Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

ewa

6. 1. 2008 12:49
Odstrašující konec

tohoto jinak dojemného příběhu nabízí plno otázek a poučení.

Najdete-li v kontejneru mimino a není-li v dohlednu babybox,zazvoňtě na policejní služebnu,položte ho přede dveře a utečte.Jinak se může stát,pokud nejste zařazený ve standartní běžné společnosti,že skončíte v blázinci.Onen bezdomovec zjevně potřeboval pomoci,ale ne takovým způsobem,jakým mu bylo dáno.Společnost je mu schopna poskytnout střechu nad hlavou, jídlo a "léčení" na psychiatrii.Onen člověk potřebuje psychologa(pokud sám má zájem),který by s ním byl schopen dlouhodobě pracovat na návratu do společnosti.

0 0
možnosti

li

5. 1. 2008 19:00
Robinson

Chcete mít naprostou svobodu v jednání? Pak se odstěhujte na opuštěný ostrov, kde budete úplně sám. Protože člověk žijící  ve společnosti nemůže psané ani zvykové právo té společnosti nerespektovat. Ale je dost možné, že ani na tom pustém ostrově byste se necítil úplně svobodný, musel byste totiž zase respektovat zákony divočiny.

Jinak řečeno, ta společnost má vždy právo - psané i zvykové - toho bezdomovce umravnit k obrazu svému.

Nabídnutá forma pomoci byla proto podle mě nejlepší možná, to, co se nezvládlo, byla přespřílišná mediální kampaň.

0 0
možnosti

sims

5. 1. 2008 15:36
Velmi výstižné,

myslím si, že se měl někdo zpočátku zeptat zda chce zachránce nějak pomoci? V případě, že by projevil přání, že ano, mělo být s ním ujasněno jakou formu pomoci si představuje. Pokud by chtěl vytápěný kanál, není co řešit. Ale naši sociální inženýři hned rozhodli jaká forma pomoci je na místě a začali s ním svojí hru. Pěkně jej zmedializovali, sebrali mu poslední zbytky lidské důstojnosti a ohřáli si svojí politickou polívčičku. Kdyby mne někdo takto předváděl, udělal ze mne lidskou trosku asi bych taky chtěla do své svobody utéct. Teď to ale chudák schytá - v Bohnicích si ho dr. David podá a vyleze úplný beránek.

0 0
možnosti

Pepan A2

5. 1. 2008 20:54
Re: Velmi výstižné,

Bingo! A když si k tomu přičtu mediální kampaň, která dotyčného bezdomovce, zvyklého na absolutní nezájem společnosti vyděsila k smrti, nemůžeme se divit jeho skoku z okna. S ohledem na taktnost našich bulvárních novinářů si myslím, že bych z toho okna hópl taky.

0 0
možnosti

Martin Jirousek

5. 1. 2008 12:59
Bravo

Výtečný článek. Pěkně vystiženo. Máte mou karmu. Ano, ve společnosti svázané předsudky, zákazy a kde hlavním  životním krédem je majetek zcela chápu jednání člověka, kterému je po dvanácti letech rozhodování se o sobě sama vnucováno něco, co je pro něj nepřijatelné. Děti se rodí myšlenkově i jednáním čisté a v průběhu dětství a dospívání je pokřivení jejich duchovní čistoty nejhorším barbarstvím na nich spáchaných.

0 0
možnosti
NB

kugelblitz

5. 1. 2008 13:01
Re: Bravo

Deti se nerodi ciste, ale vybavene instinktualni vybavou. Instinkt vlastnit a privlastnovat si je jednim z nich.

0 0
možnosti

NaďaD

5. 1. 2008 12:33
Článek se mi moc líbil,

protože je v něm jednoduchá pravda. Žít a nechat žít. Vnucovat někomu jiný způsob života než se mu líbí je působení násilí. Je samozřejmě jinou otázkou skutečnost , kam až sahá svoboda každého z nás a kde už omezuji svobodu toho druhého. To je ale na jiné a problematické téma.R^

0 0
možnosti

polda

5. 1. 2008 11:39
podobnost

jo včera to taky jeden říkal ve filmu ConAir-zda není větší osel ten co 50 let sedí denně v kanceláři pak jej před důchodem vyhoděj a on se bude akorát moci počůrávat ve starobinci.:-) tyto otázky neřešíme jen u nás;-D Bohužel se nás vždy někdo snaží vést tzv.správnou cestou.......

0 0
možnosti

la la la

5. 1. 2008 11:33
Pokud je bezdomovectví

projevem skutečné svobody, proč se o ně tolik zajímají orgány sociální (snad i zdravotní) péče, neziskovky a charitativní organizace? 

0 0
možnosti

nany

5. 1. 2008 11:36
Re: Pokud je bezdomovectví

aby se zviditelnily, jak jsou bezva? ;-D

0 0
možnosti
NB

kugelblitz

5. 1. 2008 11:04
jste svobodny

Vite, ale vy si v podstate muzete delat co chcete, muzete vstavat kdy chcete, nemusite chodit do prace, nemusite delat nic. Ale z ceho budete zit? Chcete aby Vas zivila spolecnost ze socialnich davek jako toho bezdomovce? Jestli ano, pak jste pokrytec.

0 0
možnosti

Pepan A2

5. 1. 2008 11:05
Re: jste svobodny

Celá řada bezdomovců ani nebere sociální dávky, protože nemají platné doklady.

0 0
možnosti

orca1

5. 1. 2008 10:38
otázka

je co pod pojmem svoboda chápeme . Pochybuji že dotyčný bezdomovec je až tak odvázanej ze svého života. Spíše zvyk je mu železnou košilí. A tolik změn byť pozitivních ho dohnalo k útěku.

Na to aby se člověk opravdu mohl cítit svobodným by potřeboval slušnej balík na kontě aby dělal co chce a rozhodoval se ze dne na den - takže více či méně jsme všichni tak trochu otroky společnosti - a je na každém jestli to cítí jako otroctví a nebo to bere jako samozřejmost a je za ten "řád" spokojenej.

0 0
možnosti

nany

5. 1. 2008 10:43
Re: otázka

Nevím tedy, jak si svobodu představujete vy, ale mě někdo zavřít do azyláku, tak budu radši taky zdrhat do kanálu.

Pokud je ovšem dle vašeho míněný "super", kterak vás někdo "za odměnu" v podstatě někam zavře tak, že nemáte možnost ani odejít dveřmi, tak jste přizpůsobivější, než moje 5 letý dítě.

0 0
možnosti

Pepan A2

5. 1. 2008 10:36
Karma + souhlas.

Není co dodat.R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 82
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1587x
Zajímá mě svět kolem nás, to jak funguje nebo spíš právě nefunguje a hledám způsoby, jak ho učinit funkčnějším.