Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
WD

wildge

17. 8. 2009 13:35
Priznam se, ze jsem to nedocetl

Nemelo to smysl. Autor totiz o OTR a STR slysel jen z rychliku. Predvadi uplne klasicke omyly laika: naprosto libovolne si prohazuje vztazne soustavy a zanedbava nezanedbatelne. Neni pak divu, ze mu vychazeji protirecici si nesmysly.

0 0
možnosti
PK

dolch

21. 8. 2009 0:13
Re: Priznam se, ze jsem to nedocetl

Ovšem, wildge, už jsme si dávno zvykli, že nic nečteš, jenom komentuješ ;-D Jinak se omlouvám, že jsem neměl čas na všechny připomínky reagovat dříve.

0 0
možnosti
MB

Marek Basovník

16. 8. 2009 15:12
Formulace správné úlohy

Podle mého názoru je hlavní problém ve formulaci úlohy. Paradox dvojčat se dá opravdu zformulovat mnohými způsoby. Bohužel všechny uvedné možnosti zkrátka vyžadují řešení podle OTR. To zrychlení tam prostě je a myšlanka, že lze zrychlení zkrátit na libovolně krátký čas, je ne zcela v pořádku, neboť pak by to zrychlení muselo být o to větší (čili jiné). Můžeme si dát tu práci a paradox na této úrovni vysvětlit. Ale o dírách v OTR tu není řeč. Řeší se STR, takže by bylo vhodno paradox dvojčat formulovat v duchu STR (vše v IS). Jedna možnost je tato. Karel letí velkou rychlostí kolem Davida a při setkání si sesynchronizují hodinky. Karel letí dál a potká Luboše letícího stejnou rychlostí v opačném směru. Při setkání si Luboš nastaví hodinky podle Karla a Karel si letí pryč. Luboš pak přiletí k Davidovi a otázka zní, budou mít oba stejný čas? Zkuste si to vyřešit. Je to jen o Lorenzově transformaci a funguje to. Pokud chcete pochybovat o STR, zformulujte úlohu, která ji skutečně odpovídá.

0 0
možnosti
JN

5alfa

16. 8. 2009 17:37
Re: Formulace správné úlohy

Tohle je pěkný převod paradoxu dvojčat od IVS...

0 0
možnosti
PK

dolch

11. 8. 2009 22:26
Problém s jasností hvězdy

Pánové, tak na Vaše vysvětlení se zvýšeným sběrem fotonů zapomeňte. Úplně stejně to totiž musí platit, pokud se rozjedu směrem OD hvězdy. V té chvíli se mi taky musí začít jevit jasnější. Proč?

0 0
možnosti
JN

5alfa

11. 8. 2009 22:42
Re: Problém s jasností hvězdy

No proč? Protože zase jsi vedle jak ta jedle.;-D

Letem od hvězdy intenzita záření pochopitelně poklesne a ne že ne! A pokud poletíš jako foton rychlostí světla, tak dokonce žádná nebude. Vem si Dopplerovské posuny a zvyšování a snižování energie zárení, které vzniká díky pohybu Tebe a nebo zdroje.

Až to vstřebáš a správně zhodnotíš, tak můžu jít klidně spát i já! ;-)

Tedy pochopitelně pokud intenzitou záření oba považujeme přijatou energii za jednotku času z hlediska správného pozorovatele, že áno. Takže máš-li jinou definici intenzity záření a pojmu "jasněji", pak můžeš mít i pradvu! :-P

0 0
možnosti
LM

Aaron71

11. 8. 2009 20:06
Moc hezky napsáno

Ale na co tak dlouze? Nestačilo pouze napsat, že Ti prostě chutná?;-)

0 0
možnosti
JN

5alfa

11. 8. 2009 20:19
Re: Moc hezky napsáno

No jo, jenže zcela zjevně nestačilo! :-) 

0 0
možnosti
T

tojsemjanety

11. 8. 2009 12:35
Prvně

si vyzkoušejte starat se o děti a přitom sedět na zadku;-D;-D;-D

0 0
možnosti
PK

dolch

11. 8. 2009 13:12
Re: Prvně

No vždyť to píšu, že taková argumentace je špatná :-)

0 0
možnosti
JN

5alfa

11. 8. 2009 11:46
Takže na GPS závěr...

Nejde o nic nevýpovídající hodnotu korekce pomocí STR. Ve skutečnosti je zde zhruba 7ns proti 46ns, pokud mne paměť neklame Takže nikoliv o několik řádů, dokonce ani o jeden řád... ;-) I když je tak trochu nefyzikální "korigovat" OTR pomocí STR. Ale počítá se to rychle a dá se to udělat "na prstech".

To je první spor, další se odvíjí od podpory paradoxu dvojčat, prohlásit navrátivšího se bratra mladším a u n hodin na GPS (bez vysvětlení) prohlásit, že jdou rychleji. Tedy logický spor, pokud nemám jasno a neumím počítat odkud a jak která korekce funguje. A proč je to tak a ne jinak.

Toť vše, dole jsem to popsal podrobněji. Přeji mnoho dalších úspěchů ve vysvětlování fyzikálních paradoxů. Fyzika je krásná věda a zaslouží si to. HOWGH... :-)

0 0
možnosti
PK

dolch

11. 8. 2009 13:17
Re: Takže na GPS závěr...

No dobře, tak je to půl řádu. Já jsem to tam vlastně nenapsal, ale ve skutečnosti si taky myslím, že se cestovatel vrátí mladší (samozřejmě musí někam letět, ne jen kroužit kolem Země, současní kosmonauti opravdu stárnou o něco rychleji), ale ne o tolik, kolik se oficiálně udává. Myslím si, že to bude o dost míň a souvisí to právě se zrychlováním a bržděním. Prostě, co chci říct je, že dokud neuskutečníme skutečný experiment s hodinama, můžeme o tom klidně diskutovat, jistotu nemáme, a pokud někdo tvrdí že jo, tak podle mě trošku podvádí.

0 0
možnosti
PK

Pavel Kolar

11. 8. 2009 9:50
Prosba

Můžete mi prosím dát  na Vás nějaký emailový kontakt? Stačí přes můj vzkazovník na blogu http://pavelkolar.blog.idnes.cz/  K paradoxu dvojčat a dalším paradoxům mám také své výhrady, respektive mám za to, že tradované historky jsou klasickou ukázkou nepochopení celé teorie. Docela rád bych si o tom s někým popovídal a evidentně s Vámi by to smysl mělo. Díky.

0 0
možnosti
PK

dolch

11. 8. 2009 14:06
Re: Prosba

Tak jsem Vám kontakt poslal. I když nevím, jestli se mnou má cenu na to téma nějak diskutovat :-) Osobně platnost STR nijak nepopírám, jen nesouhlasím s řešením tzv. paradoxu dvojčat. Myslím si, že to bude trochu jinak, ale sám nevím přesně jak. (Jak jsem psal v jiném příspěvku, cestovatel bude mladší, ale ne o tolik moc. Matematicky ale nemám nic. Možností je spousta, a dokud nebude proveden experiment (čehož se možná my nedožijem), tak nevíme nic.)

0 0
možnosti
RF

maxipes Fík

11. 8. 2009 9:31
Tak tohle je nad mými rozlišovacími schopnostmi,

ale jak je to s tím "že při pohybu se předměty zkracují"? Jasně, souhlasím, že například stodvacítka se zkracovala, ale na druhou stranu si myslím, že například všechny škodovky po ní už se spíš při pohybu prodlužují (myslím celková délka, menší část se samozřejmě zkrátí, ale větší prodlouží, takže ve výsledku se celkově prodlouží, počítám že není velký rozdíl v absolutních hodnotách diferencí prodlužování a zkracování). Je to laický názor, jak to vidíš ty?

0 0
možnosti
PK

dolch

11. 8. 2009 12:27
Re: Tak tohle je nad mými rozlišovacími schopnostmi,

Je pravda, že aby se raketa při zrychlování nerozpadla, musí zadek zrychlovat víc, než předek. Díky tomu i běží hodinky v kabině navigátora jinak, než topičům ve strojovně a raketa se zkracuje. Ale pokud se nějak mění rozměry škodovek, tak se obávám, že to není relativistický efekt :-)

0 0
možnosti
RF

Randall Flagg

11. 8. 2009 8:45
Ohledne vztahu rychlosti a casu

se mi nejvic libilo vysvetleni, ze objekt se v casoprostoru pohybuje konstantni rychlosti (rychlost tak jak ji bezne clovek chape (m/s) v tomto pripade neni ten nejlepsi pojem, ale pro predstavu staci).

Takze cim vetsi cast teto rychlosti spotrebuju na pohyb v prostoru, tim mene mi ji zbyde na pohyb v case. Je to naprosto stejne jako kdyz si to nakreslite na kus papiru pouze ve 2D souradnicich.

0 0
možnosti
LV

lubanek

11. 8. 2009 7:33
Byli dva bratři.

Byli dva bratři. Jeden se jmenoval Povím a druhý Nevím. Povím šel do kostela kdo zůstal doma? Nevím? Tak  já ti to povím. Byli dva bratři jeden se jmenoval Povím a druhý Nevím atd.  atd. :-)R^

0 0
možnosti
PK

dolch

11. 8. 2009 8:20
Re: Byli dva bratři.

Ahoj Lubo, tuhle pohádku ještě neznám. Nechceš o ní něco napsat? :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 167
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2177x
Nedávno mi bylo dvacet. Nadělal se kolem toho docela humbuk, později tomu začali říkat sametová revoluce. Teď se živím jako programátor-guru s vedlejší funkcí "Viktor Čistič". To znamená, že likviduji škody, které napáchali jiní. Kdo likviduje škody po mně, to opravdu netuším. Jo, a v diskusích už nevystupuji pod nickem dolch, ani pod žádným jiným.