Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Den daňové svobody? Někdy v listopadu ...

  Včera se českým mediálním světem prohnala zpráva o údajném dni daňové svobody. Tedy, že pro letošní rok končíme s odváděním svých výdělků nenasytnému státnímu molochu a až do svátku Silvestra budou veškeré vydělané koruny patřit jen a jen do naší vlastní kapsy. Zdá se vám to jako dobrá zpráva? Jak je to však doopravdy?

zdoj i-dnes  

Vyděláváte 20 000,- Kč hrubého měsíčně. Celková cena vaší práce je však 26 800,-, neboť stát vám plíživě zdanil hodnotu vaší práce na tak zvaných odvodech zaměstnavatele, což “skromně” na výplatních páskách skrýval až do přiznání ministra Kalouska, který tento oblud pojmenoval superhrubá mzda a do tiskopisu jej nechal implantovat společně s novým výpočtem daně. Jinými slovy – daníte hned při přebírání skromné výplaty a to dvakrát – jako zaměstnanec a jakoby zaměstnavatel, jenomže se pořád jedná o ty peníze, které svojí prací musíte vytvořit. Co zůstane? Přesně 15 850,- Kč! Stát vás obral o plných 10 950,- Kč!!!


Tedy nějakých 40%, které stát a média prezentují jako daně a na jehož základě se slaví i ono pofidérní datum dne daňové svobody. Jenomže vy musíte jíst, pít, bydlet, jezdit do práce a snad se i občas uvolnit a pobavit s přáteli. Chodíte vyřizovat spoustu nesmyslných lejster na úřady. Nedejbože máte i nějaký zlozvyk, jako třeba kouření. Daňoví drábové to dobře vědí. Nastražili na vás nepřeberné množství skrytých plateb státu tak, aby jste si jejich celkovou výši vlastně ani neuvědomovali.


Pojďme tedy oněch 15 850,- kaček “roztočit”. Zaplatíme inkaso, dítkám nové boty a něco do školy, tátovi s mámou něco málo na sebe, nějakou nutně potřebnou věc do domácnosti. Utratili jsme asi 5000,- Kč. Stát si namastil kapsu zhruba osmi stokorunami. Třikráte měsíčně naplníme nádrž našeho plechového miláčka, neboť jaksi na cesty do práce a za poznáním je to nutností. Pumpaři odevzáme 4500,- Kč, státu z toho odejde celých 1950,- našich poctivě vydělaných korunek. Projíme a propijeme, v nealkoholických nápojích, dalších 5 tisícovek. Zde budeme bráti jako bernou minci nižší sazbu DPH, i když to vždy není pravda, ale i tak z nás daňový moloch vytáhne takřka pětistovku.


Zbylo nám pár korun na neřesti, zlozvyky, úředníky a majetkové daně. Občas je totiž ve schránce výzva k zaplacení daně z nemovitostí, dědické, darovací, dokonce z převodu nemovitostí či silniční. Za každý úkon z našich daní placeného úředníka nakonec také platíte jako mourovatí. Pokud si ještě tedy občas dopřejete lahvinku na posezení s přáteli a k tomu krabičku cigaret, obojí zatížené spotřební daní, průměrně takto státem inkasovaná tisícovka měsíčně není daleko od pravdy.


Součet: 4250,- Kč! Takto rafinovaně vám náš “dobrotivý” stát vytáhne z kapsy dalších 27% z toho mála, co vám zůstane jako čistá mzda. Celkem tedy u mírně podprůměrného příjmu zaplatíte na všemožných daních, odvodech a poplatcích každý měsíc nejméně 15 200,- Kč, ale spíše někde kolem šestnácti tisícovek! To je 60% vaší krve a potu z každodenní dřiny. Kdybychom se vrátili k průhlednému danění jako za “zlých” feudalistů, dráb stojící vedle mzdové účetní by vám každý výplatní den zabavil téměř dvě třetiny poctivého výdělku. Nevím kolik lidí by to vydýchalo v klidu a míru.


Zajímají vás po tomto přehledu žabomyší války našich politiků o dani z příjmu ve výši 15% nebo o procentíčko méně či více? Snad jen šrapnel poslance Jandáka o až padesáti procentech se vymyká. Stejně jako všechny nesmysly o tvrdší daňové progresi a “spravedlivém” vyšším zdanění zbohatlíků z dílny expertů Lidového domu. Výše uvedené odvody státu se totiž týkaly jen mírně podprůměrně vydělávajícího občana. Člověk s příjmem kolem sta tisíc je, při poměrném dopočítání vycházejícího ze stejných předpokladů, již dnes státem odírán téměř o 75% svého výdělku!!!


Jandák a spol. by chtěli číslo navýšit někam k devadesáti procentní hranici. Den daňové svobody by se tedy mohl slavit někdy v listopadu a státní zakázky by opět mohly nabobtnat o další pěkně zaokrouhlené všimné, či by se přidalo “chudákům” na další rundu ve výherním automatu. Je toto vůbec normální? Kdo tady za chvíli ještě bude mít vůbec chuť pracovat a ty nekřesťanské daně odvádět? Kam tohle všechno spěje? K dani stoprocentní, tedy absolutní, a přídělovému systému? Co si ještě necháme líbit?




Zajímavé články si můžete přečíst i zde: www.pravyblog.blog.cz www.eportal.cz


Autor: Karel Kříž | neděle 14.6.2009 8:11 | karma článku: 32,71 | přečteno: 1979x
  • Další články autora

Karel Kříž

Klinika: Mozky vymyté komunismem

To si tak se svými rudými kamarády vyhlédnete dům, který zrovna nikdo nevyužívá. Je opuštěný. Ale celkem pěkný a velký.

9.1.2019 v 14:08 | Karma: 30,32 | Přečteno: 1134x | Diskuse| Společnost

Karel Kříž

Totalitní dobroserismus

Asi tak bych pojmenoval současné společenské uspořádání. Lepšolidé, nebo chcete-li bolševici mysli, nám tlačí jejich “dobro” přes mrtvoly ...

8.1.2019 v 7:39 | Karma: 29,30 | Přečteno: 1178x | Diskuse| Politika

Karel Kříž

Štědrovečerní Kouzelník Žito. Chyběl už jen prvomájový průvod

Málokdy se pouštím do recenzí "uměleckých děl" z českého televizního světa, ale prime time ČT na Štědrý večer je přeci jen alespoň minimálně k zamyšlení.

26.12.2018 v 8:25 | Karma: 44,65 | Přečteno: 5804x | Diskuse| Kultura

Karel Kříž

Koblihy nejsou zadarmo

Z kruhů blízkých agrofertímu hnízdu neustále slyšíme jak je Burešova vláda ohromně úspěšná, jak se Česku daří a jak je vše zahaleno v růžovém oparu prosperující budoucnosti.

26.11.2018 v 17:28 | Karma: 32,62 | Přečteno: 1104x | Diskuse| Politika

Karel Kříž

Od Jakeše po Bureše II.

Pokud se v naší zemi chodí na výročí 17. listopadu chodit klanět k pomníku "sametové revoluce" estébáci a bývalí nomenklaturní kádři KSČ, není jen něco shnilého ve státě Českém, ale je to s naší společnosti totálně, ...

17.11.2018 v 16:17 | Karma: 25,40 | Přečteno: 642x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

„Bere si často zbraně do školy.“ Policie věděla, že hledá ozbrojeného vraha

27. června 2024

Premium Je to jednoznačné a není o tom pochyb. Kladenští policisté a kriminalisté, kteří přijeli 21....

Prezidentská debata Biden vs. Trump čili tři na jednoho. Jak v duelu uspět

27. června 2024

Premium Cílem nadcházející televizní debaty před americkými prezidentskými volbami je, aby Biden zůstal...

Severovýchod zasáhly bouřky. Obec na Olomoucku spláchl přívalový déšť

26. června 2024  8:35,  aktualizováno  21:32

Silná bouře, která se žene přes Moravu a Slezsko, tvrdě zasáhla Olomoucko a Přerovsko. Hasiči již...

Není třeba mluvit o normalizaci vztahů, řekl Pavel. Slováci se pustili do Fialy

26. června 2024  6:45,  aktualizováno  20:45

Kdo čekal, že návštěva nového slovenského prezidenta Petera Pellegriniho pomůže k ukončení roztržky...

  • Počet článků 501
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4834x
Člověk s vlastním názorem a veselým duchem. Narozen ve znamení lva roku 1966. V současné době majitel obchodní firmy. Dříve učitel, který přerušil svoje studium na pedagogické fakultě Masarykovy univesity, aby mohl okusit "radosti" soukromého podnikání. Mojí ideou je svobodný občan, který se umí postarat sám o sebe a malý, ale výkonný státní aparát, který jej nešikanuje a měří každému stejným metrem. Více článků a zajímavých informací najdete na www.pravyprostor.cz