Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak dopadl nový Souboj Titánů?

Ne, ne, a opět ne! Takhle to vážně vypadat nemělo. Ať už se Louis Leterrier pokoušel o cokoli, výsledek mi až příliš připomíná seriálového Herkula a Xenu z devadesátých let, což je na dnešní dobu až příliš málo.

Souboj Titánů:

 

Schválně jsem si pročetl staré pověsti o polobohu Perseovi, abych si ujasnil, jak moc se film odchyluje od legend, jichž by se měl alespoň částečně držet, přestože je dnes v módě báje překopávat. A výsledek: film je spíše parodií na všechny známé skutečnosti o povaze antických bohů a hrdinů.

Filmová verze vypráví příběh poloboha, jenž je nalezen a vychován hodným rybářem, který ale nenávidí bohy. O pár let později tahle dvojice se zbytkem své rodiny chytá ryby, ale neúspěšně, což Perseův nevlastní otec opět dává za vinu všemocným bohům. Bohužel jsou právě poblíž „lidské vzpoury“ a jsou zabiti Hádem. A Perseus se vydává vykonat pomstu. Naštěstí se dostává poblíž princezny Andromedy, kterou uvidí jen tak mimoděk na pár vteřin, my mylně doufáme, že se do ní zamiluje, ale on si místo toho vybírá záhadnou polobohyni, která jej údajně od narození pozoruje, načež nám uniká smysl celé té komedie i toho, proč se pak Perseus vydává na „dobrodružnou“ cestu s dalšími pomocníky, aby zabil Krakena, který má být vypuštěn za deset dní, neboť bohové již mají plné zuby lidské troufalosti a bezbožnosti.

Tohle nám má stačit. Máme se spokojit s fádním příběhem, bez špetky originality, který se odvrátil zády od mýtů. Jako by nestačila „nezničitelná“ láska k Andromedě. Ne! On se prostě musí zamilovat do námi neznámé polobohyně. Přičemž Andromeda se ve filmu oběví pouze na několik málo nepatrných minut, takže ani nechápu, proč ji tam obsazovali.

Postava Persea si zahrál Sam Worthington mi sice byla ještě jakž takž sympatická, ale nedokázal jsem se zbavit dojmu, že jde o nabubřeného fracka, myslícího pouze sám na sebe a na krvelačnou pomstu, který navíc naprosto egoisticky kašle na svůj původ a myslí si, že vše zvládne sám. Tak proč s ním ve filmu jde i doprovodná družina? To jsem nepobral. A vše, co by se z filmu dalo vytěžit dobrého nám zcela uniká a divákovi je to nabízeno až příliš přímočaře a lacině. Když Perseus někam dorazí, najde na zemi meč. Když se potřebuje někam dostat, přiletí překvapivě poměrně klidný bájný Pegasus. Všechno je, jak vidíte, až příliš ve stylu Deus ex Machina, jakoby tvůrci nevěděli, jak oslabit vliv původního Souboje Titánů z osmdesátých let a tak se rozhodli všechno změnit, načež výsledek je slabým odvarem.

Rozpočet snímku byl 120 milionů dolarů, což je na americký film „poměrně“ málo a jde to také znát. Na to, že mělo jít o velkofilm (který jak víme, se příliš nepodařil) jsou akční scény až moc podobné starým televizním seriálům, ale na rozdíl od nich postrádají jakékoli napětí a drive. Tady se zkrátka jenom chodí, mlátí, chodí, seká, bojuje, mluví a nelogický děj se má sunout kupředu. Triky jsou nedotažené, nedigitalizované a následná konvertace do 3D, podle toho, co jsem slyšel“ je horší jak 2D verze.

Charakteristika postav je slabá. Antičtí bohové bez charismatu a Perseus bez charakteru. Žádného z nadpozemských se neděsíme, dokonce ani Hádese. Zeus je postříbřený, čímž mi značně připomínal Edwarda ze Stmívání a všichni bohové jsou zkrátka tak nějak nevýrazní a bez špetky originality a psychologie ušité jim na míru.  Nelogičnosti nám tady nikdo nevysvětlí a je zbytečné nad nimi i přemýšlet a snažit se jim přijít na kloub.

Na druhou stranu, mohlo to dopadnout i hůře. Film budu raději brát jako béčkový film, čímž dosahuje vyšší kvality než ostatní v jeho kategorii. Herci nejsou až tak špatní, jen je na ně špatně napsaný scénář, který je prostě příliš chudý, hloupý a absolutně se nedrží antických skutečností, které by z něj mohly udělat vynikající podívanou. Příběh je sice jednoduchý a akce chabá (závěrečný souboj s Krakenem jenavíc až k pláči krátký), ale usnout se mi u toho nepodařilo, což je dobré znamení. Je to snad tedy kvalitní film střední třídy, i když se snaží hrát si navíc, nemáme jej kam jinam řadit. Byl to s ním poměrně fajn a odpočinkově strávený večer, což je značné plus.

Možná, natočit tohle Christopher Nolan, užili bychom si to a na film dlouho vzpomínali. Takhle je pro mne zážitek slabší než u Mumie a je snad srovnatelný jen s jejím posledním dílem. Všechno to bezduché dovádění tomu jen nasvědčuje. Takhle by velkofilm vypadat vážně neměl. Budu ještě loajální a ocením sice přehnané, ale ještě „hezké“ digitální efekty, Persea; antické potvory a odkaz na původní Souboj Titánů, klasiku ve svém žánru. Jen prosím pánové: příště buď natočte něco nového a nebo když už remake, pak kvalitní, aby předčil svého předchůdce.

60%

recenzi naleznete také zde: http://romankrasa.webnode.cz/filmy/akcni-scifi/souboj-titanu-/

Autor: Roman Krása | pátek 20.8.2010 10:08 | karma článku: 6,37 | přečteno: 1030x
  • Další články autora

Roman Krása

Tohle je ráj?

Ne-ne-ne, prosím takhle ne. Tohle je ráj! Tohle je ráj má být komedie, která si světovou premiéru odbyla už někdy před rokem. K nám přišla až letos v březnu, přesto na ní ale na internetu moc recenzí nenajdete. Ne na moviezone, ani v externích recenzích na csfd.cz.

21.8.2012 v 20:49 | Karma: 4,71 | Přečteno: 581x | Diskuse| Kultura

Roman Krása

Kinozážitek, když Temný rytíř povstal

Jsou tomu čtyři roky, co nás Nolan oslnil “Temným rytířem“. Mezitím nás pohltil Počátkem a naše, má, očekávání při čekání na dalšího, tentokrát již závěrečného Batmana se neúměrně zvyšovala. Když pak vtrhl do kin, s každou novou recenzí jsem zvažoval pro a proti. Mám si zničit zážitek z trilogie století? Obcházel jsem kolem kina, díval se na obsazení kinosálu a už už si říkal, že nikam nepůjdu. Touha ale nakonec vyhrála, sbalil jsem se a vyrazil do kina na zážitek roku.

20.8.2012 v 12:00 | Karma: 6,51 | Přečteno: 686x | Diskuse| Kultura

Roman Krása

Ghost rider a jeho pekelné řádění na filmovém plátně

Pokud jste si stejně jako já mysleli, že se Nicolas Cage dokáže objevit v dobrém filmu, prosím, nedívejte se na nového Ghost Ridera. Buď má v posledních letech tak špatných čich na filmy nebo si už skutečně myslí, že hraje v dobrých filmech. Na jeho obranu třeba říct: býval to fajn herec.

19.8.2012 v 10:03 | Karma: 6,46 | Přečteno: 637x | Diskuse| Kultura

Roman Krása

007:Quantum of Solace

Série agenta 007 slibuje sázku na jistotu. Jen málokdy se člověk zklame tím, co v ni vidí. A 22. díl není výjimkou. Je pravda, že Daniela Craiga jsem si v bondovské sérii moc představit nedokázal a po Casinu royal mé přesvědčení ještě vzrostlo, ale vyplatilo se mu dát ještě jednu šanci, protože poté přišlo Quantum of Solace a zcela změnilo koncepci podání agenta s povolením zabíjet.

18.8.2012 v 14:11 | Karma: 5,27 | Přečteno: 719x | Diskuse| Kultura

Roman Krása

Temný rytíř povstal

Jsou tomu čtyři roky, co nás Nolan oslnil “Temným rytířem“. Mezitím nás pohltil Počátkem a naše, má, očekávání při čekání na dalšího, tentokrát již závěrečného Batmana se neúměrně zvyšovala. Když pak vtrhl do kin, s každou novou recenzí jsem zvažoval pro a proti. Mám si zničit zážitek z trilogie století? Obcházel jsem kolem kina, díval se na obsazení kinosálu a už už si říkal, že nikam nepůjdu. Touha ale nakonec vyhrála, sbalil jsem se a vyrazil do kina na zážitek roku.

17.8.2012 v 11:05 | Karma: 5,24 | Přečteno: 738x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Trump se vidí jako disident, soud je pro něj marketingová sklizeň, tvrdí expert

2. května 2024

Premium Pokud dojde na televizní debatu Donalda Trumpa a Joea Bidena, jako jednoznačný vítěz z ní vzejde...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:55

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  19:55

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Americký podmořský dron inspirovaný rejnokem už není jen vize, prošel testy

2. května 2024  19:28

Americká společnost Northrop Grumman dokončila testy podvodního plavidla bez posádky (UUV) s...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 89
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 980x