Velikonoce

K napsání tohoto článku mě svým způsobem inspiroval šedesátipětiletý kolega Larry, milý a velice vtipný Angličan. Když se potkáme v práci, po již tak zažitém obejmutí a slušného optání, zda-li jsem v pořádku, vedeme časté, mnou milované debaty. Jsou tomu asi tak dva dny, kdy začal vyzvídat, jak oslavujeme Velikonoce u nás v ČR.

Co je společné pro všechny národy, kde se slaví Velikonoce je to, že jsou to ty největší křesťanské svátky. Je to oslava vzkříšení Ježíše Krista. Se svátky jsou spojené různé zvyky, které se samozřejmě liší v každé zemi, ale myslím, že barvení vajíček je tradicí, která je stále dodržována ve spoustě zemích. V Anglii, tak i v ČR se postupně barvení vyměňují za čokoládová vajíčka, která udělají radost nejen většině dětem, ale i dospělým mlsounům. S velikonočním svátkem je samozřejmě spojené hodování. V neděli Angličané připravují Sunday roast, většinou z jehněčího masa, který je ovšem připravován i v průběhu roku. Mezi sladkosti bych uvedla Hot cross buns, které mně připomínají naši vánocku. Myslím " obyčejnou" chutí, ne tvarem. Dále je to Simnel cake, to je ovocný koláč, který je ozdoben marcipánovými kuličkami, které počtem symbolizují Apoštoly.

Nadšení, které následovalo po sdělení, že na velikonoční pondělí chodí chlapci a muži po domácnostech svých známých a šlehají dívky a ženy pomlázkou z vrbového proutí se nedá vyjádřit. Musela jsem vysvětlovat, že i když vyšlehání může být někdy mírně bolestivé, není žádnou formou trestu. Podle pověsti je pomlázka proto, aby ženy zůstaly zdravé a plodné. Nebo polévání vodou, které se dochovává jen v některých částech země se dočkalo náležité odezvy. Fakt, že stejnou minci mohou ženy oplatit odpoledne, ať už je to vyšlehání nebo polévání kbelíkem studené vody se mu už tak nezamlouvalo. Dozvěděla jsem se, že v některých částech Anglie se dodržuje pro mě opravdu sympatický zvyk :-) a tím je, že ženy přivazují muže k židlím a požadují za propuštění peníze. Myslím, že tato anglická, vskutku milá tradice by se velmi dobře ujala i v naší zemi...:-), co říkáte?

Autor: Jana Delgado | středa 19.3.2008 18:54 | karma článku: 11,71 | přečteno: 964x
  • Další články autora

Jana Delgado

Vezmeš si mě?

16.4.2013 v 12:55 | Karma: 23,50

Jana Delgado

Linecká slepovaná láska

12.4.2013 v 12:17 | Karma: 11,92

Jana Delgado

Vzpomínky v krabici

8.7.2011 v 19:50 | Karma: 14,82

Jana Delgado

Bloody Sunday

3.6.2011 v 13:44 | Karma: 15,56

Jana Delgado

Láska je když..

31.5.2011 v 13:45 | Karma: 15,87