Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Listopad po 20 letech: Jakeš se vrací zpátky - bude prezidentem

V listopadu 89 jsme samostatnost získali.  V listopadu 2009 jsme ji podpisem Lisabonu zase ztratili. Další 20letý cyklus uplynul. Znovu sametový převrat. Bez krveprolití a bez výstřelu. ČR se vrací do lůna svazu socialistických republik.

Pouliční nepokoje na protest proti podpisu Lisabonské smlouvy vedly nového prezidenta Jakeše k mimořádnému televiznímu vystoupení. President komentuje zlotřilé snahy euroskeptiků narušovat přestavbu Evropy podle Lisabonské smlouvy. Omlouváme se za chybné titulky ve videu.

 

Video z lidových nepokojů zde: http://www.svobodni.cz/video_seznam.aspx

 

3. listopadu 2009 prezident Václav Klaus byl unesen komandem Eurocorps (osobní Barossovi pretoriáni) a po několika hodinách mučení za zavřenými dveřmi podepsal Lisabonskou smlouvu. To je příčina, proč u toho nebyli žádní novináři a kamery.

Několik dní později na protest proti tomuto dokumentu odstoupil. Demonstrativně se vrhl z oken Hradčan a symbolicky se tak defenestroval. Jeho ostatky se nyní prodávají na New Yorské burze (viz Dow Jones index).

Předseda Evropské komise Manuel Barosso vzápětí přišel s nečekaným návrhem. Navrhl za Klausova nástupce někdejšího generálního tajemníka KSČ Milouše Jakeše, se kterým se zná z VUMLu, kde spolu sedávali v jedné lavici. "Čus Mildo", "čágo Máňo", shledali se srdečně po letech.

Předsedové české poslanecké sněmovny a senátu zprvu protestovali proti vměšování do našich vnitřních záležitostí. Načež se ukázalo, že podle Lisabonské smlouvy vlastně o osobě českého presidenta napříště bude rozhodovat vrátný v budově europarlamentu.

Miloš Jakeš se prý zprvu zdráhal funkci přijmout vzhledem k pokročilému věku a chatrnému zdravotnímu stavu. Sám Michail Gorbačov však přiletěl, aby ho přemluvil. Nakonec tedy řekl: "Ále no tak teda jo. Stejně v důchodu nemám co dělat."

Soudruh Jakeš vyjádřil uspokojení, že lidé pochopili, jakého omylu se dopustili v Listopadu 89. Je rád, že Evropa se vrací pokorně zpět k socialismu. (viz též: http://www.novinky.cz/domaci/184329-kscm-v-roce-1989-si-lide-prali-zachovat-socialismus.html) Zejména uvítal, že antidiskriminační zákon konečně zabezpečí práva pracujících proti vykořisťovatelům. Ocenil také, že komunisté jsou po 20 letech zase v krajských zastupitelstvech, zpátky kde byli předtím.

"Líbí se mi také nová evropská forma demogracie, jo. Je to něco jako my jsme tomu říkávali demogradický centralismus. Ne jako ta takzvaná buržoazní demogracie," pochvaluje si soudruh prezident. "My jsme také tehdy měli sdílenou suverenitu v rámci sovětského bloku a nemohli jsme si to vynachválit, naše samostatnost tím byla posílená, né jako oslabená."

Soudruh Jakeš ve svém prvním tiskovém prohlášení vyjádřil přesvědčení, že předseda Evropské komise, někdejší maoistický komunista Barosso, je stejně oddaný věci socialismu a přestavby Evropy jako on. Soudruh Barosso předal soudruhu Jakešovi přátelské pozdravy a vyjádřil, že se zasadí o posilování bratrské spolupráce mezi evropskými národy a naplňování závěrů posledního sjezdu Evropské komise.

Nový prezident v přátelském rozhovoru mimo jiné řekl: "Evropu je třeba zcela přestavět a přebudovat. Ta přestavba ta se neudělá sama. I my komunisté jsme dnes pochopili, že tržní mechanismy jsou také částečně potřeba - ale vocamcaď pocamcaď. A nesmí být ohroženy sociální jistoty.

Jakeš zdůraznil, že je to v zájmu lidu: "Chceme to v zájmu naší mládeže. Je škoda, že Lisabonská smlouva nemá větší podporu veřejnosti. V referendech by asi v polovině zemí neprošla. To je špatně. Mělo by být vidět, že né my - ale lid si to žádá. A né, abychom my tady byli s Lisabonskou smlouvou sami jako kůl v plotě."

Zároveň se ohradil proti nekonstruktivní kritice okrajových živlů: "Jsme si vědomi, že ne vše se nám vždy daří tak, jak bychom si přáli. Změny, které s sebou přináší evropská integrace, někdy s sebou nesou  zmatky. Ano staly se chyby, přiznáváme. A my vítáme takový ten konstruktivní dialog a připomínky. Potřebujeme však klid na práci. Odmítáme nekonstruktivní kritiku lidí, kteří jen chtějí škodit za každou cenu. Ptáme se, kdo za nimi stojí? Jaké jsou jejich cíle a kdo je platí?"

Nový prezident také stručně okomentoval jeden z posledních činů svého předchůdce - udílení státních vyznamenání. "Třeba ten Gott, hezky zpívá, prosím. Taky státní vyznamenání jsme mu dali, žejo. A přitom proč? Vždyť bere statisíce. Co statisíce, miliony bere."

Slavnostní inaugurace presidenta Jakeše se kvůli zdravotním problémům bude konat až koncem prosince. Nejspíše na štědrý den nebo na Štěpána. 

(N.T. - Non testatur) 

Autor: Vítězslav Kremlík | úterý 17.11.2009 10:45 | karma článku: 23,21 | přečteno: 1476x
  • Další články autora

Vítězslav Kremlík

Děti šly do kina na pohádku o Barbie a dostaly feministickou přednášku

"Jestli si dáte panáka pokaždé, kdy zazní slovo patriarchát, budete před koncem filmu na šrot," vyjádřil se o filmu Barbie Elon Musk.

27.7.2023 v 9:24 | Karma: 19,73 | Přečteno: 484x | Diskuse

Vítězslav Kremlík

Varování: Na Facebooku řádí falešný Kremlík

Kremlík se zbláznil a začal se zapojovat do nesmyslných diskusí pod články na Facebooku? Ne, to se jenom za něho vydává nějaký hacker či troll.

5.5.2022 v 8:30 | Karma: 20,30 | Přečteno: 648x | Diskuse| Společnost

Vítězslav Kremlík

Covid jako generální zkouška na klimatický lockdown

Za Covidu si klimatičtí aktivisté pochvalovali, jak hezky klesají emise, když si na obyvatelstvo pořádně došlápnete. A když už si lidé na ztrátu osobních svobod tak nějak zvykli, proč to měnit?

10.11.2021 v 8:32 | Karma: 33,16 | Přečteno: 1109x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Myslíte při sexu... na klima? A ví o tom vaše žena?

Na co myslíte při sexu? No fuj. Že se nestydíte. Uvědomělý občan by měl myslet na uhlík, na planetu. A ne na nějaké nemravnosti.

9.11.2021 v 10:03 | Karma: 35,27 | Přečteno: 1030x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Vítězslav Kremlík

Podle autorů zeleného údělu se v Hondurasu žije lépe než v Německu

Happy Planet Index nehodnotí životní úroveň států podle HDP, ale podle...uhlíkové stopy. Takže čím horší energetická chudoba, tím je země "šťastnější". No panejo. To se máme na co těšit.

6.11.2021 v 9:36 | Karma: 33,68 | Přečteno: 949x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Na Strakonické havaroval autobus s autem. Jsou zranění, řidič osobního vozu ujel

6. května 2024  8:50,  aktualizováno  10:35

V pondělí dopoledne omezila provoz na Strakonické ulici v pražské Velké Chuchli havárie osobního...

Na život s hadičkou jsem si zvykl, říká Martin trpící plicní hypertenzí

6. května 2024  10:35

Martin Pláteník byl jako dítě nadějný sportovec, hrál hokej i tenis. Ale jen do chvíle, než se...

Odvolací soud potvrdil osvobození učitelky, která popírala válečné zločiny

6. května 2024  10:18,  aktualizováno  10:31

Pražská učitelka Martina Bednářová, která čelila obžalobě z popírání ruských válečných zločinů na...

Izrael chystá úder, evakuuje Rafáh. Hamás odmítá příměří, uvedl ministr

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  10:22

Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho...

  • Počet článků 403
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2796x
Tento blog byl oceněn v anketě "Bloger roku 2011". Autor je překladatel a vzděláním historik. Účastnil se klimatické konference v Kodani. Po aféře Climategate založil web www.klimaskeptik.cz. V roce 2019 vydal knihu OBCHODNÍCI SE STRACHEM (Dokořán). Ta v roce 2021 vyšla též anglicky na Amazonu jako A GUIDE TO THE CLIMATE APOCALYPSE.

 

Seznam rubrik

Oblíbené stránky