Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Za úsměv si ráda připlatím

Každý z nás se denně dostává do kontaktu s prodejci. Ať už se jedná o prodavačku v supermarketu, obsluhu čerpací stanice, řidiče autobusu a nebo podomního prodejce. I já patřím do kategorie lidí, co něco prodávají. A právě proto mě nepřestává udivovat, kolik lidí, kteří by tou či onou formou měli získávat zákazníky a uspokojovat jejich přání, se na své klienty mračí. Ti, kteří jsou přímo nezdvořilí, o těch už vůbec nechci mluvit.

Asi už je běžným standardem, že úsměv nepatří k základním charakteristikám prodejce. Jinak si to totiž neumím vysvětlit. Taková prodavačka v supermarketu, která sedí za pokladnou, nemá vlastně důvod se smát. Ona nic neprodává. Ona jen projede čtečkou všechno zboží, které jste si už vybrali a tak jako tak si ho koupíte. Nezáleží na jejím přístupu, protože to, co máte v košíku už nespíše vracet nepůjdete. Kaboní se na Vás, protože jste jen jednou z mnoha položek na fakturačním seznamu, který ten večer odevzdá. Nu dobrá.

 
Ale co malé krámky a obchůdky? Tam na přístupu totiž velmi záleží. Měla jsem možnost, alespoň na krátkou dobu, vyzkoušet si, jaké to je, být prodavačkou v malém obchodě. Vůbec to není špatné. Každý z těch malých obchůdků je zaměřený na prodej úzkého sortimentu zboží a klient, který takový obchod navštíví, ví, co mu můžete nabídnout a většinou nejde jen okounět a koukat. Má jasný cíl, co by si chtěl koupit. Takže je vlastně již napůl vyhráno. V době konkurenčního boje nyní nastává okamžik, kdy je na Vás, naklonit si klienta na Vaší stranu. A ne vždy je to jen o ceně. Ceny jsou hodně podobné, a pokud si se mnou prodejce popovídá, vysvětlí mi výhody daného zboží, pomůže mi porovnat jednotlivé typy a na závěr se na mě usměje, nebude mi rozhodně vadit, že zaplatím o nějakou tu korunku navíc.

 
Když vejdu do obchodu, kde za pultem stojí mračící se paní, kterou jsem právě vyrušila od luštění křížovek, a téměř nazlobeně se mě zeptá co chci, je téměř jisté, že si nic nekoupím. Když se na mě však mile usměje, pomůže mi s výběrem, doporučí další zboží (protože ona je odbornicí a ví, co je nejlepší) a stráví se mnou příjemných pět minut, koupím si nejen to, pro co jsem přišla, ale třeba i něco navíc. Vlastně mi ani tolik nezáleží na tom, kolik v daném obchodě utratím, ale na faktu s jakým pocitem z obchodu odcházím. A pokud se cítím skvěle, protože jsem sice za to sako utratila o dva tisíce víc (což mi samozřejmě později vytkne můj manžel), ale výborně mi sedí a mám k němu ještě tu krásnou sukni, určitě se k tomuto obchodníkovi budu ráda vracet. Je to prostě jen o přístupu.

 
S mými klienty je to trošku jiné. Nechodí ke mně, ale já k nim. Schůzky si předem domlouvám, takže mě očekávají. Ale pokaždé, když vejdu do dveří, mile se usměji a zeptám se, jak se jim daří. Ne proto, že je to zdvořilé. Ptám se proto, protože mě to opravdu zajímá. Práce obchodníka mi totiž dává skvělou příležitost poznávat lidi a jejich charakter. A pokud mi usedlý pán v uhlazeném saku odpoví, že se má dobře, protože si zrovna včera byl skočit s padákem, budu chtít vědět, jaké to bylo. Protože co kdybych si i já jednou chtěla skočit a nebo dělat některou z dalších šílených věcí, kterou dělají někteří z mých zákazníků. Nebudu přece kupovat zajíce v pytli. A tak se ptám, protože ten pán to zažil a tak mi poví, jaké to bylo. A já budu na svůj skok připravená.

 
Nedávno jsem rychle zaběhla do jednoho květinářství. Chtěla jsem jen jeden květ, tak pro radost. Od začátku jsem to prodavačce říkala a ona věděla, že v obchodě neutratím spoustu peněz ale jen nějakých 60 korun. Ale byla milá, povídala si se mnou a já se tam příště zase ráda vrátím. Při odchodu mě najednou napadlo, že se chovala opravdu velmi mile a tak jsem se otočila a zeptala se jí, jestli ji její práce baví, protože se ke mně chovala velmi vstřícně a to je nezvyklé. Odpověděla mi, že ano, že svou práci miluje. Jak by ji prý také jinak mohla dělat, pokud by ji nebavila. A v tu chvíli mi proběhlo hlavou : Kéž by si to tak řekli všichni ti, co se v obchodě pohybují….

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Daniela Kraydlová | středa 29.8.2007 7:30 | karma článku: 27,86 | přečteno: 2504x
  • Další články autora

Daniela Kraydlová

Na čem opravdu záleží

Sami si určujeme, co je v našem životě důležité a na čem nám záleží. Pro někoho je to majetek a peníze, pro jiného zdraví a pro dalšího třeba pocit radosti. Není na to žádný vzorec ani návod. Jsme to jen my, kdo rozhoduje.

30.3.2017 v 10:44 | Karma: 18,45 | Přečteno: 1589x | Diskuse| Společnost

Daniela Kraydlová

Více než snesitelná lehkost bytí

Mít lehké bytí. Mít se dobře. Kdo by si to nepřál. Tak proč to tak někdo má a někdo ne? A jak se máte vy? A jak byste se chtěli mít? Máte se dobře anebo je pro vás lehkost bytí nesnesitelná?

29.3.2017 v 17:21 | Karma: 12,21 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Daniela Kraydlová

Chceme být dospělí, zpruzení páprdové?

To jsme. Alespoň část z nás. Fakt. A pokud jimi nejste, tak se nedejte. Braňte se a pečujte o sebe, svou radost ze života, svou dětskou naivitu a lehkost. Protože je to dar, který si můžete vzít jedině vy sami.

23.3.2017 v 15:11 | Karma: 9,42 | Přečteno: 214x | Diskuse| Společnost

Daniela Kraydlová

Kterého vlka krmíš?

Podle jednoho indiánského příběhu v sobě každý máme dva vlky, kteří se mezi sebou perou. Jednoho dobrého, laskavého, moudrého a milého. Druhého zlého, protivného, závistivého, podlého. Víš, který z nich ten souboj v tobě vyhraje?

22.3.2017 v 16:26 | Karma: 13,52 | Přečteno: 435x | Diskuse| Společnost

Daniela Kraydlová

Lék na roztroušenou sklerózu existuje? Takže lék na stáří taky!

Dnes ráno mne zaujal článek, který zněl revolučně a „bombasticky“. Lék na roztroušenou sklerózu existuje! Pokud ano, tak je to stejně skvělé, jako lék na stáří. A budeme moci dle slov Jana Wericha zvolat „Omládli jsme!"

21.3.2017 v 18:13 | Karma: 22,17 | Přečteno: 2122x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Partneři z Francie vsadili každý sám podobná čísla, miliony vyhráli oba

17. května 2024  8:25

Jako o mimořádně vzácném případu hovoří experti o výhře ve francouzské loterii, ve které uspěli muž...

Vypadá to jako plakát k hororu. Brity vyděsil rudý portrét Karla III.

17. května 2024  8:16

Značnou pozornost vzbudil portrét, který si nechal vyrobit britský panovník Karel III. Dílo malíře...

Ukrajinská armáda zaútočila na přístavy v Černém moři, cílila i na sklady s ropou

17. května 2024  6:42,  aktualizováno  8:13

Sledujeme online Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Sevastopol a další přístavní město...

Americkým Houstonem se prohnala mohutná bouře, vyžádala si čtyři oběti

17. května 2024  8:09

Nejméně čtyři lidé přišli o život při silných bouřkách, které se ve čtvrtek přehnaly přes město...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 43
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1210x
Nebaví mě stát na místě a proto stále něco dělám a vymýšlím. A stále sním a snažím se nějak ten svět zpříjemnit. Někdy úspěšně, někdy méně.

Seznam rubrik