ČSSD si za svůj úspěch může sama

Tak už se tu pochopitelně vyrojily názory o zmanipulovaných volbách, tlaku médií a podobně. Přijde mi, že zase tolik důvodů ke stížnostem příznivci ČSSD nemají, jejich strana přece volby vyhrála!

Ovšem za to, že situace je taková, jaká je, si může - a ČSSD promine - ČSSD sama. Může za to především rétorika jejich bývalého předsedy a otevřené připuštění možnosti sestavovat vládu s komunisty.

Bývalý předseda Jiří Paroubek poněkud ztratil soudnost, když vsadil vše na jednu kartu. Očekávat vítězství ČSSD bylo celkem v pořádku, poněkud naivní však bylo očekávat, že spolu s KSČM obdrží nějakou podstatnou většinu.

ČSSD je vítěz letošních voleb, ale důvod k radosti nemá pražádný. Ovšem výsledek voleb je celkem zajímavý. V parlamentu je 5 stran, z nichž každá je hodně silná. Pojďme se podívat, jaké jsou teoretické možnosti na koalici.

ČSSD + ODS + kdokoli

Tak to by byla trochu silná káva snad pro úplně každého. Doufám, že toto nenastane.

ČSSD + KSČM + TOP 09

Topka těžko půjde do vlády s komunisty.

ČSSD + KSČM + VV

Pro VV by to patrně byla politická sebevražda.

ČSSD + KSČM + tichá podpora VV

Schůdnější, ale nejspíš pro VV taky sebevražda.

ČSSD + VV + TOP 09

Tohle by možná byla schůdná cesta, nebýt právě té nešťastné orientace ČSSD na spolupráci s komunisty.

ODS + TOP 09 + VV

Asi nejpravděpodobnější varianta.

ODS + TOP 09 + tichá podpora VV

To je taky možné, ale domnívám se, že VV by se neměla zříkat hmotné odpovědnosti na budoucím průseru nové vlády, když o to tak stála.

Tak to je asi všechno. Jsem přesvědčený, že pro ČSSD by tu možnost byla. Jenže v uplynulém volebním období se prezentovala jako strana, která se neštítí spolupráce s komunisty, která většinou nedodržuje sliby ani závazky, která nebere ohledy na ostatní (já si nakonec myslím, že ani ti komunisti o spolupráci s ČSSD moc nestojí) a tvrdě si prosazuje vlastní požadavky.

Tak ať se teď nediví, že s ní nikdo nechce kamarádit.

Autor: Pavel Krejčíř | neděle 30.5.2010 21:45 | karma článku: 30,54 | přečteno: 2555x
  • Další články autora

Pavel Krejčíř

3D z hlubin dávnověku

2.2.2015 v 8:30 | Karma: 7,69