Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Íránská internetová revoluce

Politici celého světa teď řeší jeden společný problém, odpůrci se proti nim šikují pomocí internetu, Ing.Paroubek by mohl vyprávět. Media, která vždycky měli pod kontrolou a která dovedně využívali k manipulaci a udržení moci, se jim začínají vymykat z rukou. Kde to jsme, když si každý může do světa psát, co chce?

Facebook Události v Íránu nápadně připomínají dění na náměstí Tchien-an-men v roce 1989, ale je zde jedna podstatná změna. Svět se změnil a obrovským způsobem propojil pomocí internetu a webu 2.0. Dodnes se spekuluje, co se před dvaceti lety v Číně dělo, svědectví je málo. To, co se děje v Íránu, sledujeme prakticky v přímém přenosu a online i přes veškerou snahu režimu o cenzuru a zrušení svobody slova. Umlčet internet je totiž neskonale těžší než kontrolovat vydávání novin nebo vysílání televizí, díky mobilním telefonům s kamerami, Skypu, blogům, youtube nebo Facebooku může být reportérem každý. A z Íránu svědectví přicházejí (video umírající Nedy Soltani obletělo planetu) a celý svět je vidí. A vidí je i mnoho Íránců, to je nesmírně důležité. Co tenhle proud informací způsobí? Jak promění nastávající události a celý svět?

Internet je zde sice už nějaký ten rok, ale teprve web 2.0 z něj udělal nebezpečného protivníka pro politiky. Je to technologie prakticky využitelná jen dva roky a už dokázala docela zahýbat světem mocných, asi byla rozhodujícím faktorem v amerických prezidentských volbách, zapojila se do rusko-gruzínské války v srpnu 2008, přispěla k porážce ČSSD v evropských volbách a dokonce v Peru pomáhá indiánům v boji s vládou o pralesy. Teď sledujeme první revoluci, kterou podnítila a umožnila. A tohle je jen začátek, práce dvouletého batolete. Co se stane, až tahle technologie dospěje? Až nás lidi na ulicích celého světa propojí? Až díky proudícím informacím prohlédneme lži a manipulace, kterými nás politici krmí?

Možná že síla našeho propojení ještě není tak silná a ajatolláhové zakroutí íránské internetové revoluci krkem, to se může stát, ale musí to udělat v přímém přenosu a před zraky celého světa, nezamaskují to, neschovají se a neokecají to. A navěky budou na síti připomínky jejich činů a jednou přijde chvíle, kdy tahle svědectví srazí hlavy jim. Od této chvíle se každý Íránec může podívat, jak jeho vláda zachází s odpůrci a může si přečíst jejich vlastní výpovědi bez cenzury, za co bojovali a umírali. A může přemýšlet...

Jistě, realita Íránu je pro nás na Západě těžko pochopitelná, například tím, že obě strany konfliktu se považují za dobré muslimy, obránce islámské revoluce a obdivovatele ajatolláha Chomejního, ale je spousta věcí, které nás spojují a kde naprosto přesně chápeme, o co jde. I díky internetu, kde si oba světy koukají do kuchyní. Když dívky v zelených šátcích šly ulicí s transparentem „Kde je můj hlas?", aby protestovaly proti manipulaci s volbami, jejich motivy nám byli srozumitelné. Když po prvním masakru z minulého týdne probíhala demonstrace pod heslem „Kam se poděl můj přítel?" i tehdy jsme věděli, o co jde, i když druhým heslem bylo „Bůh je veliký" (Alláhu akbar). My na Západě a lidi v Íránu jsme totiž součástí jednoho celku, který se jmenuje lidstvo, a bez politiků, kteří nás poštvávají proti sobě, se dokážeme docela dobře domluvit na spoustě věcí, například na tom, že chceme vzájemný respekt a mírové soužití. A jak vidno podle posledních událostí, chceme i od našich politiků podobné věci, naslouchání našim názorům, a když už si hrajeme na demokracii, tak podle pravidel. A díky internetu si to můžeme sdělit bez prostředníků. To je obrovská změna i proti situaci před pěti lety.

Umlčet internet samozřejmě lze, stačí přestat vyrábět elektřinu, přestříhat všechny dráty a rozdrtit všechny počítače. Ale pokuste se jako diktátor něco takového udělat? Věřím tomu, že by to způsobilo revoluci v tu ránu, protože to je návrat do pravěku. To nelze udělat ani v Íránu, Írán je sice neliberální a protizápadní, ale je modernistický a svým způsobem je či byl demokratický. Íránci milují moderní technologie, pokud je mohou převzít svým způsobem bez ideologické či kulturní omáčky. Milují satelitní televize, mobilní telefony, počítače a i internet. Ty jim totiž nikdo ze západu necpal, ale museli se velmi sami snažit, aby je získali. Ovšem tyhle technologie, které lze skvěle využít i k šíření Koránu, islámu či výzvám k svaté válce, hlavně propojují lidi, dávají je do kontaktu a tak zespoda mění jejich myšlení a vědomí. A tím boří veškeré vertikály moci a systémy zastrašování či ovládání, na kterých jsou postaveny současné státy. A brzo je zboří, protože se zde rodí nová síla, schopná změnit svět. Připravme se na to.

Neda Soltani na Facebooku

Neda Soltani na wikipedii

Svoboda pro Íran - česky

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Kamil Krbálek | pondělí 22.6.2009 15:49 | karma článku: 13,58 | přečteno: 1091x
  • Další články autora

Kamil Krbálek

Znalostní revoluce

Nová technologická revoluce právě začala. Je načase dát jí jméno. Informační revoluce končí a umělé inteligence startují další.

24.3.2023 v 9:18 | Karma: 8,90 | Přečteno: 293x | Diskuse| Věda

Kamil Krbálek

Na blbou otázku, blbá odpověď

Statistici si lámou hlavu nad tím, proč 4,77 milionu lidí neodpovědělo na otázku o víře, spekulují o naší lenosti nebo bojkotu nepovinných otázek. Můj názor je, že se hlavně špatně zeptali.

16.12.2011 v 8:07 | Karma: 13,39 | Přečteno: 1442x | Diskuse| Společnost

Kamil Krbálek

Opravdu USA versus teror 100:1?

Článek v dnešní MF Dnes je manipulativní. Pokud lze zmiňovaných 8741 Američanů zabitých 11.září, v Iráku a Afghánistánu připsat na vrub muslimům, rozhodně nelze uvedených 220 tisíc mrtvých muslimů připsat jen na vrub Američanů. V tomhle autor míchá hrušky s jabkama a srovnává nesrovnatelné s jasným záměrem trošku přispět k tomu populárnímu antiamerikanismu.

13.9.2011 v 9:38 | Karma: 11,96 | Přečteno: 998x | Diskuse| Politika

Kamil Krbálek

Debakl stávky

Stávka byla debaklem a jasnou porážkou odborářů, kterou se snaží celý večer ve všech médiích zakecat, ale stačí pár záběrů a zkušenost dnešního dne a je jasné, že je to vaření z vody.

16.6.2011 v 22:17 | Karma: 24,95 | Přečteno: 1131x | Diskuse| Politika

Kamil Krbálek

Jak změnit politiku?

Opět, již po tisící, se vynořil nějaký politický skandál. Politici místo práce zase řeší hovadiny a lidi dole na ně nadávají a chtějí změnu politiků nebo politiky. Ale všichni víme, jak to dopadne – bude to na chlup stejné, jaké je to dnes (nebo ještě horší). Už nám dochází, že tudy cesta nevede? Už jsme u konce s dechem a konečně dáme na rady moudrých?

18.5.2011 v 14:33 | Karma: 8,15 | Přečteno: 778x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Lidé po celém Česku si mohli užít polární záři, nejsilnější za dvě desetiletí

9. května 2024  12:33,  aktualizováno  11.5

Kvůli mimořádně silné eruptivní aktivitě Slunce je v posledních dnech v Česku vidět polární záři –...

Téma klimatických změn už tolik netáhne, voliči v Evropě se víc bojí migrace

11. května 2024

Premium Za čtyři týdny budou evropští voliči vybírat 720 poslanců nového europarlamentu a už nyní je...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

V Petrohradě autobus s dvacítkou lidí divoce kličkoval a pak se zřítil do řeky

10. května 2024  14:27,  aktualizováno  22:30

V centru Petrohradu v pátek přišlo o život nejméně sedm lidí, když z mostu do řeky Mojky spadl...

  • Počet článků 82
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1587x
Zajímá mě svět kolem nás, to jak funguje nebo spíš právě nefunguje a hledám způsoby, jak ho učinit funkčnějším.