Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proroctví

Český název: Proroctví Originální název: Knowing Česká premiéra: 30. července 2009 Světová premiéra: 20. března 2009 Režie: Alex Proyas Scénář: Juliet Snowden, Stiles White, Ryne Douglas Pearson, Stuart Hazeldine Kamera: Simon Duggan Hudba: Marco Beltrami Hrají: Nicolas Cage (John Koestler), Rose Byrne (Diana Whelan), Chandler Canterbury (Caleb Koestler), Ben Mendelsohn (Phil Bergman), Adrienne Pickering (Allison), Tamara Donnellan (matka Lucindy), Brett Robson (univerzitní profesor / rodič), Jayson Sutcliffe (Business Man) Délka: 115 minut Žánr: Drama / Thriller Distributor: SPI

Co byste dělali, kdybyste znali den své smrti? Chtěli byste si ho co nejvíce užít? Vyzkoušet věci, kterých jste se celý život báli? Nebo jako já, prožít ty poslední minuty se svými nejbližšími? Se svou láskou, které byste toužili naposledy nebo možná poprvé říci „miluji tě“ nebo „bylo mi s tebou krásně“. Smrt s sebou přináší mnohé a hlavně otázky na téma, co přijde po ní. Půjdeme do nebe? Či z nás zbude pouze popel?

Vzpomínáte na ty léta, kdy jste večer odcházeli od televize nebo z kina naplněni čímsi novým, nepoznaným? Právě jste zhlédli horor a děsili jste se usnout. Neříkejte mi, že jste se jako malí tajně nedívali na horory. Každé malé dítě je potají sleduje a pak nemůže usnout a má noční můry. Nebo jste zkoukli nějaký zajímavý film a hlavou vám ještě dlouho po jeho skončení běhaly všemožné otázky? Bez ohledu na to, jaké budete na film Proroctví, číst recenze, dejte pouze na svůj úsudek. Sledoval jsem ho s obavami, protože většina názorů se shodovala na tom, že jde o chabý snímek s nyní nezajímavým hercem a levnými efekty. Brzy však sami zjistíte, že v tomto filmu o žádné efekty nejde. On si na nic nehraje. Nechce vás ohromit svou nablýskaností hollywoodského skvostu, který stál miliardy. Netouží vám nabídnout zajímavý scénář a příběh, který byste opěvovali a chválili. Uvědomte si však jednu věc. Je to jeden z mála filmů, po jehož skončení nebudete dál přepínat programy koukat, co kde dávají, nebo si nepůjdete udělat večeři.

Ještě pořád si myslíte, že tento snímek nestojí za utracení několika desítek korun nebo hodinu a půl výdrže u televizní obrazovky? Pak vězte, že to jediné, co tento film chce, je abyste si po jeho skončení něco odnesli. Cosi, co vám nebude chrastit v kapse, nýbrž v srdce, kde vás toto nové tajemství, říkejme tomu zkušenost, bude tížit a vy zatoužíte každému na potkání o této své nově nabyté zkušenosti vyprávět. Ale to nejde, že? Samozřejmě, že ne, každý si ji musí zažít sám.

Některé skutečnosti, které ve filmu uvidíte, můžete považovat za kýče, ale při hlubším zamyšlení, je samotný závěr poutavý a zajímavý ve své originální neoriginalitě. Existuje Bůh? Ráj? Mimozemský život? Ze sálu či křesla budete vstávat s radostí, otázkami, myšlenkami, poznáním. V „Proroctví“ se skrývá poselství a otázky, které čekají na zodpovězení.

Ať si každý říká, co chce. Mě tento film zaujal a dávám mu plný počet bodů a to také hlavně proto,že v dnešní době je velmi těžké narazit na snímek, který by ve vás vyvolal tento zvláštní pocit (snad deja vú) a položil vám otázky, na něž hledáte odpovědi, ať jdete kamkoli.

Autor: Roman Krása | neděle 27.12.2009 10:05 | karma článku: 6,56 | přečteno: 758x
  • Další články autora

Roman Krása

Tohle je ráj?

Ne-ne-ne, prosím takhle ne. Tohle je ráj! Tohle je ráj má být komedie, která si světovou premiéru odbyla už někdy před rokem. K nám přišla až letos v březnu, přesto na ní ale na internetu moc recenzí nenajdete. Ne na moviezone, ani v externích recenzích na csfd.cz.

21.8.2012 v 20:49 | Karma: 4,71 | Přečteno: 581x | Diskuse| Kultura

Roman Krása

Kinozážitek, když Temný rytíř povstal

Jsou tomu čtyři roky, co nás Nolan oslnil “Temným rytířem“. Mezitím nás pohltil Počátkem a naše, má, očekávání při čekání na dalšího, tentokrát již závěrečného Batmana se neúměrně zvyšovala. Když pak vtrhl do kin, s každou novou recenzí jsem zvažoval pro a proti. Mám si zničit zážitek z trilogie století? Obcházel jsem kolem kina, díval se na obsazení kinosálu a už už si říkal, že nikam nepůjdu. Touha ale nakonec vyhrála, sbalil jsem se a vyrazil do kina na zážitek roku.

20.8.2012 v 12:00 | Karma: 6,51 | Přečteno: 686x | Diskuse| Kultura

Roman Krása

Ghost rider a jeho pekelné řádění na filmovém plátně

Pokud jste si stejně jako já mysleli, že se Nicolas Cage dokáže objevit v dobrém filmu, prosím, nedívejte se na nového Ghost Ridera. Buď má v posledních letech tak špatných čich na filmy nebo si už skutečně myslí, že hraje v dobrých filmech. Na jeho obranu třeba říct: býval to fajn herec.

19.8.2012 v 10:03 | Karma: 6,46 | Přečteno: 637x | Diskuse| Kultura

Roman Krása

007:Quantum of Solace

Série agenta 007 slibuje sázku na jistotu. Jen málokdy se člověk zklame tím, co v ni vidí. A 22. díl není výjimkou. Je pravda, že Daniela Craiga jsem si v bondovské sérii moc představit nedokázal a po Casinu royal mé přesvědčení ještě vzrostlo, ale vyplatilo se mu dát ještě jednu šanci, protože poté přišlo Quantum of Solace a zcela změnilo koncepci podání agenta s povolením zabíjet.

18.8.2012 v 14:11 | Karma: 5,27 | Přečteno: 719x | Diskuse| Kultura

Roman Krása

Temný rytíř povstal

Jsou tomu čtyři roky, co nás Nolan oslnil “Temným rytířem“. Mezitím nás pohltil Počátkem a naše, má, očekávání při čekání na dalšího, tentokrát již závěrečného Batmana se neúměrně zvyšovala. Když pak vtrhl do kin, s každou novou recenzí jsem zvažoval pro a proti. Mám si zničit zážitek z trilogie století? Obcházel jsem kolem kina, díval se na obsazení kinosálu a už už si říkal, že nikam nepůjdu. Touha ale nakonec vyhrála, sbalil jsem se a vyrazil do kina na zážitek roku.

17.8.2012 v 11:05 | Karma: 5,24 | Přečteno: 738x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 89
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 980x