Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak mě Lucie dostala aneb inventura demokracie.

„Překvapil mě opoziční představitel pan Křeček, že někdy vůbec nevěděl, o co se jedná“, sdělila redaktorovi Lidových novin  studentka Lucie z Karlových Varů po té, co se, podobně jako já,  ve čtvrtek minulý týden účastnila jakéhosi většího setkání  (besedy, schůze) ve sklepeních domu Karlovy Univerzity v Celetné ulici v Praze, které pořádala tzv. Inventura demokracie. Hmm…

Inventura demokracie patří bezpochyby k aktivním studentským skupinám (nevím, jsou-li ještě nějaké jiné), které se pokouší zasahovat do politického dění u nás, nalézat problematické skutečnosti a pokoušet se, přímými kontakty s politiky, o jejich nápravu. Záměr jistě bohulibý. Při kontaktu se skupinami, které navštěvují vybrané politiky a kladou jim otázky o problémech, které je zajímají, sice zarazí, že ač patří  ke kritikům současného stravu politické kultury u nás, rychle si osvojili  sotva přijatelné praktiky: od prvého vstupu do vaší kanceláře vás natáčí  na video a dávají tak najevo,  že jim nejde o výměnu názorů, ale jen  o publikovatelná prohlášení.  Zvláštní způsob navázání dialogu, ale nepatřím k těm, kterým takové praktiky vadí.

Opravdu nevím proč organizátoři tolik stáli o přítomnost zástupce opozice (akce měla název, jak jsem později zjistil, Inventura koalice, k čemuž sotva může opozice  něco věcného poznamenat), ale záhy, po prvních odpovědích přizvaných zástupců čtyř  parlamentních klubů, jsem to zjistil: aby dosavadní nedostatky ve fungování politických institucí bylo na koho svést.   Předseda klubu Top 09 a Starostové pan Gazdík na otázku proč se dosud nepodařilo dosáhnout omezení poslanecké imunity odpověděl, za souhlasu přítomných, že to zavinila ČSSD. Pokoušel jsem se sice vysvětlit,  že při hlasování o tomto návrhu změny Ústavy nebylo přítomno asi 30 koaličních poslanců a tak vládní návrh mohl těžko projít, že  pro návrh hlasoval dostatečný počet poslanců ČSSD, aby tato změna Ústavy mohla být přijata, pokud by se vládní poslanci dostavili do práce, ale moderátorkou večera i přítomnými to bylo bráno jako  nejapné výmluvy „postaršího poslance“, jak mě  později označil jeden novinář.

Zvláštní vůbec bylo, co vůbec za hlavní problémy naší politiky Inventura demokracie vůbec považuje. V ulicích demonstrují tisíce lidí, vládní koalice je v permanentním rozpadu,  politické strany se předhánějí ve skandálech,  vztah vlády a opozice nemá obdoby v demokratických zemích, ale tito studenti považují za hlavní náš problém, divte se, přílepky k zákonům a imunitu poslanců!

Když jsem dostal slovo, pokoušel jsem se vysvětlit, že žádný problém s „přílepky“ neexistuje. Jednak nikdo pořádně neví co to přílepek vlastně  je (s každým zákonem se mění často celá řada jiných zákonů), a pokud by za něco takového mohla být považována taková změna zákona, která s projednávanou materií vůbec nesouvisí, nic takého se již neděje. Možná, že právě zde studentka Lucie nabyla dojmu, že nevím oč se jedná. Dovolí si  zpochybňovat ty hnusné a naší demokracii tolik škodící „přílepky“? Ostatně i  moderátorkou jsem byl přísně napomenut, že „přílepky“ činí právní  řád nepřehledným, a když jsem namítl, že nepřehlednost právního řádu je způsobena něčím zcela jiným, než nějakými „přílepky“, které se mohou vyskytnout v průběhu legislativního procesu, a že hloupé mohou být nejen přílepky, ale i samotné návrhy zákonů,  pobavil pan Gazdík, který si asi debatu bez osobních útoků neumí ani představit, přítomné  sdělením, že asi jediný, který zákonům rozumí,  je pan Křeček. Moderátorka to nazvala zdařilým bonmotem….

Jinak pan Gazdík si takový typ setkání velmi užíval. Nadchl shromážděné  prohlášením, že vše je již vyřešeno, vše již schválila K 3 – K 12 a zbývá jen, aby neškodila opozice a VV. Zástupkyně této strany se pořádně ke slovu nedostala…

Předseda poslaneckého klubu ODS byl moderátorkou naléhavě dotázán, jak mohl dopustit, že poslanci ODS Šťastný a Šnajdr odložili návrhy zákonů, které ona považuje za přílepky. Ta dobrá duše osobující si právo moderovat diskusi politiků nemá zřejmě ani tušení, že nikdo, ani předseda poslaneckého klubu, nemůže žádnému poslanci zakázat, aby předložil jakýkoliv návrh… Jak správně napsal redaktor Lidových novin ze dne 10. 6. 2011, ze kterých cituji názory studentky Lucie  „V sestavě nechyběl ani zástupce opoziční ČSSD Stanislav Křeček. Toho ale  debata  viditelně  příliš nebavila.“  Ne, opravu nepatřím k těm, které baví mlácení prázdné slámy….

Druhý den po tomto podařeném setkání jsem v Poslanecké sněmovně dostal na stůl  pozměňovací návrh, kterým se mění Zákon o veřejném zdraví, tedy  onu tolik diskutovanou část zdravotní reformy. Dozvídám se z této legislativní předlohy, že  pečetění figury, nebo  kavernosometrie penisu již nebudou hrazeny  z veřejného zdravotního pojištění.  Že nevíte o co jde? Já také ne, ale na rozdíl od vás o tom musím hlasovat! Není ale  třeba právě toto jedním z problémů moderní demokracie, o který by   stálo za to  se zajímat?

Ale dobrá zpráva na závěr:  Podle pořadového čísla  39 odb. 999 tohoto návrhu  bude „rozhovor lékaře s rodinou“ hrazen ze zdravotního pojištění! Sice jen jedenkrát ročně (další rozhovor si asi budeme muset zaplatit), ale snad alespoň v tomto případě studentka Lucie  ví, o co se ve skutečnosti jedná ….

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Stanislav Křeček | neděle 12.6.2011 17:50 | karma článku: 13,02 | přečteno: 1158x
  • Další články autora

Stanislav Křeček

Nezakazovat islám! Jen nesdílet…

Výzvy k zákazu islámu jsou zcela nesmyslné a jen zhoršují již tak složitou a málo přehlednou situaci.

15.1.2015 v 10:00 | Karma: 26,73 | Přečteno: 1506x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Křeček

Romové 2015

Na počátku roku je vhodné zamyslet se nad problémy a otázkami na které již dlouho hledáme a nenacházíme rozumné odpovědi.

11.1.2015 v 10:55 | Karma: 27,81 | Přečteno: 1348x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Křeček

Lumpenkavárna a spol.

Lumpenkavárna se stala sociologicko-politologickým pojmem. Nevím sice jak zrovna toto jinak bohulibé zařízení k tomu přišlo, a už vůbec nevím proč „lumpen“ (z německého Lumpen (hadry), Marx: lumpenproletariát: část proletariátu politicky zcela neschopná a nepoužitelná...), ale budiž. Podívejme se však na to blíže.

19.11.2014 v 13:05 | Karma: 24,26 | Přečteno: 1499x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Křeček

Základní práva neřeší nerovnost

Otázka lidských práv je v poslední době v českých sdělovacích prostředcích velmi frekventovaná, neboť pokusy o její řešení se hodí k nejrůznějším příležitostem.

12.11.2014 v 9:10 | Karma: 16,83 | Přečteno: 531x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Křeček

Jiný Listopad

Ve své brněnské kanceláři mám pověšenu fotografii pořízenou někdy koncem listopadu nebo na začátku prosince 1989 v sídle tehdejší Československé strany socialistické na pražském Náměstí Republiky.

9.11.2014 v 20:00 | Karma: 11,13 | Přečteno: 584x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Tak mě vyhodí z ODS, a co? Přežijí beze mě, já bez nich taky, říká Novotný

13. května 2024  16:42,  aktualizováno 

Starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný počítá s tím, že tentokrát ho už čeká vyhazov z ODS....

Hraniční kontroly na migranty zabraly, těší Němce. Ministryně chválí Čechy

13. května 2024  16:52

Hraniční kontroly, které Berlín zavedl na hranicích s Českem, Rakouskem, Polskem a Švýcarskem kvůli...

Nákladní vůz s kamením sjel na pole a převrátil se, řidiče odvezla sanitka

13. května 2024  16:48

Nákladní vozidlo, které vezlo kamení, sjelo dnes odpoledne v Milovicích u Hořic ze silnice a na...

Při hromadné nehodě na Karlovarsku zemřel člověk, další čtyři se zranili

13. května 2024  16:13,  aktualizováno  16:30

Vážná dopravní nehoda dvou osobních a nákladního vozidla uzavřela silnici I/6 u Čichalova na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 171
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1279x
Autor je od dubna 2013 zástupcem Veřejného ochránce práv, dříve byl poslancem Poslanecké sněmovny PČR, advokátem a čestným předsedou Sdružení nájemníků ČR. Narodil se 20.5.1938 v Praze, pracoval jako horník, dělník, geolog, výtvarník a jiné.

Seznam rubrik