Chodecký manifest

Přátelé, soudruzi v chůzi, je čas pozvednout hlavu. Dost bylo autokracie. Nestůjme již nečinně a nehleďme odevzdaně na to, jak je naše třída stále více a více diskriminována a naše práva pošlapávána. Povstaňme a hlasme se o ně!

Již téměř sto let jsou práva chodců v této zemi soustavně a cílevědomě osekávána. Chodcům kdysi patřily všechny cesty i silnice. Ale vlivem preferované třídy motoristů byl z nich chodec násilím vytlačen. Postupně byl ze silnic vykázán na chodníky, na nadchody a do podchodů - do kanálů, jako krysy.

Dnes nemá chodec v této zemi téměř žádná práva. Jen povinnosti. Je sice pravda, že v poslední době byla přijata některá opatření, které zdánlivě práva nás, chodců, posilují, ale ve skutečnosti jsou to práva potěmkinova. Právo, jako přednost chodce na přechodu, je sice formálně pěkné, ale co je to za právo, pokud vládnoucí garnitura nedokáže zajistit jeho dodržování a vymahatelnost? Viděli jste již, aby byl nějaký motorista hnán k zodpovědnosti za porušení tohoto práva? Neviděli, nic takového se neděje a vláda, nadržující prohnilé motoristické třídě, to ani nemá v úmyslu.

Na místo práv "na oko" můžeme pozorovat jen stále rostoucí tlak na to vykázat nás z ulic a nakonec i z celého společenského života. Represe neustále narůstá. Nesmíme již přecházet ulice kde se nám zlíbí a dokonce musíme dbát i nařízení světelné signalizace. A ani to jim není dost.

V poslední době se situace vyostřuje. Ve společnosti se začínají ozývat hlasy po konečném řešení chodecké otázky. Mnozí volají po tom, označit nás nějakým viditelným symbolem tak, jako nacisté označovali židy. Aby každý chodec byl na první pohled k poznání a mohl být středem posměchu a opovržení zbytku společnosti. Ano, té společnosti reprezentované hlavně motoristickou třídou a její zákeřnou lobby.

Ano soudruzi, bratři, toto není výmysl. Někteří by nás rádi ověsili nějakými viditelnými odznáčky, jako třeba zde nebo zde. Jiní by dokonce rádi viděli chodce navlečené do stejnokrojů, jako trestance: zde. Soudruzi, nedejme se. Pojďme dát naší kolaborantské vládě, která se neštítí paktovat se s naším třídním nepřítelem, hlasitě najevo, co si o tom myslíme.

Vždyť chodec tu je od nepaměti. Byl tu mnohem dříve než první auto spatřilo světlo světa. Je potřeba si uvědomit, že auto je v naší zemi vetřelcem. To motorista by se měl přizpůsobit našim tradicím, našemu historickému právu a zvyklostem, a ne naopak. A pokud auto nechce naše tradice respektovat, nikdo ho nenutí, aby tady žilo. Může si klidně jet tam, odkud přijelo. My jsme třída uvědomělá a tolerantní. Ale utlačovat se nenecháme.

A proto vyzýváme všechny chodce, i všechny slušné motoristy, kteří si ještě vzpomenou, že kdysi byli taky jenom chodci - povstaňme! Dost bylo autokracie! Připojte se k naší výzvě. Šiřte ji všem bratrům chodcům. Pojďme společně sestavit odborový svaz chodců, který by hájil naše zájmy (kandidát na předsedu na vás hledí vpravo). A pokud vláda nepoleví ve své represi, ukážeme jim, že jsme hrdá třída a jen tak se neohneme. Na zdar!

Autor: Pavel Krejčíř | pondělí 3.1.2011 9:30 | karma článku: 10,04 | přečteno: 919x
  • Další články autora

Pavel Krejčíř

3D z hlubin dávnověku

2.2.2015 v 8:30 | Karma: 7,69