Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AA

Saša

3. 2. 2009 7:52
Na rozdíl od "západních" evropských zemí

my už máme s jeslemi bohaté zkušenosti. Už v 60. a 70. letech byly u nás provedeny důkladné vědecké studie vlivu jeselské péče na děti a výsledkem tehdejších zjištění byl výrazný ústup od prosazování této péče o děti a aby bylo možno začít stávající (tehdy) jesle rušit, zavedl Dr. Husák rasantní prodloužení další mateřské (dnes rodičovské) dovolené do tří let věku. I socialistický stát po svých neblahých zkušenostech začal upřednostňovat rodinnou péči o děti před péčí v jeslích i za cenu komplikací v socialistickém plánování hospodářství při trvalém nedostatku pracovních sil... Většina školek proto byla v průběhu 80. let zrušena a ten zbytek byl likvidován začátkem 90. let dílem pro naprostý nezájem rodičů a dílem pro nezájem zdravotních sester v jeslích pracovat.

My s tím prostě na rozdíl od nich máme zkušenosti a politikové ze "západu" by nám měli pečlivě naslouchat.

0 0
možnosti
JK

Jan Krauskopf

3. 2. 2009 8:42
Re: Na rozdíl od "západních" evropských zemí

Konkrétně v Belgii není tak častým jevem mateřská dovolená v řádu měsíců. Ženská tu jeden den pracuje, další týden porodí, pár měsíců se o dítě stará, a pak šup do práce. Jinej kraj, jinej mrav. Ale jaké jsou asi vazby mezi rodiči a děti?

0 0
možnosti
RK

ginera

3. 2. 2009 6:48
Souhlasím!

A taky si myslím, že žena, která je s dítětem doma, nemusí mít v žádném případě "neckové obzory".

0 0
možnosti
JK

Jan Krauskopf

3. 2. 2009 8:39
Re: Souhlasím!

Několik mých bývalých spolužaček z vysoké školy si tuto dodělávalo právě na mateřské dovolené. Všechny do jedné si pochvalovaly, že díky škole neztratí kontakt nejen s lidmi, ale ani se svojí kariérou. :-) A že jako bonus se jejich manželé věnují víc dětem, když nemají na výběr :-)

0 0
možnosti
P

Paxa

3. 2. 2009 1:13
Mluvíte mi z duše,

krom toho že je celý tento požadavek EU jednoduše nesmysl, mi to poněkud nepříjemně zavání omezováním práv rodičů vůči vlastním dětem - byť zatím nikde povinnost ty jesle taky naplnit není vyřčena, ale ona by být nakrásně mohla. Coby "Husákovo dítě" pamatuju raněškolkovou indoktrinaci "ideály" VŘSR, na podzim jsme malovali auroru, v únoru tovární komíny, v květnu prvomájový průvod a pořád srpy a kladiva. Já dítě mám, do školky chodí, je to fajn, chtělo tam a dnes není pro městské dítě moc jiných příležitostí, jak navázat kamarádství, ale jesle naštěstí nebyly nutné. Neříkám, že nebýt vyhnutí, nešlo by tam. Ale při představě, že mi někdo NAŘIZUJE, že ho tam poslat mám, mi - zejména k výše popsaným zkušenostem - naskakují pupínky.

0 0
možnosti
JK

Jan Krauskopf

3. 2. 2009 8:37
Re: Mluvíte mi z duše,

Umím nakreslit auroru dodnes :-) I když né ze školky, ale ze školy... Taky vím, že "Meňá zavůt Gonza" :-)

Já si myslím, že je to nesmysl hlavně z toho důvodu, že dítě má znát své rodiče. V dnešní době se rodiče a děti odcizují (kvůli pracovním povinnostem) a následkem je zvýšená kriminalita již vzrostlejších dětí. A výkřiky naznačující, že dítě je koulí na noze ženy jsou opravdu ale opravdu hloupé. A je mi jedno, že je vykřikuje vrchní eurosocialista. Byl by to stejný nesmysl i kdyby to křičel kdokoliv jiný. Jen je otázka, kdy vyjdou průzkumy veřejného mínění a velký lodivod ČSSD otočí kormidlo a prohlásí, že je to nesmysl. Schválně, kdy to bude :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1945x
... si udělejte úsudek sami :-)