Malá recenze ruských piv

Ale opravdu jen malá. Pivo je totiž v Rusku na naše poměry docela drahé. Ceny v restauracích se vyrovnají cenám v restauracích na západ od našich hranic, ceny v obchodech západ dokonce převyšují. Takže pokud si našinec hradí výzkum z vlastní kapsy, má v sobě jakousi přirozenou zábranu, která ho brzdí v rozletu.

Tak nejdříve k těm cenám - udávám to, co jsem na vlastní oči viděl v Moskvě. V jiných městech či vesničkách se to může značně lišit. V hospodě či restauraci pořídíte pivo zhruba od 120ti Rublů do nějakých 240ti, to jsou asi takové běžné ceny. Na naše to představuje zhruba rozmezí 72 - 144 Kč. V obchodech pak nejlevnější pivo stojí kolem 30 Rublů, běžná cena se pohybuje kolem padesáti. To máme 18 Kč minimum a 30 Kč střed.

A teď se tedy podívejme na tu kvalitu. Obecně bych doporučil všem Čechům, kteří tam jedou - nebojte se. Není to taková hrůza, dá se to pít. Dokonce bych řekl, že v porovnání s našimi skvosty, jako jsou Staropramen, Krušovice nebo Gambrinus, si na tom ruská piva stojí velice dobře.

V Rusku existuje patrně poměrně málo velkých pivovarů - konkrétně vím o třech: Baltika, Něvskoje a Sibiřská Koruna. Tyto tři giganti obstarávají většinu ruské produkce. V Rusku ale také poslední dobou vznikají i menší pivovary a minipivovary. Například poblíž stanice metra Baumanskaja je hospoda jménem "Ožralý datel", kde si vaří vlastní pivo, a musím říct, že celkem ucházející.

Následuje galerie.

Zalataja Bočka - pivo, které patří spíše k levnějším, stojí kolem 40 Rublů. Vyskytuje se kromě zelené varianty ještě v červené. Červená je patrně dvanáctka, zelená desítka. Musím říct, že zelená mi chutnala skoro i víc. Jinak celkem slušné pivo, vaří ho nejspíš Baltika, jako ostatně asi všechna piva z dnešního výběru, kromě Koruny.

Žatecký Gus - když už ne chutí, tak alespoň samotnou svoji podstatou nejzajímavější pivo dnešního výběru. Samozřejmě, že nepochází z Žatce, jak se domorodým konzumentům snaží vsugerovat etiketa. Pohledem do obchodního rejstříku zjistíme, že tuto značku má zaregistrovanou jak žatecký pivovar, tak pivovar Baltika. Jinak chutí patrně to nejhorší, co jsem v Rusku pil, i když jak říkám výše - v porovnání s některými našimi giganty je to pořád ještě lahoda.

Sibiřská Koruna - pivo, kterého jsem si všiml už při své poslední návštěvě Moskvy. Pivo má na první dojem takovou nějakou pachuť, ale posléze bych řekl, že chutná v podstatě velice zajímavě a příjemně. Určitě bych doporučil k vyzkoušení.

Tohle je zajímavá kreace od Baltiky, ani přesně nevím, jak se to vlastně jmenuje. Nahoře stojí "razlivnoje", což bych asi hádal, že znamená "výčepní", a dole "vyděržannoje", což bych hádal něco jako výjimečný. Rozhodně stojí za povšimnutí 6,5% alkoholu, což toto pivo opět činí celkem pitelným, neb pro vyšší koncentraci alkoholu už není přesně poznat, jak vlastně chutná.

Co napsat závěrem? Je zřejmé, že v Čechách máme mnohem širší výběr a k výjimečným českým pivům (ne těm, co jsem jmenoval nahoře), bude asi v Rusku těžké najít nějaký ekvivalent. Na druhou stranu, pokud tam člověk nejede na moc dlouho a má standardní diety, pak si ani jako pivař nemusí moc zoufat. V podstatě žádné pivo, ani to za zmíněných 30 Rublů, není nijak odpudivé, aby se nedalo použít k zahnání žízně.

Jiná věc, na kterou by si našinec měl dávat pozor, je ta, že to Vladimír Putin s bojem proti alkoholizmu v Rusku myslí asi docela vážně. Již před časem vstoupil v platnost zákon, dle kterého není možné zakoupit alkohol v obchodech po jedenácté hodině večerní. Nedávno se k tomuto zákonu musely dobrovolně přidat i restaurace, bary a všechna ostatní zařízení, která alkoholické nápoje nabízejí. Takže chcete-li se v Rusku opít, musíte si to předem naplánovat. A je fakt, že jsem za celý týden v Moskvě opilého člověka nepotkal.

Autor: Pavel Krejčíř | úterý 16.7.2013 21:40 | karma článku: 13,65 | přečteno: 1315x
  • Další články autora

Pavel Krejčíř

3D z hlubin dávnověku

2.2.2015 v 8:30 | Karma: 7,69