Děti Ireny Sendlerowé

Děj. Ocitáme se ve Varšavě, během druhé světové války. Irena Sendlerowá v převleku zdravotní sestry vjíždí do varšavského ghetta zachránit židovské děti před smrtí.

kina.krakow.pl

  Irena oslavila devatenáct let, když nacistické Německo napadlo Polsko. Pracuje jako sociální pracovnice. Potřebným nosí léky, potraviny a oblečení. V momentě, kdy nacisté z ghetta odváží stále více lidí do vyhlazovacích táborů nebo přímo do plynových komor, Irena se rozhodne v přestrojení za zdravotní sestru odvážet malé židovské děti z ghetta. Její nápad se jí několik skeptických přátel snaží rozmluvit. Riskuje příliš mnoho. Životy jiných a především svůj. 

  Ona se však nedá zastavit, touha zachránit co nejvíce dětských životů je silnější. Je si téměř jistá, že zničené ghetto, plné mrtvých lidí bude jen otázkou několika dnů. Její nejlepší přítelkyně žije s rodinou v ghettu a Irena se snaží zachránit její dceru. Ta nejdříve nechce, nedokáže se od své dcerky odrhnout, ale nakonec souhlasí s tím, že její dceru Irena propašuje do kláštera. Uspané děti, aby nekřičely a křikem neprozradily odváží s pomocníky nejčastěji v rakvích jako zemřelé na tyfus, přes vysokou zeď ghetta přehazuje děti ve vycpaných v pytlech od brambor, jiné vyvádí nejrůznějšími kanály a podzemními chodbami. Děti odtrhuje od rodin a je svědkem mnoha srdcervoucích odloučení dětí od rodičů. Ti jsou umístěni v polských rodinách, sirotčincích a klášterech. Za jediným účelem. Přežití děsivé války. Většina dětí pochází z ortodoxních židovských rodin. Mluví pouze jidiš a nemají ani nejmenší ponětí o katolické víře. Proto Irena všechny nabádá k rychlému zapamatování katechismu. Za žádnou cenu nechce, aby se prozradily v nových polských rodinách. K jejich běžnému životu patří každou neděli návštěva kostela. Musí zůstat nenápadné. Prozrazením riskují, že nacisté vyvraždí celou rodinu za ukrývání židovských dětí.

   Každé "zachráněné" dítě si eviduje na kousky papírků. Ty schovává do zavařovacích sklenic a zakopává je. Přeje si, aby po válce byla dětem vrácena pravá totožnost. Gestapo Irenu zatýká a brutálně mučí. Neprozradí žádná jména spolupracovníků, ani žádné z dětí. Pod záminkou prohlídky u zubaře Irena dostává povzbuzující vzkaz, že ji Žegota (organizace pomáhající Židům) pomůže. Ta podplatí dozorce a Irenu zapisují jako popravenou. Odjíždí do hor, kde se až do konce války skrývá. Zůstaly hluboké jizvy nejen na těle, ale i na srdci.

  Film The courageous heart of Irena Sendler (John Kent Harrison, USA, 2009), není jen obyčejným filmem. Je další pravdivou připomínkou zvěrstev Hitlerova nacistického Německa a Holocaustu. Je založen na autorizované biografii Matka dětí Holocaustu, Příběh Ireny Sendlerové, kterou napsala Anna Mieszkowská. Jak jsem se dočetla v jedné z recenzí, "Vynikajúca hudba, vynikajúca kamera, atmosféra, občas jsem se normálne pozrela, či nemám na nohách blato z varšavského geta, pretože tak autenticky to na mňa posobilo." 

  Po skončení hrůzné války dále pomáhala Židům. Tentokrát ji nepronásledují nacisté, ale jejich místo vystřídali komunisté. Zemřela v květnu 2008. "Matka židovských dětí", jak byla mnohdy nazývána, zachránila více než dva a půl tisíce dětí.

Autor: Jana Delgado | čtvrtek 4.2.2010 22:48 | karma článku: 18,29 | přečteno: 1937x
  • Další články autora

Jana Delgado

Vezmeš si mě?

16.4.2013 v 12:55 | Karma: 23,50

Jana Delgado

Linecká slepovaná láska

12.4.2013 v 12:17 | Karma: 11,92

Jana Delgado

Vzpomínky v krabici

8.7.2011 v 19:50 | Karma: 14,82

Jana Delgado

Bloody Sunday

3.6.2011 v 13:44 | Karma: 15,56

Jana Delgado

Láska je když..

31.5.2011 v 13:45 | Karma: 15,87