Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pozor, zpoždění se může změnit

Včera jsem jel vlakem do Prahy a zase jsem byl nadmíru spokojený. Vlak přijel přesně na čas a dokonce mnohem hezčí než jsem předpokládal. Čekal jsem obyčejný zaplivaný rychlík a místo něho přijel luxusní expres s pohodlnými koženými sedadly. Bylo v něm čisto a nebyl ani moc zaplněný, takže jsem si v klidu sedl. Cestující byli příjemní a usměvaví. Když přišla průvodčí usmála se a rychle rozptýlila mé obavy, jestli jsem si náhodou nezapoměl koupit nějaký příplatek za luxus: „dnes je to gratis,“ řekla velkoryse. Byl jsem šťastný. Do Prahy jsme přijeli přesně na čas. Takhle si představuju dráhy 21.století. ALE jen když  pominu několik zásadních detailů.

Vlak, do kterého jsem nastoupil, bylo tři hodiny zpožděné ícéčko, a to, že přijelo ve stejnou chvíli jako vlak, kterým jsem měl v úmyslu jet, byla čistá náhoda. Ten měl ty tři hodiny zpoždění taky. Vlak nebyl narvaný proto, že většina cestujících už vzdala čekání na něj a ti, co byli uvnitř, čekali na ten samý vlak co já a šťastní byli, že ten příplatek taky neplatili. Úsměv průvodčí byl značně rozpačitý a celá její věta zněla: „dnes je to grátis, máme takový zpoždění, že příplatek neúčtujeme.“ Příjezd do Prahy na čas byla náhoda jakbysmet. Ale proč bych se měl trápit kvůli takovým prkotinám? Vesmír a České dráhy zařídily to, co jsem chtěl, být v Praze na čas. 

Jezdím vlakem už nějakej ten pátek, takže včerejší zážitky pro mě byly rutinní. Už nevnímám stresované cestující pobíhající vystrašeně po nástupišti, neslyším klení a spílání, že České dráhy jsou banda nemyslících pitomců, kteří půjdou první ke zdi, až nastane revoluce, bezdomovce a smradlavé záchodky s nápisem „v rekonstrukci“ už beru jako samozřejmost. Prostě jsem si zvykl.   

Koupil jsem si zmrzlinu, jediné, co je na nádraží skvělého, a trpělivě čekal na vlak. Nádražní rozhlas nás už asi po sedmé během deseti minut upozorňoval: „Vlak je opožděn z důvodů provozních. Pozor, zpoždění se může změnit.“ Chlapík v amplionu nesklapnul ani na vteřinu, až pán vedle mě zakroutil hlavou a děl: „že ho ta huba nebolí.“ Myslel jsem si o tom své, v dlouhých chvílích, kdy jsme stávali s rychlíkem v polích, jsem vymyslel zákon zachování zpoždění: „zpoždění se může změnit, ale vždy se zvýší.“ 

Můj klid je způsoben změnou strategie cestování, už mě nezáleží jakým vlakem pojedu, ale přesně si definuju, kdy se chci dostat do cíle. Ony už to České dráhy nějak zařídí, například zpožděním ícéčka. Další trik, který používám je o tom, jak se dostat jako první do vagonu, když je nástupiště narvaný. Postavím se někam, kde je volno a usmyslím si: tady chci nastoupit do vlaku a dveře se vždycky zastaví přesně přede mnou. Je to úplně jednoduchý. Ten samý trik používám, když chci, aby naproti mně seděla nějaká hezká spolucestující v krátké sukni. Vyhlídnu si jí už na nástupišti a v duchu si řeknu: tak holka, chci sedět proti tobě a ona si přisedne sama, kupodivu. Občas mě z těch hlubokých dekoltů omývají. Abych to zkrátil, prostě používám magii, ono se to jinak se zdravýma nervama nedá přežít. 

Vlak je výborné místo k meditování a filozofování, třeba o relativitě času. Možná že všechny vlaky, co tady jezdí, mají zpoždění, akorát, že už to není poznat. Když má vlak 24 hodinové zpoždění, jak poznáte, jestli to je ten dnešní nebo ještě včerejší? Nebo jestli třeba nemá zpoždění 30 let? Nebo jaké je kumulované zpoždění celých Českých drah? Sto let? Kdo ví? „Pozor, zpoždění se může změnit,“ zní hlas zhůry. Bože, ještě zvýšit?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Kamil Krbálek | úterý 11.9.2007 14:35 | karma článku: 19,22 | přečteno: 1258x
  • Další články autora

Kamil Krbálek

Znalostní revoluce

Nová technologická revoluce právě začala. Je načase dát jí jméno. Informační revoluce končí a umělé inteligence startují další.

24.3.2023 v 9:18 | Karma: 8,90 | Přečteno: 294x | Diskuse| Věda

Kamil Krbálek

Na blbou otázku, blbá odpověď

Statistici si lámou hlavu nad tím, proč 4,77 milionu lidí neodpovědělo na otázku o víře, spekulují o naší lenosti nebo bojkotu nepovinných otázek. Můj názor je, že se hlavně špatně zeptali.

16.12.2011 v 8:07 | Karma: 13,39 | Přečteno: 1443x | Diskuse| Společnost

Kamil Krbálek

Opravdu USA versus teror 100:1?

Článek v dnešní MF Dnes je manipulativní. Pokud lze zmiňovaných 8741 Američanů zabitých 11.září, v Iráku a Afghánistánu připsat na vrub muslimům, rozhodně nelze uvedených 220 tisíc mrtvých muslimů připsat jen na vrub Američanů. V tomhle autor míchá hrušky s jabkama a srovnává nesrovnatelné s jasným záměrem trošku přispět k tomu populárnímu antiamerikanismu.

13.9.2011 v 9:38 | Karma: 11,96 | Přečteno: 998x | Diskuse| Politika

Kamil Krbálek

Debakl stávky

Stávka byla debaklem a jasnou porážkou odborářů, kterou se snaží celý večer ve všech médiích zakecat, ale stačí pár záběrů a zkušenost dnešního dne a je jasné, že je to vaření z vody.

16.6.2011 v 22:17 | Karma: 24,95 | Přečteno: 1131x | Diskuse| Politika

Kamil Krbálek

Jak změnit politiku?

Opět, již po tisící, se vynořil nějaký politický skandál. Politici místo práce zase řeší hovadiny a lidi dole na ně nadávají a chtějí změnu politiků nebo politiky. Ale všichni víme, jak to dopadne – bude to na chlup stejné, jaké je to dnes (nebo ještě horší). Už nám dochází, že tudy cesta nevede? Už jsme u konce s dechem a konečně dáme na rady moudrých?

18.5.2011 v 14:33 | Karma: 8,15 | Přečteno: 778x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Jeden za šest, dva za deset. Překupníci ošidili na hokejovém MS už stovky lidí

13. května 2024

Premium Jeden za šestku, dva za desítku, říká u vstupu do metra Českomoravská v Praze u areny zhruba...

Nábor do ochranky pro olympiádu v Paříži selhává. Chybí osm tisíc lidí

13. května 2024

Premium Nedostatek bezpečnostních pracovníků na nadcházející letní olympiádě v Paříži vyvolává vážné obavy...

Ženské hlídky střeží ekvádorský amazonský prales. Chrání řeky i rodnou půdu

13. května 2024

Říkají si Yuturi Warmi a rozhodly se, že svůj domov, ekvádorský amazonský prales, budou chránit...

Po zřícení obytné budovy v Belgorodu zemřelo 12 lidí, úřady obviňují Ukrajinu

12. května 2024  11:48,  aktualizováno  23:04

Sledujeme online V ruském Belgorodu se částečně zhroutila vícepodlažní obytná budova, podle úřadů v důsledku...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

  • Počet článků 82
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1587x
Zajímá mě svět kolem nás, to jak funguje nebo spíš právě nefunguje a hledám způsoby, jak ho učinit funkčnějším.