Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kolik divizí má Ústavní soud?

Parafrázuji tímto nadpisem otázku, kterou ohledně počtu divizí, které má k dispozici papež,  položil  svým spolupracovníkům Stalin, když poukazovali na  silné postavení katolické církve v některých zemích.

Slyšíme-li kolem sebe názory, že rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS) musí být respektována, jistě je na místě otázka, zda opravdu tomu tak musí být a jakou má Ústavní soud možnost svá rozhodnutí vynutit. Odpověď je velmi jednoduchá: nemá žádnou takovou možnost! Existuje  ovšem čl.  89 Ústavy, podle kterého „vykonatelná rozhodnutí Ústavního soudu  jsou závazná pro všechny  orgány i osoby“, ovšem skutečný  výkon rozhodnutí podle občanského soudního řádu (exekuce) ohledně vykonatelnosti nálezů Ústavního soudu, myslitelný není.

 ÚS není, jak mnozí v uplynulých dnech řekli a napsali, ochráncem a garantem svobody a demokracie.  K tomu nemá žádné prostředky. Ani v r. 1933 v Německu ani v r. 1948 v tehdejším Československu, by žádný ústavní soud nemohl  ubránit demokracii. Ale nechoďme daleko: jak by asi Ústavní soud mohl zabránit nedemokratickém vývoji u nás, pokud by  například Dělnická strana, která  dnes má v Ústeckém kraji podporu již 4,5% obyvatel, vyhrála volby? Zrušil by výsledky voleb?

Jediná možnost ÚS jak dostát své skutečné ústavní funkci, totiž být  „orgánem ochrany ústavnosti“ (čl. 83 Ústavy), je, že jeho rozhodnutí budou mít autoritu obecné akceptace, že budou obecně přijímány. Tak tomu již delší dobu, nejen ohledně posledního nálezu, týkajícího se předčasných voleb, ovšem není. ÚS často o zásadních otázkách rozhoduje nejtěsnější většinou 7:8,  když odlišná stanoviska soudců nesouhlasících s většinou, jsou často  mnohem přesvědčující, než  schválený nález, což samo o sobě vzbuzuje pochybnosti o přesvědčivosti takového nálezu. Rozhoduje často bez ohledu na sociální a ekonomickou situaci občanů i státu nebo dokonce bez ohledu k jejich historické paměti a zkušenosti (restituce). Bylo by možné pokračovat.

Nelze ovšem přehlédnout, že poslední nález Pl. ÚS 27/09 ze dne 10. 9. 2009 podporu získal. Ovšem nikoliv u odborné právnické veřejnosti, ta jej ve své naprosté většině považuje za chybný, a někteří dokonce za protiústavní, ale pod jeho „praporem“ se shromáždili všichni odpůrci zastupitelské demokracie, politických stran a praktické politiky, ve které dílem sami neuspěli nebo jí považují, jak řekl případně   L. Zaorálek, za „špinavou“. Všem těm žlučovitým pisálkům v nejrůznějších tiskovinách, permanentně zpochybňujících praktiky všech institucí státu, přes soudy a policii, k zákonodárným sborům, vládě a prezidentovi, se konečně dostalo zadostiučinění: někdo  to pěkně politikům nandal!  Je prostě neuvěřitelné, co všechno se  v této souvislosti napsalo.

Ústava v čl. 88 odst,. 2 stanoví, že soudci jsou vázáni jen  „ústavními zákony a mezinárodními smlouvami“. Zdálo by se proto jen logické, že nemohou měnit to, čím jsou vázáni, tedy ústavní zákony, ale přesto si myslím, že nelze zde brát Ústavu tak zcela doslovně  a podstatné náležitosti demokratického právního státu (čl.12 Ústavy) musí pod kontrolou ÚS zůstat. Svévole zákonodárce může ale ohrožovat demokracii stejně, jako svévole ústavního soudu. Ale je –li za porušení oněch  náležitostí považováno vyhlášení voleb, té esenciální náležitosti  demokracie, byť zvláštním, ale ústavním zákonem, pak  otázka, kdo ohlídá hlídače, se v českém ústavním právu stává stále naléhavější…




Autor: Stanislav Křeček | úterý 15.9.2009 10:40 | karma článku: 6,57 | přečteno: 610x
  • Další články autora

Stanislav Křeček

Nezakazovat islám! Jen nesdílet…

Výzvy k zákazu islámu jsou zcela nesmyslné a jen zhoršují již tak složitou a málo přehlednou situaci.

15.1.2015 v 10:00 | Karma: 26,73 | Přečteno: 1506x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Křeček

Romové 2015

Na počátku roku je vhodné zamyslet se nad problémy a otázkami na které již dlouho hledáme a nenacházíme rozumné odpovědi.

11.1.2015 v 10:55 | Karma: 27,81 | Přečteno: 1348x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Křeček

Lumpenkavárna a spol.

Lumpenkavárna se stala sociologicko-politologickým pojmem. Nevím sice jak zrovna toto jinak bohulibé zařízení k tomu přišlo, a už vůbec nevím proč „lumpen“ (z německého Lumpen (hadry), Marx: lumpenproletariát: část proletariátu politicky zcela neschopná a nepoužitelná...), ale budiž. Podívejme se však na to blíže.

19.11.2014 v 13:05 | Karma: 24,26 | Přečteno: 1499x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Křeček

Základní práva neřeší nerovnost

Otázka lidských práv je v poslední době v českých sdělovacích prostředcích velmi frekventovaná, neboť pokusy o její řešení se hodí k nejrůznějším příležitostem.

12.11.2014 v 9:10 | Karma: 16,83 | Přečteno: 531x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Křeček

Jiný Listopad

Ve své brněnské kanceláři mám pověšenu fotografii pořízenou někdy koncem listopadu nebo na začátku prosince 1989 v sídle tehdejší Československé strany socialistické na pražském Náměstí Republiky.

9.11.2014 v 20:00 | Karma: 11,13 | Přečteno: 584x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Fico je při vědomí, odebrali mu odumřelou tkáň. Čeká ho další operace

17. května 2024  13:43,  aktualizováno  16:06

Slovenský premiér Robert Fico je při vědomí, v závažném, ale stabilizovaném stavu, řekla šéfka...

Největší vzdušný útok Ukrajiny od invaze. Satelity ukázaly zkázu ruských letadel

17. května 2024  6:42,  aktualizováno  16:06

Sledujeme online Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Novorossijsk a další přístavní město...

Oroduje za psychology ve sportu. S nápadem vyhrála studentskou soutěž

17. května 2024

Šest mladých lidí s šesti inovativními nápady. Tak vypadal další ročník studentské soutěže Měníme...

Do Gazy dorazily po americkém provizorním molu první kamiony s pomocí

17. května 2024  11:12,  aktualizováno  15:57

Do Pásma Gazy se ráno dostaly první dodávky humanitární pomocí přes provizorní molo, které tam ve...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 171
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1279x
Autor je od dubna 2013 zástupcem Veřejného ochránce práv, dříve byl poslancem Poslanecké sněmovny PČR, advokátem a čestným předsedou Sdružení nájemníků ČR. Narodil se 20.5.1938 v Praze, pracoval jako horník, dělník, geolog, výtvarník a jiné.

Seznam rubrik