Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sbírat se dá vše - motýli, známky...i lidé

"Jsem jeden z exemplářů srovnaných pěkně vedle sebe - a naštvu ho, když se pokusím zatřepotat křídly a vychýlit se z řady. Správně mám být mrtvá, přišpendlená, pořád stejná, pořád krásná. Ví sice, že jsem krásná také, proto, že jsem živá, ale mít mě chce vlastně mrtvou. Chce, abych žila jako neživá (...).  Jednou mi ukázal tu svou láhev - říká jí smrtička - na usmrcování motýlů. V takové jsem uvězněná. Biju křídly do skla. A protože jsou průhledná, stále mám dojem, že můžu utéct. Že mám naději"

Každý z nás někdy něco sbíral. Jako malí jsme si střádali karty hokejistů, později poštovní známky nebo třeba školní diplomy. Sběratelství je zkrátka koníčkem mnohých lidí, ale sběratel Clegg je unikát, stejně jako jeho nový přírůstek. Když Clegg, psychicky nevyrovnaný úředník, vyhraje v loterii, zakoupí dům a spřádá plány, jak polapit dívku svých snů. Dívku, do které si myslí, že je zamilovaný. Ale skutečně je ten cit, který k ní chová láska? Svou milou Mirandu unese a studentka malířství se ocitá ve sběratelově doupěti, které ji její nový příbytek upravil dle jejích a svých představ. Chorý a nemocný Clegg se domnívá, že by se do něho Miranda mohla zamilovat, a tak se tento ubohý muž pod rouškou gentlemana snaží dělat vše, co Mirandě vidí na očích, pouze ji nehodlá nikdy propustit. A to je právě věc, kterou by Miranda chtěla ze všeho nejvíc – svobodu. Protože tak, jako Clegg připomíná sběratele, ona připomíná exemplář uvězněný za sklem, a který je středem zájmu jejího věznitele.

Román je psán dvojí formou. První je Cleggův vlastní pokřivený pohled na svět. Jeho egocentrické zájmy a neschopnost milovat normálním způsobem. Jeho omezený pohled na svět mu neumožňuje nahlížet na skutečnosti obvyklým způsobem. Ta druhá forma je Mirandin deník, který nám John Fowles předkládá ve druhé polovině knihy a jenž je dojemným a mnohdy možná i trochu cynickým zrcadlem do dívčiny duše, která nemá šanci na osvobození a naději hledá ve vlastních vzpomínkách na minulý život, až klesá na dno a dělá vše pro své osvobození, které stále nepřichází.

O popularitě této knihy svědčí také to, že byl několikrát divadelně zinscenován a dočkal se také filmové adaptace v roce 1965. Přestože autorovým největším úspěchem je román Francouzova milenka, myslím, že důležitost románu „Sběratel“ je tak silná, že si zaslouží naši pozornost více než Francouzova milenka. A to už jen proto, že příběhy podobně Mirandinýmu jsou stále aktuální a téma vězněných dívek je pořád živé.

Sběratel je kniha, která vás chytne a už nepustí. Clegga budete nenávidět, ale zároveň ho jakýmsi pokřiveným způsobem také litovat pro jeho neschopnost chovat ke komukoli lidské emoce. Knihu jsem četl před několika lety a vzpomínka na ni je stále živá, jako dotek do živého masa. Geniálně napsaný román, který si vás získá. Jehož styl a jazyk vás zaujme svým životem, který byste nechtěli nikdy zažít. Inteligentní kniha s důležitými otázkami, jak dokáže jeden člověk zmařit mladý lidský život.

Autor: Roman Krása | sobota 28.11.2009 11:27 | karma článku: 6,18 | přečteno: 810x
  • Další články autora

Roman Krása

Tohle je ráj?

Ne-ne-ne, prosím takhle ne. Tohle je ráj! Tohle je ráj má být komedie, která si světovou premiéru odbyla už někdy před rokem. K nám přišla až letos v březnu, přesto na ní ale na internetu moc recenzí nenajdete. Ne na moviezone, ani v externích recenzích na csfd.cz.

21.8.2012 v 20:49 | Karma: 4,71 | Přečteno: 581x | Diskuse| Kultura

Roman Krása

Kinozážitek, když Temný rytíř povstal

Jsou tomu čtyři roky, co nás Nolan oslnil “Temným rytířem“. Mezitím nás pohltil Počátkem a naše, má, očekávání při čekání na dalšího, tentokrát již závěrečného Batmana se neúměrně zvyšovala. Když pak vtrhl do kin, s každou novou recenzí jsem zvažoval pro a proti. Mám si zničit zážitek z trilogie století? Obcházel jsem kolem kina, díval se na obsazení kinosálu a už už si říkal, že nikam nepůjdu. Touha ale nakonec vyhrála, sbalil jsem se a vyrazil do kina na zážitek roku.

20.8.2012 v 12:00 | Karma: 6,51 | Přečteno: 686x | Diskuse| Kultura

Roman Krása

Ghost rider a jeho pekelné řádění na filmovém plátně

Pokud jste si stejně jako já mysleli, že se Nicolas Cage dokáže objevit v dobrém filmu, prosím, nedívejte se na nového Ghost Ridera. Buď má v posledních letech tak špatných čich na filmy nebo si už skutečně myslí, že hraje v dobrých filmech. Na jeho obranu třeba říct: býval to fajn herec.

19.8.2012 v 10:03 | Karma: 6,46 | Přečteno: 637x | Diskuse| Kultura

Roman Krása

007:Quantum of Solace

Série agenta 007 slibuje sázku na jistotu. Jen málokdy se člověk zklame tím, co v ni vidí. A 22. díl není výjimkou. Je pravda, že Daniela Craiga jsem si v bondovské sérii moc představit nedokázal a po Casinu royal mé přesvědčení ještě vzrostlo, ale vyplatilo se mu dát ještě jednu šanci, protože poté přišlo Quantum of Solace a zcela změnilo koncepci podání agenta s povolením zabíjet.

18.8.2012 v 14:11 | Karma: 5,27 | Přečteno: 719x | Diskuse| Kultura

Roman Krása

Temný rytíř povstal

Jsou tomu čtyři roky, co nás Nolan oslnil “Temným rytířem“. Mezitím nás pohltil Počátkem a naše, má, očekávání při čekání na dalšího, tentokrát již závěrečného Batmana se neúměrně zvyšovala. Když pak vtrhl do kin, s každou novou recenzí jsem zvažoval pro a proti. Mám si zničit zážitek z trilogie století? Obcházel jsem kolem kina, díval se na obsazení kinosálu a už už si říkal, že nikam nepůjdu. Touha ale nakonec vyhrála, sbalil jsem se a vyrazil do kina na zážitek roku.

17.8.2012 v 11:05 | Karma: 5,24 | Přečteno: 738x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

  • Počet článků 89
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 980x