

26.12.2018 v 8:25 | Karma: 44,65 | Přečteno: 5804x | Diskuse| Kultura

Karel Kříž

Koblihy nejsou zadarmo

Z kruhů blízkých agrofertímu hnízdu neustále slyšíme jak je Burešova vláda ohromně úspěšná, jak se Česku daří a jak je vše zahaleno v růžovém oparu prosperující budoucnosti.

26.11.2018 v 17:28 | Karma: 32,62 | Přečteno: 1104x | Diskuse| Politika

Karel Kříž

Od Jakeše po Bureše II.

Pokud se v naší zemi chodí na výročí 17. listopadu chodit klanět k pomníku "sametové revoluce" estébáci a bývalí nomenklaturní kádři KSČ, není jen něco shnilého ve státě Českém, ale je to s naší společnosti totálně, ...

17.11.2018 v 16:17 | Karma: 25,40 | Přečteno: 642x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

VIDEO: Výbuch poničil dům, je prakticky na odpis. Na vině může být fotovoltaika

25. června 2024  16:47,  aktualizováno  21:41

V Šonově na Náchodsku zasahovali hasiči u výbuchu v domě. „Pravděpodobná příčina výbuchu je...

Americká rodina žádá od NASA odškodné, na její dům spadl vesmírný odpad

30. června 2024  7:22

Americká rodina ze státu Florida žádá odškodné 80.000 dolarů (zhruba 1,9 milionu korun) od...

S novým stavebním zákonem vejde v pondělí v platnost šest nových vyhlášek

30. června 2024  7:13

Současně s novým stavebním zákonem v pondělí nabude platnost šest nových prováděcích vyhlášek....

Noc dlouhých nožů zbavila Hitlera opozice. Uteklo od té doby už 90 let

30. června 2024  3:05

Jen rok poté, co se Adolf Hitler stal říšským kancléřem, nechal zlikvidovat své poslední odpůrce ve...

KOMENTÁŘ: Bagration. Operace, která odstartovala průlom východní fronty

30. června 2024

Premium V červnu 1944 se Spojenci vylodili v Normandii, zatímco na východní frontě ve stejné době probíhala...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 501
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4834x
Člověk s vlastním názorem a veselým duchem. Narozen ve znamení lva roku 1966. V současné době majitel obchodní firmy. Dříve učitel, který přerušil svoje studium na pedagogické fakultě Masarykovy univesity, aby mohl okusit "radosti" soukromého podnikání. Mojí ideou je svobodný občan, který se umí postarat sám o sebe a malý, ale výkonný státní aparát, který jej nešikanuje a měří každému stejným metrem. Více článků a zajímavých informací najdete na www.pravyprostor.cz