Pražské kachlíkárny

V Praze, jak je asi všeobecně známo, stojí mnoho pozoruhodných budov. Praha rovněž vyniká rozmanitostí stavebních stylů, které se zde na poměrně malé ploše nacházejí. Mezi všemi těmi slohy je jeden, kterému v průvodcích mnoho prostoru věnováno není, ale to neznamená, že budovy v tomto stylu postavené, by byly nějak méně zajímavé, než ostatní.

On to nakonec možná ani žádný stavební styl nebo sloh není. Ale všechny ty budovy, které v tomto článku uvidíte, pojí jedna společná věc, a to je kachlíková fasáda.

V Praze existuje velice mnoho takových budov, avšak jejich rozložení není rovnoměrné. V podstatě existují dvě oblasti, kde výskyt kachlíkových budov značně převyšuje jejich počet v okolních čtvrtích. Jedno místo je na Novém Městě, zejména pak v okolí Karlova náměstí, a to druhé je celá čtvrť Holešovice.

Zajímavá je také samotná dislokace kachlíkových budov v obou zmíněných oblastech. Zatímco v Holešovicích stojí většina kachlíkových budov osamoceně, mají kachlíkové budovy na Novém Městě tendenci vytvářet shluky. To znamená, že pokud se tam nějaká kachlíková budova objeví, pak s největší pravděpodobností bude jedna nebo více jejich sousedních budov rovněž kachlíková.

Pojďme naší procházku začít právě v Holešovicích a pak se postupně přesuneme na Karlovo náměstí. Cestou se zastavíme u pětatřiceti kachlíkáren, z toho jedna bude ta pravá.

Pokud jste vydrželi až sem, tak vám blahopřeji. Výčet pražských kachlíkáren tím ani zdaleka nekončí. Podobných domů zde najdeme ještě dost, jen namátkou další stojí v ulici Vladislavově. Ale to ani nebylo cílem tohoto pojednání podat nějaký vyčerpávající výčet pražských kachlíkových domů. Berte to spíš jako námět k tomu, po čem všem se dá při procházkách Prahou koukat.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Krejčíř | středa 6.6.2012 10:40 | karma článku: 18,42 | přečteno: 4545x
  • Další články autora

Pavel Krejčíř

3D z hlubin dávnověku

2.2.2015 v 8:30 | Karma: 7,69