Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vegetariánská kuchařka

Nedávno jsme měli mezinárodní setkání na Moravě, krásné místo, nádherná příroda, ale jídelna jak z reálného socialismu, ale Laco ujišťoval, že jídla budou vegetariánská, má to prý domluvený. Paní kuchařky byly milé a dělaly všechno, co nám na očích viděly, a tak zapékané těstoviny se zeleninou vypadaly báječně. Indián Adam z kmene Cheerokee do mě ve frontě šťouchnul, aby se ujistil, že to jídlo je opravdu bez masa. Když jsem stál u okénka, ještě jsem se pro jistotu zeptal. „Ne, žádné maso tam není,“ ujišťovala Adama i ostatní vegetariány ta milá paní.

To, že tam je nakrájený salám přátelé ovšem zjistili až když mnozí snědli půl talíře. Salám přeci není maso, že? A když se něco v originále jmenuje šunkofleky, tak tam prostě kus té flákoty musí bejt. Adam byl mrzutý a mě bylo trapně. Tak takovéhle povědomí o vegetariánství panuje v Čechách, plus spousta pověr o jeho škodlivosti či nezdravosti nebo dokonce nepřirozenosti.

Když onehdá přišel brácha s tím, že je vegetarián, mámu málem omývali. Nehodlala se vzdát a bojovala s tím smažením hromad řízků, pečením kachen či vařením omáček. Brácha se statečně bránil jezením chleba, samotných brambor nebo bojkotem. Příměří nastalo, když oba objevili, že obalovat se dá i sýr či že zeleninová směs je dobrá i se šmakounem. A současnost? Mámin recept na hermelín v kokosu a s brusinkami je široko daleko vyhlášenou lahůdkou. To je změna.

I já mám už delší dobu touhu stát se vegetariánem, ale chci tu změnu jídelníčku udělat v souladu se změnou celého mého života, tak aby byla přirozená. Nové partnerství, nová práce, nový jídelníček. Teď by to byl boj. Když vidím, co jako „vegetariánská“ jídla nabízejí u nás v jídelně, dám si raději maso. Šišky s mákem, ovocné knedlíky nebo špagety s kečupem považuju maximálně za bezmasá a ještě hodně nezdravá jídla, vždyť v nich není ani špetka zeleniny, která je pro mě synonymem pro vegetariánství a kterou můžu jíst pořád. Kdybych jedl ta sladká jídla, tak těch pětadvacet kilo, co jsem zhubnul, zase rychle naberu nazpátek. To se mi s masem nestane.

Teď jsem v takové nulové fázi svého vegetariánství, nedávno na podnikovém večírku jsem jedl jen šunku bez přírazu, čili bez chleba, jen s trochou sýra a zeleniny. Snědl jsem asi tři vrchovaté talířky a kupodivu jsem nic nepřibral. Mám to vyzkoušený už řadu let. Jednou se máma vloudila na raut při otevírání nějakého obchoďáku a pak si lebedila, že dvacet minut jedla jen šunku. Bylo jí báječně a každému tuhle taktiku doporučovala, hlavně se obloukem vyhýbat těm majonézovým salátům, dortům a chlebíčkům, které jenom zaplácnou žaludek a je po nich špatně. Já jsem do té doby nikdy na žádném rautu nebyl, tak jsem měl k Vesmíru přání dostat se na nějakej pořádnej, kde bych ty máminy rady mohl vyzkoušet. A protože vesmír naše přání plní, podařilo se mi dostat na otevírání Sazka Areny, kde po kulturním programu následoval největší raut v české historii a já se čtyřicet minut do prasknutí cpal masem. A bylo mi báječně. Od té doby se řídím touhle máminou antivegetariánskou radou.

Ale v poslední době cítím, že tohle mé masařské období končí, že jsem si té šunčičky a masíčka užil z plna hrdla až až. A taky vidím jak různě k vegetariánství přistupují mí přátelé. Spousta jich vegetariánství nebere jako absolutní a neodvolatelné. Například Vlasta jí jedině maso zvířat, které sama uloví, protože jí to přijde jako férový zápas, takže naposledy jedla žraloka, kterého s přítelem ulovili u břehů Nového Zealandu, někteří si prostě jednou za rok, když mají chuť, dají řízek bez nějakých výčitek nebo řešení. A taky jsem poznal, jak skvěle se dá bez masa vařit, když vaří Markéta, tak tam je taková všehochuť zeleniny, že nepřítomnost masa vůbec nezaznamenám. A už absolutně jsem nadšen z toho, jak vaří bráchova holka, vždyť taky chce mít jídelnu zdravé výživy. Hlavně mi nedávejte namáčený zrní nebo obilný kaše, to si dám raději kus chleba.

Nedávno jsem tohle vyprávěl a říkal, že chci vegetariánskou kuchařku. Chtěli mi jí dát pod stromeček, ale já odpověděl, že hledám ženu, ne knihu.


Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Kamil Krbálek | neděle 21.12.2008 13:55 | karma článku: 9,39 | přečteno: 1072x
  • Další články autora

Kamil Krbálek

Znalostní revoluce

Nová technologická revoluce právě začala. Je načase dát jí jméno. Informační revoluce končí a umělé inteligence startují další.

24.3.2023 v 9:18 | Karma: 8,90 | Přečteno: 293x | Diskuse| Věda

Kamil Krbálek

Na blbou otázku, blbá odpověď

Statistici si lámou hlavu nad tím, proč 4,77 milionu lidí neodpovědělo na otázku o víře, spekulují o naší lenosti nebo bojkotu nepovinných otázek. Můj názor je, že se hlavně špatně zeptali.

16.12.2011 v 8:07 | Karma: 13,39 | Přečteno: 1442x | Diskuse| Společnost

Kamil Krbálek

Opravdu USA versus teror 100:1?

Článek v dnešní MF Dnes je manipulativní. Pokud lze zmiňovaných 8741 Američanů zabitých 11.září, v Iráku a Afghánistánu připsat na vrub muslimům, rozhodně nelze uvedených 220 tisíc mrtvých muslimů připsat jen na vrub Američanů. V tomhle autor míchá hrušky s jabkama a srovnává nesrovnatelné s jasným záměrem trošku přispět k tomu populárnímu antiamerikanismu.

13.9.2011 v 9:38 | Karma: 11,96 | Přečteno: 998x | Diskuse| Politika

Kamil Krbálek

Debakl stávky

Stávka byla debaklem a jasnou porážkou odborářů, kterou se snaží celý večer ve všech médiích zakecat, ale stačí pár záběrů a zkušenost dnešního dne a je jasné, že je to vaření z vody.

16.6.2011 v 22:17 | Karma: 24,95 | Přečteno: 1131x | Diskuse| Politika

Kamil Krbálek

Jak změnit politiku?

Opět, již po tisící, se vynořil nějaký politický skandál. Politici místo práce zase řeší hovadiny a lidi dole na ně nadávají a chtějí změnu politiků nebo politiky. Ale všichni víme, jak to dopadne – bude to na chlup stejné, jaké je to dnes (nebo ještě horší). Už nám dochází, že tudy cesta nevede? Už jsme u konce s dechem a konečně dáme na rady moudrých?

18.5.2011 v 14:33 | Karma: 8,15 | Přečteno: 778x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

ANO chce odložit korespondenční volbu na dobu po volbách v příštím roce

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  10.5 1:15

Poslanci se přeli o zavedení korespondenční volby pro české občany v zahraničí. Sněmovnu ve čtvrtek...

ANALÝZA: Putin zase budí přízrak atomovek. Co tím sleduje právě teď

10. května 2024

Premium Kreml s výslovným odvoláním na nedávné komentáře západních vůdců týkající se války na Ukrajině...

Operace Vrbětice: divné náhody a záhady. Jakou roli hrál majitel firmy

10. května 2024

Premium Třetí díl seriálu MF DNES popisuje podivné jednání šéfa firmy Imex Group, Petra Bernatíka, která...

Zavřené školy, letiště i banky. Argentinu zasáhla generální stávka

9. května 2024  22:28

Odbory v Argentině organizují generální stávku. Protestují proti úsporným opatřením a dalším...

  • Počet článků 82
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1587x
Zajímá mě svět kolem nás, to jak funguje nebo spíš právě nefunguje a hledám způsoby, jak ho učinit funkčnějším.