Popularita je trest ... Ingmar Bergman

"Popularita je trest, který vypadá jako ocenění", prohlásil prý Ingmar Bergman. To jsem se dnes dozvěděl při luštění křížovky v tDNES (tištěná DNES).

Zdánlivě banální citát mě přivedl k hlubokému zamyšlení. Je to skutečně pravda? Ve vzpomínkách jsem se vrátil o víc jak desetiletí zpět. Do doby, kdy jsem začal nenávidět všechny bergmany.

To bylo tak. Někdy na přelomu tisíciletí ocitl jsem se na jakési vědecké konferenci v německém městečku Freiberg. Je to malé hornické město v bývalé východní části, celkem nedaleko od našich hranic. Jako kulturní obohacení konference rozhodli se organizátoři uspořádat výpravu do místního rudného dolu. Důl byl již patrně zavřený a nyní slouží jako muzeum.

Ačkoli konference byla mezinárodní, nepodařilo se organizátorům z bývalé NDR obstarat průvodce, který by byl schopný pronést přednášku o dole v angličtině. Takže chvíli po té, co jsme dorazili do hlavní budovy dolu, přihnala se sličná Němka v zachovalém Trabantu a oznámila nám, že výklad bude v němčině.

Že si máme na sebe navléct nějaké mundúry a helmy nám místní ještě přeložili, další výklad už se ovšem odehrával bez překladu. Sice jsem němčinu kdysi teoreticky studoval, k praktické aplikaci ovšem nikdy nedošlo.

Takže jsem sfárali někam hodně hluboko a pak chodili kilometry v podzemí a celou tu dobu jsem poslouchal výklad, z kterého jsem rozuměl pouze dvěma slovům - "wasser" a "bergman". A můžete si být jisti, že bergmanem se to opravdu jen hemžilo. Takže asi není takový div, že po dvou hodinách chození v nějaké díře a poslouchání že bergman tohle a bergman támhleto, jsem pojal silnou nenávist ke všem bergmanům světa, Ingmara nevyjímaje

A to jsem v té době ještě neměl s jeho dílem čest. Později, abych nebyl zaujatý, jsem se několik jeho filmů pokoušel zhlédnout, ale zjistil jsem, že se jedná vesměs o díla, která by se dala označit za zmatená a morbidní. Divák, který si tak říkajíc nebere servítky, by je označil dokonce za abstraktní.

Když si to tedy dám všechno dohromady, nemohu dojít k jinému závěru než, že si Ingmar Bergman onen trest, zmiňovaný v jeho citátu, zasloužil.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Krejčíř | čtvrtek 8.3.2012 10:45 | karma článku: 8,53 | přečteno: 787x
  • Další články autora

Pavel Krejčíř

3D z hlubin dávnověku

2.2.2015 v 8:30 | Karma: 7,69