Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo potřebuje psychology?

Včera mě zaujalo jak „bezdomovec Miroslav Szamszely (který zachránil z popelnice malého Čtvrtka) patrně neunesl zásadní a náhlou změnu ve svém životě a zájem veřejnosti a médií“,jak píše idnes, a pokusil se zdrhnout z azylového domu, kde ho chce za odměnu ubytovat pražský magistrát. Při útěku si ovšem vymknul kotník, načež v nemocnici „napadl“ lékaře, pročež byl za „asistence policie“ odvezen do Bohnic, kde mu „odborníci mají pomoci najít cestu k návratu do společnosti“.

Psycholog Nesnídal o panu Szamszelym říká, cituji idnes: „On chce více méně žít svým svobodným životem…Pro něj je to krásný životní styl. Probouzí se a je svobodný. Když se rozhodne, že někam půjde, tak tam půjde. Když se rozhodne, že nebude vstávat, tak nevstane. Vždycky má možnost volby. Předělávat takové lidi není jednoduché."

Tak přemýšlím, kdo tady potřebuje pomoc psychologa. Pan bezdomovec evidentně nechce být předěláván podle mustru společnosti a já ho naprosto a hluboce chápu. Protože to, čemu my říkáme „normální“ život, je naprosto šílené. Celý den nebo život děláme něco, co nás nebaví, co nesnášíme nebo co je úplně k ničemu, jen proto, že to dělají všichni ostatní nebo nám to nařizuje stát. Pan Szamszely žije ten nejúžasnější svobodný život, který si dovedl vysnít, on nemá problém, ten máme a vytváříme my, tzv.civilizovaná společnost. Ten tým psychologů by se měl spíš zaměřit na nás.

Jenže psychologové nejsou řešením problému, oni jsou jeho součástí, jsou součástí té mašinérie, která nám od narození cpe do hlavy, co se smí, co nesmí, co je normální, co nenormální, co je dobré, co špatné. Tahle mašinérie využívá systému odměn a trestů k tomu, aby nás ochočila a velmi se jí to daří. Jen málokdo jí dokáže uniknout, takoví lidé jsou pak často zavření v blázincích nebo spí v kanálech, to jsou, bohužel pro mnoho lidí, jediná místa v téhle společnosti, kde můžou být sami sebou. Neznají žádnou jinou alternativu.

Nejsem natolik divoký, aby mě zavřeli do Bohnic, a vážím si natolik svého života a zdraví, že rozhodně nebudu přespávat v kanálech, přesto i já chci být sám sebou a chci svobodně v téhle společnosti vyjadřovat to, kým jsem. I já se chci probouzet svobodný a když se rozhodnu, že někam půjdu, tak tam půjdu a když se rozhodnu, že nebudu vstávat, tak nevstanu. Chci mít vždy možnost volby. Přátelé, není jednoduché předělat sám sebe. Stále v sobě cítím spoustu těch „ochočení“, pravidelně vstávám do práce a dělám něco, co mě už nebaví, ale stále nemám sílu začít dělat to, co miluju a co mě naplňuje. Stále trávím svůj čas na nudných poradách, místo rozdávání radosti, smíchu a lásky lidem kolem mě. Stále se řídím těmi čím dál nesmyslnějšími zákony, které vytvářejí naši politici, místo hlasu svého srdce.

Ale mám naději a sbírám sílu. Stále víc lidí kolem mě si uvědomuje to šílenství života v tzv.normální společnosti a začínáme v sobě hledat představu života, který opravdu chceme prožívat. A tvoříme vizi, jak být sami sebou i ve městech a vesnicích, nejen za zdmi blázinců, jak být svobodnými lidmi i na ulicích nejen v kanálech, jak dělat to, co chceme a co milujeme a nebýt bezdomovci.

Chci žít ve světě, kde je místo i pro pana Szamszelyho a způsob života, který si on svobodně vybere a chci mu ukázat, že může být sám sebou a svobodný nejen v kanále či v blázinci, ale všude, jako my všichni

Autor: Kamil Krbálek | sobota 5.1.2008 10:22 | karma článku: 19,26 | přečteno: 1388x
  • Další články autora

Kamil Krbálek

Znalostní revoluce

Nová technologická revoluce právě začala. Je načase dát jí jméno. Informační revoluce končí a umělé inteligence startují další.

24.3.2023 v 9:18 | Karma: 8,90 | Přečteno: 296x | Diskuse| Věda

Kamil Krbálek

Na blbou otázku, blbá odpověď

Statistici si lámou hlavu nad tím, proč 4,77 milionu lidí neodpovědělo na otázku o víře, spekulují o naší lenosti nebo bojkotu nepovinných otázek. Můj názor je, že se hlavně špatně zeptali.

16.12.2011 v 8:07 | Karma: 13,39 | Přečteno: 1444x | Diskuse| Společnost

Kamil Krbálek

Opravdu USA versus teror 100:1?

Článek v dnešní MF Dnes je manipulativní. Pokud lze zmiňovaných 8741 Američanů zabitých 11.září, v Iráku a Afghánistánu připsat na vrub muslimům, rozhodně nelze uvedených 220 tisíc mrtvých muslimů připsat jen na vrub Američanů. V tomhle autor míchá hrušky s jabkama a srovnává nesrovnatelné s jasným záměrem trošku přispět k tomu populárnímu antiamerikanismu.

13.9.2011 v 9:38 | Karma: 11,96 | Přečteno: 998x | Diskuse| Politika

Kamil Krbálek

Debakl stávky

Stávka byla debaklem a jasnou porážkou odborářů, kterou se snaží celý večer ve všech médiích zakecat, ale stačí pár záběrů a zkušenost dnešního dne a je jasné, že je to vaření z vody.

16.6.2011 v 22:17 | Karma: 24,95 | Přečteno: 1131x | Diskuse| Politika

Kamil Krbálek

Jak změnit politiku?

Opět, již po tisící, se vynořil nějaký politický skandál. Politici místo práce zase řeší hovadiny a lidi dole na ně nadávají a chtějí změnu politiků nebo politiky. Ale všichni víme, jak to dopadne – bude to na chlup stejné, jaké je to dnes (nebo ještě horší). Už nám dochází, že tudy cesta nevede? Už jsme u konce s dechem a konečně dáme na rady moudrých?

18.5.2011 v 14:33 | Karma: 8,15 | Přečteno: 778x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Srážka s vlakem a požár. Řidiče kamionu soudí za nehodu v Olomouci, přiznal vinu

3. června 2024  8:50,  aktualizováno  9:48

Polský řidič kamionu Roman Baksalara, který loni v říjnu narazil na přejezdu v Olomouci do...

Pachové stopy nestačí. Soud zprostil obžaloby recidivistu obviněného z vraždy

3. června 2024  9:37

Krajský soud v Plzni zprostil obžaloby Martina Krutého, kterého státní zástupce vinil z předloňské...

Poblíž Říčan začalo za jízdy hořet auto, požár způsobila závada v motoru

3. června 2024  9:24

V obci Herink poblíž Říčan vzplál v neděli večer osobní vůz. K požáru došlo kvůli technické závadě,...

Mexiko bude mít první prezidentku v historii, volby vyhrála Sheinbaumová

3. června 2024  6:18,  aktualizováno  9:21

Vládní kandidátka Claudia Sheinbaumová se zřejmě stane první mexickou prezidentkou. V průzkumech,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 82
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1596x
Zajímá mě svět kolem nás, to jak funguje nebo spíš právě nefunguje a hledám způsoby, jak ho učinit funkčnějším.