Hymna Evropské unie

Možná jste to jako já taky zaregistrovali a pak stejně tak vypustili z hlavy, že Óda na radost ze slavné Beethovenovy deváté symfonie byla zvolena hymnou Evrospké unie. Sice netuším, kdo ji zvolil ani k čemu ji vlastně potřebujeme, ale to nevadí.

Skladba je to vskutku populární a krásná, takže i když se nás nikdo neptal, není mnoho, co bychom této volbě mohli vytknout. Jen škoda, že Evropa ještě nemá svoji reprezentaci ve fotbale nebo v hokeji, takže naši novou hymnu pořád ještě slýcháme poměrně málo.

Ovšem jelikož evropský státní útvar pomalu ale jistě přeci jenom vzniká, bylo by záhodno, aby nová hymna vstoupila více do povědomí jeho obyvatel. A o to více překvapivé je, že o její popularizaci se poslední dobou hodně zasloužili Britové, kteří se netají ani svým despektem k Evropské Unii a v poslední době ani otevřenými debatami o jejím opuštění.

Ovšem díky tomuto počinu věřím, že zdravý rozum převáží a Britové v naší krasné, byť ještě nedokonalé unii, setrvají. A tak se prosím pohodlně opřete o židli nebo křeslo a vychutnejte si tyto nádherné tóny v podání uznávaného britského barytonisty Roberta Benningtona. Věřím, že po tomto nevšedním uměleckém zážitku jedno oko nezůstane suché.

Autor: Pavel Krejčíř | pátek 10.1.2014 15:10 | karma článku: 14,54 | přečteno: 1523x
  • Další články autora

Pavel Krejčíř

3D z hlubin dávnověku

2.2.2015 v 8:30 | Karma: 7,69