Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč neházíte vajíčka na Topolánka?

Dobře, že předsednictví předčasně skončilo, už jsem se na to nemohl dívat. Topolánkova servilita vůči Bruselu nám udělala notnou ostudu. Takhle se snad neponižoval ani Gottwald v Moskvě.

Před volbami do europarlamentu se na pana Paroubka začaly snášet spršky vajec od voličů, co ho nemají rádi. Připadlo mi to poněkud praštěné. V době, kdy se rozhoduje o Lisabonu, tedy o likvidaci parlamentní demokracie v Evropě, lidé nemají nic na lepšího práci, než se chovat jako malé děti. A ještě navíc hází na nepravého. Kdyby byla na světě nějaká spravedlnost, tak vyfasoval-li Džodržín stovky vajec, u Topolánka by muselo jít o celé kuřecí farmy.

Podívejme se na to ze široka. Zpětně se potvrdilo, že Klaus měl pravdu. Zase. Jeho někdejší pověstná esemeska z prosince 2002, že jeho nástupcem byl zvolen „prázdný a falešný topol“ je naprosto výstižná. Pan Topolánek nemá žádné politické zásady ani názory – prostě se jen točí jako korouhvička, podle toho odkud zrovna fouká vítr. 

Nejprve byl pan T euroskeptik a vyjádřil se, že euroústava je „shit“ (květen 2005). Když byl na počátku roku 2009 předsedou Rady EU, měl možnost euroústavu alias Lisabon alias Nový Mnichov pohřbít. Stačilo kývnout prstem. On ale podlehl tlaku Bruselu a obrátil kabát. Barosso zapískal a Topolánek poslušně aportoval. Lisabon začal prosazovat a protlačil ho i senátem. Ale jen pár týdnů poté řekl jako host na sjezdu polské pravice, že Lisabon je mrtvý dokument – asi aby ve volbách ulovil pár euroskeptických voličů (těch hloupých, kteří si nepamatují jak protlačil Lisabon). Neuvěřitelné. Styděl jsem se, že tento bezpáteřný člověk je i mým premiérem. I tvaroh, který necháte stát na slunci, je pevnější.

Bylo by to celé k smíchu, kdyby nešlo o promarněnou historickou šanci. Euroskeptici chtějí obnovit v EU parlamentní demokracii, ale začátky tohoto hnutí jsou těžké. Přitom Topolánek jako šéf předsednické země měl jedinečnou příležitost Lisabon pohřbít a navrhnout reformy, které by odstranily demokratický deficit EU. Neudělal to. Říká se, že v nouzi poznáš přítele. Pan Topolánek zradil evropskou demokracii v tom nejdůležitějším okamžiku. 

Pan Topolánek za demokracii nebojoval asi proto, že si jí necení. Kandidátku do eurovoleb 2009 obsadil podle vlastního vkusu bez ohledu na výsledky primárek a bez ohledu na mínění členů strany. Takhle se chová diktátor a ne šéf demokratické strany. Co také čekat od někoho, kdo prosazuje Lisabonskou smlouvu ačkoliv se jeho vlastní strana předtím usnesla, že předávání dalších kompetencí do Bruselu nepadá v úvahu. Členové ODS si mohou myslet a hlasovat jak chtějí, ale Topolánkovo vedení na demokracii zvysoka kašle. Budete takovou partaj volit?  

Pan Topolánek se ani nezastal našeho presidenta, když byl urážen gestapem z europarlamentu. Těsně před zahájením předsednictví nám EU dala srozumitelně najevo, že Česká republika je pro ni méně než hnůj pod nohama. Podle toho také probíhala „návštěva“ (čti provokace) europoslanců u presidenta České republiky. Takhle se nechoval snad ani Hitler k Háchovi. Čekal bych, že pan T jako šéf předsednické země si zavolá bosse EP pana Pötteringa na kobereček a donutí ho k omluvě. Nestalo se. 

Topolánek se servilně lísal ke Sarkozymu a ohýbal hřbet před Francií. Jako občana ČR mne za posledních dvacet let nic tak neponížilo jako zpráva o tom, že ministr zahraničí Schwarzenberg jezdí dvakrát týdně na kobereček k francouzskému ministru zahraničí Bernardu Kouchnerovi, který mu dává instrukce. Tak takhle si EU představuje „sdílenou rovnoprávnost“? Obdobnou formu suverenity jsme měli i za Protektorátu. Čekal bych, že Topolánek a Schwarzenberg se vzepřou a pošlou Sakrozyho někam. Čekal bych, že mu na některém z jednání výslovně vyčiní, jak to, že nerespektuje mechanismy EU, podle kterých za Evropu navenek jedná předsednická země. Ale oni jen hrbili hřbet a mlčeli. Zbabělci. 

Nesnášíte Klause? Dobře, důvody by se našly. Jenže na něj občan může aspoň být hrdý, i když s ním třeba nesouhlasí. Protože má rovná záda a pevné názory. Je na něj spoleh. Můžete totéž říct o Topolánkovi? 

Neházejte vejce po Paroubkovi, ten jen otevřeně dělá svou levicovou práci, k níž byl legitimně zvolen. Bojme se kryptolevičáků, kteří se vydávají za pravičáky a pravici podrývají. Tím, že Topolánek protlačil marsismem prolezlou Lisabonskou smlouvu, toho udělal pro socialismus více, než Paroubek za celou dobu od chvíle, co nastoupil do Restaurací a jídelen.

Euroskeptici by mohli na Topolánkovu adresu zopakovat staré židovské přísloví: „Ochraňuj mě, Bože, před přáteli, před nepřáteli se ochráním sám."

A ještě technický dodatek. Příště doporučuji házet místo vajec dorty se šlehačkou. Až spolu budou strany vést šlehačkové bitvy jako z dob němé grotesky, bude jasné kam všichni patří... Do jedné řady s Charlie Chaplinem, Laurelem a Hardym.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vítězslav Kremlík | pondělí 1.6.2009 11:10 | karma článku: 23,92 | přečteno: 2170x
  • Další články autora

Vítězslav Kremlík

Děti šly do kina na pohádku o Barbie a dostaly feministickou přednášku

"Jestli si dáte panáka pokaždé, kdy zazní slovo patriarchát, budete před koncem filmu na šrot," vyjádřil se o filmu Barbie Elon Musk.

27.7.2023 v 9:24 | Karma: 19,73 | Přečteno: 484x | Diskuse

Vítězslav Kremlík

Varování: Na Facebooku řádí falešný Kremlík

Kremlík se zbláznil a začal se zapojovat do nesmyslných diskusí pod články na Facebooku? Ne, to se jenom za něho vydává nějaký hacker či troll.

5.5.2022 v 8:30 | Karma: 20,30 | Přečteno: 648x | Diskuse| Společnost

Vítězslav Kremlík

Covid jako generální zkouška na klimatický lockdown

Za Covidu si klimatičtí aktivisté pochvalovali, jak hezky klesají emise, když si na obyvatelstvo pořádně došlápnete. A když už si lidé na ztrátu osobních svobod tak nějak zvykli, proč to měnit?

10.11.2021 v 8:32 | Karma: 33,16 | Přečteno: 1109x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Myslíte při sexu... na klima? A ví o tom vaše žena?

Na co myslíte při sexu? No fuj. Že se nestydíte. Uvědomělý občan by měl myslet na uhlík, na planetu. A ne na nějaké nemravnosti.

9.11.2021 v 10:03 | Karma: 35,27 | Přečteno: 1030x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Podle autorů zeleného údělu se v Hondurasu žije lépe než v Německu

Happy Planet Index nehodnotí životní úroveň států podle HDP, ale podle...uhlíkové stopy. Takže čím horší energetická chudoba, tím je země "šťastnější". No panejo. To se máme na co těšit.

6.11.2021 v 9:36 | Karma: 33,68 | Přečteno: 949x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Novotný je pro vedení ODS nepřijatelný, jeho konec stvrdí výkonná rada

14. května 2024  16:10,  aktualizováno  20:09

Pro starostu pražských Řeporyjí za ODS Pavla Novotného to nebyl úplně dobrý den. Nejprve mu ráno...

Jeli sklízet melouny, autobus s nimi po srážce s kamionem vyletěl ze silnice

14. května 2024  20:02

Nejméně osm mrtvých a na 40 zraněných si na Floridě vyžádala nehoda autobusu, který převážel...

Hrozí Gruzii běloruský scénář? Kampaň LGBT fašistů, tepe premiér protestující

14. května 2024

Premium Gruzii v posledních týdnech svírají protesty proti zákonu o zahraničním vlivu. Jde však o mnohem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 403
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2796x
Tento blog byl oceněn v anketě "Bloger roku 2011". Autor je překladatel a vzděláním historik. Účastnil se klimatické konference v Kodani. Po aféře Climategate založil web www.klimaskeptik.cz. V roce 2019 vydal knihu OBCHODNÍCI SE STRACHEM (Dokořán). Ta v roce 2021 vyšla též anglicky na Amazonu jako A GUIDE TO THE CLIMATE APOCALYPSE.

 

Seznam rubrik

Oblíbené stránky