Všechny zajímá covid-19, kdekoho zajímá politika, jen mě zase zajímá čeština

Kdo mě zná, potažmo někdy něco ode mne četl, tak ví, že nesnáším špatné použití předložek kvůli - díky - vinou. Kvůli je neutrální, díky je dobře, vinou je špatně. Zkrátka: nemůžete díky povodním přijít o barák. 

Dneska mě takhle dostala věta: NEJSLAVNĚJŠÍ KATASTROFA, KTERÁ SE VYMKLA... a šlo o Titanic.

Sledovala jsem to buď na Prima ZOOM, nebo na CS Mystery - přes počitadlo a jen jako zvukovou kulisu. Pak přišla věta, že se na vraku Titaniku našla nějaká nová bakterie, nazvaná Titanicea. 

Zpozorněla jsem. To jsem zatím neslyšela a koukám na dokumentární pořad! 

Nevím, jak moc to bylo dokumentární, však jsem přiznala - viděla jsem až závěr. Ale ten závěr nestál za nic. Jedna z posledních vět byla: NEJSLAVNĚJŠÍ KATASTROFA, KTERÁ SE VYMKLA ...

A už jsem byla nažhavená (= hóóódně iritovaná). Nejslavnější je něco, co je oslavováno, hodně slaveno - kterej trouba by slavil potopení Titaniku?

Inu ano - je to nejhorší námořní katastrofa, nejtragičtější, nezapomenutelná, doslova děsná - a doufám, že nikdy nebude oslavována, leč vzpomínána jako určité memento. Ba i možnost poučení...

K tomu řekli v komentáři: katastrofa, která se vymkla... Nic ve zlém, ale katastrofa je pohroma, neštěstí, zánik ...to se nevymkne. To je průser, s nímž se nic moc nadělat nedá.  Buď je něco událost, s níž si lze poradit, anebo je to katastrofa, s níž nic neuděláte. Už z definice. O logice nemluvě.

A tak teď doufám v jarní počasí, budu si sázet kytičky, covid i politiku budu mít u ...tam; ba i češtinu ve sdělovacích prostředcích hodím za hlavu.

 

Autor: Alena Křehotová | pátek 16.4.2021 12:42 | karma článku: 24,65 | přečteno: 389x