Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Život Julie

Julie to měla v životě těžký, setkávala se s tím už od mateřský školky. Vždycky, když se představila, hned každý začal: "A kde máš Romea?" Než asi v osmi letech pochopila, že žádný Romeo neexistuje, že je to jen přelud z rodu Ježíšků a Mikulášů, myslela si, že na ní někde nějaký doopravdy čeká. Snila o něm před spaním, představovala si, jak pro ní přijíždí na bílém koni, přesně jako v tom filmu. Veškeré sny se rozplynuly ve chvíli, kdy k nim do třetí třídy nastoupil tlustý chlapeček, který se jmenoval Romeo Červený. Měl takové buclaté tvářičky a buclaté ručičky a Julie ho šíleně nenáviděla. To proto, že nějaký starý dědek spojil jejich jména dohromady a všichni to znají. Tehdy byla Julie šíleně nešťastná, nenáviděla to jméno, chtěla se dát přejmenovat například na Hedviku, ble, nebo Apolónii, brr, nebo třeba Františku, fuj. Zkrátka se chtěla jmenovat úplně jinak.

A do toho stále to vysvětlování jak se to hrozné jméno píše, jestli s čárkou nebo kroužkem. Obzvlášť učitelky na základní škole vynikaly v tupohlavosti. "Píšu se s krátkým u," odpověděla vždy trucovitě. "No to se mi nějak nezdá. Karel Václav Sládek ve svém překladu Shakespeara jasně píše Júlie s čárkovaným ú." "Pan Sládek ať mi vleze na záda." "Julie dej mi žákovskou knížku, dostaneš poznámku... za odmlouvání!!!" A tak se to s ní táhlo pořád až na gympl. "Vaši rodiče byli romantici, že? Ale v klasické literatuře se moc nevyznali," začala první hodinu profesorka češtiny.

Když v zimě probírali anglické dramatiky, poprvé v životě musela jít na to nenáviděné drama do divadla. Byla z toho zoufalá už týden předem. Ačkoliv představení pro školy bylo už dopoledne, měli všichni přijít ve večerních šatech, pánové pak ve smokingu nebo aspoň v neodrbaném svertu. Když se strojila do těch příšerných stříbrných plesových šatů s hedvábným přehozem, připadala si absolutně nemožná. Když klopítala ke šlole v lodičkách, které jí byly o číslo větší, zapřísahala se, že je to naposled. Ale stejnou ránu měli tenkrát všichni, kluci tam postávali v nepadnoucích oblecích po svých starších bratrech, holky se pak nakrucovali v přešitých šatech, které jejich matky nosily před deseti lety, byla to švanda. Ale v divadle pak působili tak elegantně a přirozeně, Julie se zamilovala do divadla.

A pak když viděla dotyčnou hru, zamilovala se i do ní. Když si Júlie propichovala srdce dýkou, brečela jako všechny holky kolem. Když jí galantní spolužák po představení políbil ruku a vyznal lásku slovy Romea, byla poprvé na své jméno pyšná. Tohle okouzlení ovšem netrvalo dlouho, už druhý den poznala, že divadlo je jen hra a v životě to chodí jinak. To když dotyčný vyznal lásku stejným monologem Juliině kamarádce, načež jí sbalil.

O panenství přišla v šestnácti, na diskotéce, když si pro jistotu  nechala říkat Sandra. Byla to láska na jednu noc, žádná velká romantika. Když jí vzali na filozofii, byla už smířená se svým osudem. Pochopila, že o chlapa bude muset bojovat mnohem tvrději a rafinovaněji, než nějaká Lucie, Marie nebo Renata. Ona to pochopila, ale její okolí nikoli. Všichni chlapy, kteří se jí líbili, automaticky předpokládali, že nějaký Romeo existuje, že s ním Julie prožívá Velkou Romantickou Lásku a dalo jí strašně práce přesvědčit jednoho, že se mýlí. Po jarní zamilovanosti přišlo vášnivé léto, ale když v prosinci, kdy slavila svátek, dostala jen kytku v květináči, byl konec. Ne snad kvůli té kytce, tak malicherná zase nebyla.

Do promoce měla několik takových známostí, většinou končily v prosinci. Ale když jí Richard dal k svátku kytici rudých růží, které tak milovala, hned v lednu byla svatba. Když pak ležela na porodním sále, Richarda křísily sestřičky a Julie tiskla tu krásnou holčičku na svá prsa a sestra se jí zeptala, jak se bude jmenovat, neváhala ani vteřinu: "Julie přece." "S kroužkovaným nebo čárkovaným ú?" "S krátkým," zasmála se pro sebe, věděla, že její dceru čeká zajímavý život. Rodiče jsou krajně nezodpovědení, když takové jméno své dceři dají, je to jako nabít pušku. Rodiče jsou buď krajně nezodpovědní nebo krajně romantičtí... Julie byla krajně nezodpovědný romantik, po rodičích.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Kamil Krbálek | úterý 6.11.2007 17:21 | karma článku: 13,79 | přečteno: 912x
  • Další články autora

Kamil Krbálek

Znalostní revoluce

Nová technologická revoluce právě začala. Je načase dát jí jméno. Informační revoluce končí a umělé inteligence startují další.

24.3.2023 v 9:18 | Karma: 8,90 | Přečteno: 293x | Diskuse| Věda

Kamil Krbálek

Na blbou otázku, blbá odpověď

Statistici si lámou hlavu nad tím, proč 4,77 milionu lidí neodpovědělo na otázku o víře, spekulují o naší lenosti nebo bojkotu nepovinných otázek. Můj názor je, že se hlavně špatně zeptali.

16.12.2011 v 8:07 | Karma: 13,39 | Přečteno: 1442x | Diskuse| Společnost

Kamil Krbálek

Opravdu USA versus teror 100:1?

Článek v dnešní MF Dnes je manipulativní. Pokud lze zmiňovaných 8741 Američanů zabitých 11.září, v Iráku a Afghánistánu připsat na vrub muslimům, rozhodně nelze uvedených 220 tisíc mrtvých muslimů připsat jen na vrub Američanů. V tomhle autor míchá hrušky s jabkama a srovnává nesrovnatelné s jasným záměrem trošku přispět k tomu populárnímu antiamerikanismu.

13.9.2011 v 9:38 | Karma: 11,96 | Přečteno: 998x | Diskuse| Politika

Kamil Krbálek

Debakl stávky

Stávka byla debaklem a jasnou porážkou odborářů, kterou se snaží celý večer ve všech médiích zakecat, ale stačí pár záběrů a zkušenost dnešního dne a je jasné, že je to vaření z vody.

16.6.2011 v 22:17 | Karma: 24,95 | Přečteno: 1131x | Diskuse| Politika

Kamil Krbálek

Jak změnit politiku?

Opět, již po tisící, se vynořil nějaký politický skandál. Politici místo práce zase řeší hovadiny a lidi dole na ně nadávají a chtějí změnu politiků nebo politiky. Ale všichni víme, jak to dopadne – bude to na chlup stejné, jaké je to dnes (nebo ještě horší). Už nám dochází, že tudy cesta nevede? Už jsme u konce s dechem a konečně dáme na rady moudrých?

18.5.2011 v 14:33 | Karma: 8,15 | Přečteno: 778x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Lidé po celém Česku si mohli užít polární záři, nejsilnější za dvě desetiletí

9. května 2024  12:33,  aktualizováno  11.5

Kvůli mimořádně silné eruptivní aktivitě Slunce je v posledních dnech v Česku vidět polární záři –...

Téma klimatických změn už tolik netáhne, voliči v Evropě se víc bojí migrace

11. května 2024

Premium Za čtyři týdny budou evropští voliči vybírat 720 poslanců nového europarlamentu a už nyní je...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

V Petrohradě autobus s dvacítkou lidí divoce kličkoval a pak se zřítil do řeky

10. května 2024  14:27,  aktualizováno  22:30

V centru Petrohradu v pátek přišlo o život nejméně sedm lidí, když z mostu do řeky Mojky spadl...

Vyřešte nespavost svých dětí
Vyřešte nespavost svých dětí

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 82
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1587x
Zajímá mě svět kolem nás, to jak funguje nebo spíš právě nefunguje a hledám způsoby, jak ho učinit funkčnějším.