Krkonošská etuda

V dnešním cestopise se naučíme jednoduchou píseň, kterou by měl znát každý návštěvník našich nejvyšších hor, a pak se dozvíme, proč se v Pelhřimově vaří pivo Poutník.

Mimochodem, sdělovacími prostředky prý proběhla zpráva: "Krkonoše letos v létě ovládli Češi". Mám moc rád eufemismy tohoto typu. Méně taktní novinář by napsal - "Cizinci se letos v létě na Krkonoše vys..." - a není divu. Dříve tam jezdili proto, že to pro ně bylo levné. Nevidím jediný důvod, proč by tam měli jezdit teď.

No nic, nářky necháme krkonošským hoteliérům a přesuneme se kousek dál, do Polska. Při jedné z výprav jsme došli až ke kamenitému útvaru zvaném "Pielgrzymy". "Pielgrzym" znamená polsky "poutník", a je to slovo zjevně odvozené od anglického "pilgrim", kteréžto slovo má asi zase původ v latině. A protože některé slovanské jazyky, jako Ruština či Polština, jsou známy tím, že nedokáží vyslovit hlásku "H" a nahrazují ji hláskou "G", bude se nezaujatému pozorovateli zdát, že slovo "pielgrzym" vzniklo z českého slova "pelhřim". Čili název města Pelhřimov znamená vlastně "Poutníkov". A proto v Pelhřimově vaří pivo Poutník (mimochodem celkem obstojné chuti).

A komu by se můj výklad zdál podivný, může se přesvědčit na samotných stránkách Pelhřimovského pivovaru, že tomu tak opravdu je, i když oni na to jdou maličko z jiné strany.

Autor: Pavel Krejčíř | neděle 30.8.2009 16:00 | karma článku: 11,82 | přečteno: 1287x
  • Další články autora

Pavel Krejčíř

3D z hlubin dávnověku

2.2.2015 v 8:30 | Karma: 7,69