Autoepidemie

Jsou naši plechoví miláčkové ještě sluhové, či již pánové? Odpověď je, alespoň pro mě, velice jednoduchá.

Nedávno jsem ukončil zaměstnání ve firmě, která mě k výkonu pracovní činnosti poskytovala služební automobil. Od té doby, co nám v rodině zůstalo jen jedno auto, velice zvažujeme, kdo si ho vezme a k čemu použije. I když je naše situace na první pohled obtížnější, v mnoha věcech mě znovu nalezená chůze obohatila.

Vzhledem k naší situaci a každodenním zkušenostem rozumím všem, co mají malé děti a potřebují je různě přibližovat, ať je to již ve městě nebo mimo, babičkám atd.

Už ale tolik nerozumím tomu, když někdo říká, že si zajede autem "jen tak" do centra města, když ho má od domu necelého kilometr a půl.

Všechny nové stavby se automobilům přizpůsobují, vznikají obří parkoviště u obchodních center, parkoviště u sportovišť, parkovací domy. Tato opatření, mající za cíl individuální dopravu zjednodušovat ale vedou k tomu, že v úzkých ulicích měst, které již rozšířit jednoduše nejdou, se tísní čím dál více aut, ruší se přechody pro chodce, protože zdržují plynulost dopravy, ruší se chodníky, aby se na nich dalo parkovat ...

Nedaleko místa bydliště znám pětičlennou rodinu, kde mají auto všichni. Jak to pak na našem sídlišti vypadá lze domyslet. Doutná tak, a bohužel nejen zde, latentní konflikt mezi automobilisty a pěšáky většinou důchodového věku. Mnozí si myslí, že právo na bezplatné parkování a právo na zabírání veřejného prostoru je garantované ústavou. Bohužel není tomu tak.

V našem městě chybí potřebný obchvat. Veškerou tranzitní komunikaci tak zajišťuje průtahová komunikace středem města. Ve špičkách zde vznikají dnes již běžné kolony a díky popojíždějícím autům si mohu udělat obrázek o počtu cestujících v každém z nich. Není vyjímkou stav, že ve 20 po sobě jedoucích automobilech jede dohromady 20 osob. Kdo chce kam..

Auto je fajn, zjednodušilo nám život, zvýšilo životní úroveň, zároveň však smrdí, zabírá prostor a špatně se likviduje.

Až někdy pojedete kolem zastávky ze které bude vyjíždět autobus, přibrzděte, těch 60 lidí, co v něm cestuje právě třeba ušetřilo okolí průjezd 60 automobilů.

 

Autor: Aleš Kratina | neděle 22.5.2011 22:18 | karma článku: 9,73 | přečteno: 1005x
  • Další články autora

Aleš Kratina

Nepůjdeme jak ovce na porážku

23.8.2015 v 22:00 | Karma: 25,13

Aleš Kratina

Příčiny a následky - Studénka

26.7.2015 v 15:20 | Karma: 21,00

Aleš Kratina

Ano, selhal systém

24.2.2015 v 17:52 | Karma: 19,89

Aleš Kratina

Ukrajinské slzy

28.1.2015 v 22:37 | Karma: 10,85