Co je zase tohle? Aneb kde se skrývá Velký bratr.

Milý/Milá Pavel, Vytvořil(a) jsem si Facebooku profil, kde mohu zveřejňovat svoje fotky, videa a události, a abyste si je mohli prohlížet i vy, chci si vás přidat mezi své přátele. Nejprve ale musíte začít Facebook sami používat. A jakmile se přidáte, můžete si také vytvořit vlastní profil.

Tak tento prostoduchý text mi dnes poslal sám velký FB, patrně na žádost jednoho mého známého. Celkem věřím tomu, že tenhle kamarád skutečně facebůku nějakou podobnou instrukci udělil, a ten poslušně vygeneroval příslušný e-mail a odeslal, na tom by nebylo celkem nic tak záhadného.

Co mě ovšem vytočilo je poznámečka dole: Další lidé na facebooku, které možná znáte. A jsou tam čtyři ksichtíky, které opravdu všechny znám. Vím, že moderní technologie dokážou zázraky a tak si celkem dokážu představit nějaké technické řešení toho, že FB umí mé případné známé uhádnout.

Ale přeci jenom mám jisté pochybnosti, zda už nebyla překročena únosná mez, protože:

1. Já sám žádný profil na FB nemám, tak co mě má nějakej prďola z Palo Alta co špehovat? Navíc jsem na FB v životě ani nekliknul, nikdy jsem tu stránku neviděl, a po této zkušenosti už ani vidět nechci.

2. Špehování to je vskutku úžasné, protože ti odhadnutí známí s největší pravděpodobností neznají toho, co mi to poslal.

3. To odhadnutí známí se tři vzájemně znají, ale toho čtvrtého nejspíš neznají.

A teď tedy zkusím uhádnout, jak si tohle všechno dal ten FB dohromady. Nejspíš si ti moji kamarádi někam na FB poznamenali moji e-mailovou adresu. Tak vám teda, kamarádi, pěkně děkuju a všechny ostatní prosím: Už mi nikdy z facebůku nic neposílejte. Díky.

Autor: Pavel Krejčíř | čtvrtek 18.2.2010 22:15 | karma článku: 14,04 | přečteno: 1957x
  • Další články autora

Pavel Krejčíř

3D z hlubin dávnověku

2.2.2015 v 8:30 | Karma: 7,69