Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Slečno, Ras přichází - Edgar Dutka

Odpověď na otázku, co je život, nezná snad žádný z lidí. A co když jde o psa? O německého ovčáka, samici, jménem Nela? Ví ona, co je život? Lehce netradiční příběh o smyslu života a jeho skonu, kterému se nevyhne člověk, zvíře ani rostlina. Všichni se rodíme, žijeme a umíráme, bez ohledu na rod, z něhož pocházíme. Bez ohledu na naši životní cestu. Ta má vždy jen jeden cíl – hezké místečko pod kytičkami.

A stejně na tom je i hlavní postava tohoto románu, Nela. Ta ví, že umírá na rakovinu pajšlu. V podstatě se příběh odehrává v jednom jediném dni. Přítel Joe je upoután na invalidní křeslo. Dříve silný člověk, který do Austrálie přišel se svojí ženou, s níž prchali z Československa za novou budoucností, je tak odkázán na pomoc druhých. Nela ho nechce opustit a zde poprvé vidíme silný vztah psa s člověkem. Nela nechce zemřít dříve než Joe, protože netuší, co by si pak bez ní počal, přestože mu pomáhají ještě ostatní. V noci vyhlíží, zda náhodou nepřijde Ras, ona postava v různých etnikách nazývána jinak: Zubatá, dlouhán, či rovnou Smrt. Ale když je Joe po záchvatu odvezen do nemocnice, Nela je přinucena pohlédnout na svůj dosavadní život z jiného pohledu. Z pohledu psa, který dříve trávil chvíle v buši, do níž se nyní musí vrátit, aby právě tam skončila svůj život. Jestliže totiž Joe umírá, nemá cenu, aby zde ona byla i nadále přes své velké bolesti.

            A tak uniká do buše, kde jakoby pajšl znamenal vše, co tohle slovo může představovat: obsah všeho, srdce, nitro. Buš pro ni vždy znamenala volnost a svobodu. Je to něco, co člověk nikdy nepozná a navzdory našim malichernostem, její starosti jsou zde mnohem větší. Cestou ke skále, na níž před lety stále si rekapituluje svůj dosavadní psí život a vlastně uvažuje o smyslu života. Můžeme tak vidět, že se její myšlení příliš neliší od našeho a síla příběhu je ještě více umocněna zvolenou ich formou a bravurním popisem, až hovorově drsným jazykem, jakým Nela promlouvá k sobě i čtenáři. Znovu se ocitá v buši, opět prožívá dávná dobrodružství, jako by se stala dnes a někdy je až těžké uvědomit si, že jde o psa.

            Slečno, Ras přichází, v sobě nese cosi nadčasového, že ani nedovedu popsat, co tím, co prostupuje písky času je. Stroze výstižné filosofické myšlenky skryté v závěji slov se coby echo odrážejí od stránek knihy a putují do Vaší mysli, kde si s nimi pohráváte.

            Neobyčejný příběh o obyčejném životě. O životě nás všech. O strastech, jaké přináší. O životě po životě. A tak se i my, stejně jako Nela, putujeme spirálou času do minulosti, abychom znovu vzpomněli na první velké lásky, zakázané, nebezpečné, ale tolik lákavé, že jsme pro ně byli schopni učinit cokoli, klidně obětovat vlastní život.

            Ona skála představuje cíl, který je Nela nucena zdolat. Proč? Snad aby se osvobodila. Ostatně, každý máme nějaké poslední přání. Sen, o jehož splnění stojíme před posledním vydechnutím. A buš je přeci tak nádherná. Její zářivé barvy nás dojímají stejně jako příběh Nely, německého ovčáka, tolik podobného nám samotným.

            Jestli je kniha, která si Státní cenu za literaturu skutečně zaslouží, pak je to právě Slečno, Ras přichází, který vás svou neobyčejností, dojímavostí a prozíravou realitou přinutí zamyslet se nad vlastním bytím a nebytím v tomhle neskutečném světě. A s minulostí v zádech čelit budoucnosti toliko nejisté, jak jen křehkost času nadcházejících může být.

            Slečno, Ras přichází je kniha o životě, o boji a síle vzdorovat překážkám. A tak chci závěrem pouze říci, že Slečno, Ras přichází, není jednou knihou ze sta, je jednou z milionu. Tou, která stojí nad mnohými svou zvláštností a naléhavostí. Svou neúprosnou přesností s pravdou, která se v ní nalézá. Je nemilosrdná a přesto tolik nádherná. Smutná, ale hřejivá. A každé slovo jejího textu se vám vryje pod kůži jako nesmazatelné tetování nepodléhající ani času ani smrti.

Autor: Roman Krása | čtvrtek 19.11.2009 7:30 | karma článku: 6,15 | přečteno: 761x
  • Další články autora

Roman Krása

Tohle je ráj?

Ne-ne-ne, prosím takhle ne. Tohle je ráj! Tohle je ráj má být komedie, která si světovou premiéru odbyla už někdy před rokem. K nám přišla až letos v březnu, přesto na ní ale na internetu moc recenzí nenajdete. Ne na moviezone, ani v externích recenzích na csfd.cz.

21.8.2012 v 20:49 | Karma: 4,71 | Přečteno: 581x | Diskuse| Kultura

Roman Krása

Kinozážitek, když Temný rytíř povstal

Jsou tomu čtyři roky, co nás Nolan oslnil “Temným rytířem“. Mezitím nás pohltil Počátkem a naše, má, očekávání při čekání na dalšího, tentokrát již závěrečného Batmana se neúměrně zvyšovala. Když pak vtrhl do kin, s každou novou recenzí jsem zvažoval pro a proti. Mám si zničit zážitek z trilogie století? Obcházel jsem kolem kina, díval se na obsazení kinosálu a už už si říkal, že nikam nepůjdu. Touha ale nakonec vyhrála, sbalil jsem se a vyrazil do kina na zážitek roku.

20.8.2012 v 12:00 | Karma: 6,51 | Přečteno: 686x | Diskuse| Kultura

Roman Krása

Ghost rider a jeho pekelné řádění na filmovém plátně

Pokud jste si stejně jako já mysleli, že se Nicolas Cage dokáže objevit v dobrém filmu, prosím, nedívejte se na nového Ghost Ridera. Buď má v posledních letech tak špatných čich na filmy nebo si už skutečně myslí, že hraje v dobrých filmech. Na jeho obranu třeba říct: býval to fajn herec.

19.8.2012 v 10:03 | Karma: 6,46 | Přečteno: 637x | Diskuse| Kultura

Roman Krása

007:Quantum of Solace

Série agenta 007 slibuje sázku na jistotu. Jen málokdy se člověk zklame tím, co v ni vidí. A 22. díl není výjimkou. Je pravda, že Daniela Craiga jsem si v bondovské sérii moc představit nedokázal a po Casinu royal mé přesvědčení ještě vzrostlo, ale vyplatilo se mu dát ještě jednu šanci, protože poté přišlo Quantum of Solace a zcela změnilo koncepci podání agenta s povolením zabíjet.

18.8.2012 v 14:11 | Karma: 5,27 | Přečteno: 719x | Diskuse| Kultura

Roman Krása

Temný rytíř povstal

Jsou tomu čtyři roky, co nás Nolan oslnil “Temným rytířem“. Mezitím nás pohltil Počátkem a naše, má, očekávání při čekání na dalšího, tentokrát již závěrečného Batmana se neúměrně zvyšovala. Když pak vtrhl do kin, s každou novou recenzí jsem zvažoval pro a proti. Mám si zničit zážitek z trilogie století? Obcházel jsem kolem kina, díval se na obsazení kinosálu a už už si říkal, že nikam nepůjdu. Touha ale nakonec vyhrála, sbalil jsem se a vyrazil do kina na zážitek roku.

17.8.2012 v 11:05 | Karma: 5,24 | Přečteno: 738x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

Humor na sociálních sítích. Na vtipálky vznikla past, za níž může stát armáda

17. května 2024  20:07

Česká armáda zřejmě nemá pochopení pro humor. Jinak si nejde vysvětlit past, kterou patrně...

  • Počet článků 89
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 980x