Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ghost story - Peter Straub

Najít knihu, která by svou kvalitou dosahovala umu pera Stephena Kinga, je někdy dost těžké a tak není divu, že i sám King některým spisovatelům pomáhám, aby se jejich knihy vyšvihly na přibližně stejnou úroveň, jako knihy jeho vlastní. Knihu Ghost story označil mistr hororu za nejlepší dílo novodobého hororu.

Čím si tedy román Ghost story toto označení vysloužil, když jestliže zadáte jeho název do některého vyhledávače, příliš mnoho recenzí a názorů čtenářů vám nenabídne? Asi nejlepší možnost, jak Vás její kvalitu přiblížit, je porovnat knihu s některou knihou Stephena Kinga, je jedno s kterou, za vzor nám může s klidným svědomím sloužit román „To“. Tak spolu tedy pojďme nahlédnout do zákulisí těchto dvou v některých aspektech podobných knih.

V Ghost story se setkáváme se skupinkou postarších chlápků, kteří si jednou začas setkají, aby si pověděli nějaký tajemný příběh. V „Tom“ nás King seznámí s partičkou dětí, které jsou zajisté více zajímavé na četbu a pozorování čtenářem, než parta chlapíků, kteří většinu stran sedí a vyprávějí si a strachují se o své životy. Obě knihy spojuje tajemná atmosféra. Straub si možná částečně nevědomky vypůjčil styl Stephena Kinga. Ono není divu, spolupracovali přeci na nejedné knize. Připomenout mohu román Černý dům či Talisman.

Jaké jsou další podobnosti s mistrem hororu? V „Tom“ je hlavním dějištěm všech příběhů městečko Derry, které nás provází nejedním románem. V Ghost story se také ocitáme v menším městečku. Snad je lepší popisovat hrůze maloměsta než horory velkoměsta. V případě maloměsta máte volnost a město si můžete lépe prostudovat. Navíc je známo, že v malém městě se téměř každý zná s každým – alespoň od vidění.

V knize „To“ je oním nepopsatelným zlem právě „To“, které na sebe bere různou podobu. V Ghost story nám autor na počátku knihy představí malou holčičku. Na první pohled vypadá tento prvek nudně. A v závěru je zde ona holčička znovu. Knih tedy začíná od svého samotného konce, kdy nám Straub cosi nastíní a poté se vrací na počátek knihy. Ovšem tento možná zbytečný úvod zabírá několik stran a nejednoho čtenáře může od četby této dobře napsané knihy spíše odradit. V případě Ghost story je nám představena žena, nádherná a neodolatelná, mající různá jména, různou podobu a jejím půvabem jsou přitahováni všichni staříci z party Chowderovy společnosti. Jenže tato žena něco skrývá to něco je daleko děsivější, než si kdokoli z nich dovoluje přiznat.

Vznikl nám zde tedy celkem pěkný odraz Stephena Kinga na tvorbu jiných spisovatelů. Podoba je jasná. Stojí tedy Ghost story za přečtení? Rozhodně ano. Četl jsem ho, když jsem s Kingem začínal a počet knih od něj přečtených byl nějakých pět. Tenkrát mne kniha zaujala, ale zdlouhavý úvod málem odradil. Myslím, že dnes by to dopadlo obdobně. Přestože je podoba s mistrem hororu celkem jasná, román o skupince má sám o sobě co nabídnout. Předně strach z budoucnosti, neznáma, dávné minulosti. Provázanost tajemné ženy se životy jednotlivých účastníků je napsána na výbornou a příběh oživují. Jediné, co snad trochu kazí výborný zážitek z četby, je trocha onoho nadpřirozena, které příliš neuznávám, a u podobně vážně napsané knihy mi moc nesedí. Ano, u „Toho“ jsme se také setkali s nadpřirozenem, se zlem, které zde je od prvopočátku a bere na sebe všemožné podoby, i podobu pavouka. Nevím, čím to je způsobeno, ale „To“ je pro mne daleko uvěřitelnější než Ghost story. I přesto však stojí za přečtení.

 

Autor: Roman Krása | pátek 13.11.2009 7:45 | karma článku: 5,24 | přečteno: 676x
  • Další články autora

Roman Krása

Tohle je ráj?

Ne-ne-ne, prosím takhle ne. Tohle je ráj! Tohle je ráj má být komedie, která si světovou premiéru odbyla už někdy před rokem. K nám přišla až letos v březnu, přesto na ní ale na internetu moc recenzí nenajdete. Ne na moviezone, ani v externích recenzích na csfd.cz.

21.8.2012 v 20:49 | Karma: 4,71 | Přečteno: 581x | Diskuse| Kultura

Roman Krása

Kinozážitek, když Temný rytíř povstal

Jsou tomu čtyři roky, co nás Nolan oslnil “Temným rytířem“. Mezitím nás pohltil Počátkem a naše, má, očekávání při čekání na dalšího, tentokrát již závěrečného Batmana se neúměrně zvyšovala. Když pak vtrhl do kin, s každou novou recenzí jsem zvažoval pro a proti. Mám si zničit zážitek z trilogie století? Obcházel jsem kolem kina, díval se na obsazení kinosálu a už už si říkal, že nikam nepůjdu. Touha ale nakonec vyhrála, sbalil jsem se a vyrazil do kina na zážitek roku.

20.8.2012 v 12:00 | Karma: 6,51 | Přečteno: 686x | Diskuse| Kultura

Roman Krása

Ghost rider a jeho pekelné řádění na filmovém plátně

Pokud jste si stejně jako já mysleli, že se Nicolas Cage dokáže objevit v dobrém filmu, prosím, nedívejte se na nového Ghost Ridera. Buď má v posledních letech tak špatných čich na filmy nebo si už skutečně myslí, že hraje v dobrých filmech. Na jeho obranu třeba říct: býval to fajn herec.

19.8.2012 v 10:03 | Karma: 6,46 | Přečteno: 637x | Diskuse| Kultura

Roman Krása

007:Quantum of Solace

Série agenta 007 slibuje sázku na jistotu. Jen málokdy se člověk zklame tím, co v ni vidí. A 22. díl není výjimkou. Je pravda, že Daniela Craiga jsem si v bondovské sérii moc představit nedokázal a po Casinu royal mé přesvědčení ještě vzrostlo, ale vyplatilo se mu dát ještě jednu šanci, protože poté přišlo Quantum of Solace a zcela změnilo koncepci podání agenta s povolením zabíjet.

18.8.2012 v 14:11 | Karma: 5,27 | Přečteno: 719x | Diskuse| Kultura

Roman Krása

Temný rytíř povstal

Jsou tomu čtyři roky, co nás Nolan oslnil “Temným rytířem“. Mezitím nás pohltil Počátkem a naše, má, očekávání při čekání na dalšího, tentokrát již závěrečného Batmana se neúměrně zvyšovala. Když pak vtrhl do kin, s každou novou recenzí jsem zvažoval pro a proti. Mám si zničit zážitek z trilogie století? Obcházel jsem kolem kina, díval se na obsazení kinosálu a už už si říkal, že nikam nepůjdu. Touha ale nakonec vyhrála, sbalil jsem se a vyrazil do kina na zážitek roku.

17.8.2012 v 11:05 | Karma: 5,24 | Přečteno: 738x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

  • Počet článků 89
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 980x