Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

leontýnka

8. 4. 2008 19:21
Za šacha je nikdo

nesměl vraždit, studovaly, chodily do zaměstnání, byly i úřednice, poslankyně, ministryně, pracovaly v armádě, policií, žádné omezení pro ně neexistovalo, na jůtubě můžeš najít šachův Irán, mizerná kvalita, leč přesto ty Teheránky v minisukních dojímají možná více, než záběry z roku 1936, kdy šachův otec Réza Chán povolil ženám odložit povinné islámské oblečení a po více jak tisíci letech jim poskytl práv člověka - v předislámském období zoroastrianismu, cca do 7 až 9. století n.l., kdy stará Persie po dlouholetém a statečném odporu prohrála válku s arabským džihádem byly ženy v Iránu svobodné, stejně jako za šacha.

Koncem 70.let se zjistilo, že šachův režim je protilidový a  koalice komunistických států Varšavské Smlouvy, GB, Francie, NSR, Lybie a Arafátových hord ho svrhla a nahradila iránskou islámskou revolucí, vedenou pokrokovým šiitskm duchovenstvem, těsně spjatým s iránským lidem, jak událost popisovalo dobové Rudé Právo a TV, dnešní režim jim za to děkuje. Iránky též.

0 0
možnosti

yanita1

29. 3. 2008 13:31
ahoj Robe,

jiste mas pravdu, ve velkych mestech, je situace odlisna, ale i tak zeny tam stale jsou chapany mnohem podradneji nez muzi, to,ze mohou mit satek ledabyle uvazany je vpravde trosku "liberalni",ale i presto ten fakt,ze ten satek musi mit...Ta moje uvaha nebyla ani tak o prumyslu nebo vyzkumech, ale o tom jake postaveni tam zeny maji. Realitou je tom, ze kazdorocne tam zeny umiraji timhle barbarskym zpusobem. A je uplne jedno, jestli je to v te nejzapadleji visce a i kdyby to byla treba jen jedna zena, tak proto to stoji za zminku...mej se..Jana

0 0
možnosti

Giskard

26. 3. 2008 0:44
ahoj Jani

tohle všechno co popisuješ, se v Íránu samozřejmě děje. Ale ne všude - ve velkých městech, kde jsou univerzity a průmysl je situace dosti odlišná - dívky sedí v parku s chlapci, šátky mají jen ledabyle uvázané, krášlí se a tak dále. Nikdo je za to nekamenuje, protože společnost v těchto městech je kosmopolitní, mnohem tolerantnější než na venkově. On ten Írán totiž nejsou žádní hloupí arabové, je to země s rozvinutým průmyslem i vědeckým výzkumem. Zrovna o víkendu o tom byla reportáž v televizi.

Každopádně opět pěkný článek. Rob.

0 0
možnosti