Kdo chce koryto v Senátu?

Za dva měsíce vypuknou volby do Senátu, kdy by se měla obměnit třetina senátorů (27 z 81). Včera skončila registrace kandidátů a více než 200 našich občanů touží po šesti letech senátních prebend. Kdo se o místa vlastně uchází?

Především je to většina stávajících senátorů - 20 z 27 současných (mj. Mejstřík, odborář Štěch, Zlatuška, Gajdůšková) - proč by odcházeli z dobrého bydla (nebo snad bidla?).

Ovšem budou mít spoustu protivníků - po senátorském křesle (jistě nejen po něm) touží umělci (hudebník Kocáb, písničkář Dobeš, režisér Olmer, skladatel Hannig), stejně jako  známé osobnosti (železničář Dušek, duchovní Karásek, býv. předsedkyně AV Illnerová, ředitel NK Ježek, podnikatel Bernard, disident Cibulka, ředitel záchranky Schwarz, býv. státní zástupce Antl, býv. zástupkyně ombudsmana Šabatová, agent BIS Hučín a další).

Řada kandidátů je v současnosti lékaři nebo pracují ve zdravotnictví (Klener, primář Bulovky Koskuba, ředitel FN Heger, ředitel nemocnice a Rathův náměstek Dryml a další).

Podle mne však převažují současní či bývalí politici  (hejtman Skokan, náměstek hejtmana Vacek, exministr Dienstbier, primátor Jiránek, primátor Raška a další), dokonce i řada současných a bývalých poslanců (Beneš, Řihák, Kladívko, Skopal, Bayerová, europoslaneci Duchoň a Flasarová, Korytář) - že by jim poslanecké výhody nestačily?

Spíše se chtějí zajistit na několik dalších let a okusit, jaký je rozdíl mezi poslaneckým a senátním korýtkem  Zajímalo by mne, jak chtějí všechno zvládat - dělat primátora nebo starostu velkého města jistě není lehké - řada z nich se asi svých postů nevzdá - a ještě k tomu "kvalitně" pracovat jako senátor. To dokáží jen ti nejlepší z nejlepších.

Máme před sebou dva měsíce, kdy se určitě dozvíme jak kvalitní (to při vlastní kampani) a "kvalitní" (to při kampani protivníků si bude asi tak třetina či pětina našich voličů (v roce 2006 účast 42 a 21 % v jednotlivých kolech) vybírat.

A jistě se dočkáme od každého kandidáta spousty slibů, že bude modré z nebe či snad přijde i kouzelník?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Karel Krejčík | středa 13.8.2008 9:30 | karma článku: 16,52 | přečteno: 1187x
  • Další články autora

Karel Krejčík

Máme prezidenta velezrádce

4.3.2013 v 17:10 | Karma: 26,62

Karel Krejčík

Návrat do minulosti

18.9.2010 v 14:09 | Karma: 10,08

Karel Krejčík

To je šetření?

3.9.2010 v 12:58 | Karma: 14,52

Karel Krejčík

Což odložit Kocába?

29.8.2010 v 11:38 | Karma: 33,03