Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nebezpečí pod střechou

Téměř každý den nás média informují o méně či více nebezpečných úrazech způsobených pádem sněhu ze střechy. Dnes masa sněhu spadla na 2 děvčátka z Prahy, kterým se naštěstí nic nestalo. Bohužel podobný případ, který se odehrál minulý týden v Ostravě, stejně šťastný nebyl.

Pětiletá holčička z Mariánských hor leží s velmi těžkým zraněním stále v nemocnici. O něco lépe je na tom maminka, kterou při projížďce s kočárkem Moravskou Ostravou, také zasáhl odtávající sníh ze střechy. Ještě štěstí že dítěti v kočárku se nic nestalo. Padající sníh ze střechy je velký problém všude a jeho nebezpečí rozhodně nelze podceňovat. Sama jsem to zažila na vlastní kůži. Čekala jsem, pro změnu také v Ostravě, před domem na kolegu. Náhle se s ohromným rachotem pár metrů vedle mne zřítila ze střechy ohromná hora sněhu. Vyděsila jsem se šíleně. Stát totiž o kousek vedle, neměla bych šanci vyváznout ve zdraví.

Kdo je v takovém případě za neštěstí a případný úraz vlastně zodpovědný? A je možné vůbec tato rizika nějak snížit? Odpovědnost samozřejmě musí nést majitel budovy. Ten by měl v případě potřeby zajistit bezpečné odklizení sněhu a to svépomocí či přivoláním hasičů. Dlouho jsem význam tohoto odklízení sněhu nechápala. Když jsem byla malá a jezdili jsme pravidelně s rodiči na chalupu do Jizerských hor, tatínek po nás s bráchou požadoval pravidelné odhazování sněhu ze střechy. Nikdy mi nebylo jasné proč, měla jsem pocit, že jediným smyslem je nás na pár hodin zabavit a zbavit se nás. Jak moc jsem se tehdy mýlila. Táta si byl nejspíše velmi dobře vědom nebezpečí pádu a z toho vyplývajících rizik, a tak nás děti zapojil do jejich likvidace. Kéž by všichni majitelé budov přistupovali k věci stejně zodpovědně. Přistupovali by určitě ještě odpovědněji, kdyby sankce za nedodržení byly opravdu pečlivě vymáhány a každý, kdo toto nedodrží, byl přísně potrestán. Zatím však stále slyšíme o úrazech, které se staly, ale o nějakých trestech či pokutách málokdy padne jediné slovo. A to se musí změnit. Ruku v ruce s prevencí musí vždy a v každém případě přicházet represe. A do té doby nás občany ještě dobrý jeden měsíc čeká zvýšená pozornost při chůzi pod střechami.

Autor: Kristýna Kočí | úterý 23.2.2010 16:45 | karma článku: 9,57 | přečteno: 1856x
  • Další články autora

Kristýna Kočí

Vydat, či nevydat?

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR dnes rozhoduje o vydání poslance Otto Chaloupky k trestnímu stíhání pro podezření z korupce. V tomto volebním období je to již pátý případ, kterým se sněmovna zabývá. A předpokládám, že nikoliv poslední.

12.6.2012 v 13:55 | Karma: 14,94 | Přečteno: 1033x | Politika

Kristýna Kočí

Další tanečky VV a ODS, aneb slovo premiéra neplatí? Už zase?

Poslední dny stojí koalice opět před vážnými problémy, ne-li dle slov jejich čelních představitelů, před krachem. Po kolikáté to za poslední půlrok už asi je? Těžko spočítat. Tentokrát se však nejedná o ministerstvo vnitra, policejního prezidenta, ministerstvo spravedlnosti, setrvání ABL ve vládě, o extremistu na MŠMT, ale, o pro vládu asi nejzásadnější věc, rozpočet a jeho určení daní. V koaliční smlouvě jsme se (používám záměrně jsme, ačkoliv dnes bych se za člena koalice prohlásila jen stěží, ale protože jsem koaliční smlouvu spoludojednávala) jasně zavázali, že cílem je dlouhodobá stabilní dohoda, která formou zákona stanoví příjmy obcí tak, aby se snížil současný diskriminační rozdíl příjmů na obyvatele mezi nejchudší a nejbohatší obcí a aby to odpovídalo situaci ve vyspělých zemích Evropské unie.

19.9.2011 v 18:03 | Karma: 13,55 | Přečteno: 1302x | Politika

Kristýna Kočí

Už zas nastal čas k výměně polic. prezidenta? Nebo už začne konat?

Velmi dobře si vzpomínám, jak jsem musela prosazovat, stejně jako ostatní představitelé Věcí veřejných, jako absolutní politickou prioritu, výměnu tehdejšího policejního prezidenta Martinů, neboť se jedná o člověka Ivana Langera, který ve spolupráci zejména se šéfem protikorupční policie Vrbou toleruje, ne-li se podílí, na vynášení informací z policejních spisů. Což byl véčkařkou rétorikou vlastně ten hlavní důvod, proč je paralyzovaná činnost policie a proč není možné chytit žádnou velkou korupční rybu.

22.8.2011 v 16:40 | Karma: 14,81 | Přečteno: 1555x | Politika

Kristýna Kočí

Vyslovme současné vládě nedůvěru!

Do politiky jsem vstupovala s cílem pomoci vymýtit z ní korupci, učinit ji veřejnou a čitelnou. I díky tomu jsem ve volbách do Poslanecké sněmovny získala třetí největší počet preferenčních hlasů za Věci veřejné. Jako členka K9 a předsedkyně poslaneckého klubu jsem se podílela na sestavování vlády a podepsala koaliční smlouvu. Události posledních týdnů však nezvratně poškodily důvěryhodnost a program nejen politické strany VV, ale vlády samotné. Do těchto dnů jsem současnou vládní koalici podporovala, nyní ale vládu nepodpořím.

26.4.2011 v 18:30 | Karma: 22,72 | Přečteno: 2786x | Politika

Kristýna Kočí

Komu tady (ne)jde o zdraví?

Minulý týden byl v Poslanecké sněmovně docela poučný. Ukázal nám mimo jiné, jak si komunisté představují ochranu ovzduší. To, že je Ostravsko nejvíce znečištěným regionem v Evropské unii, je smutný fakt. Není se co divit, že třeba v Radvanicích a Bartovicích je vůbec nejvyšší počet dětských astmatiků, že se zde umírá dřív, než jinde v republice. Zoufalí občané už léta žádají, aby je stát ochránil. Politici odpovídají, že nemají nástroje, jak to změnit...

1.4.2011 v 10:20 | Karma: 15,69 | Přečteno: 2214x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Objednávka USA a Británie, prohlásilo o obvinění z útoku ve Vrběticích Rusko

3. května 2024  17:35

Obvinění Ruska z podílu na výbuchu v muničních skladech ve Vrběticích v roce 2014 jsou...

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  17:16

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

CNN Prima NEWS vysílá už čtyři roky, k výročí připravuje nové pořady

3. května 2024

Zpravodajská stanice CNN Prima NEWS přinese divákům ke čtvrtému výročí zahájení vysílání nové...

Škody po požáru v Mionší jsou malé, prales podle hasičů zřejmě někdo zapálil

3. května 2024  11:46,  aktualizováno  16:54

Hasičští experti se vrátili do terénu, aby vyšetřovali příčinu požáru v pralese Mionší v Dolní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1959x
Nezařazená poslankyně.3 roky pracovala v PS nejprve v Oddělení komunikace a vzdělávání a následně v Protokolu předsedy PS. Studentka 5. ročníku Politologie na FF UK se specializací na stranické a volební systémy a EU, kterou studovala také na Institutu politických věd (Sciences Po) v Paříži. Získala stipendium na letní školu Turecko-EU, které se účasnilo 20 studentů z celého světa.

Seznam rubrik