Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Cesta

Zdědili planetu, která se bez ustání otáčí kolem své osy. Nesmiřitelná temnota. Slepí psi slunce na zběsilém útěku. Drtivá nicota černého vesmíru. A někde v doupěti se dvě štvaná zvířata třesou jak liščata. Vypůjčený čas a vypůjčený svět a vypůjčené oči, aby se nad ním mohlo plakat.“ „Bůh není a mys jsme jeho proroci“ „V dlouhé kronice světa není prorok, kterého bychom zde dnes neuctívali.“

Kniha, která v roce 2007 získala Pulitzerovu cenu. Román, který vás v samotném románu rozpláče. Cesta, někdy označována jako komorní román, v sobě nese oheň – oheň pro příští generace.

Příběh se odehrává po blíže nespecifikované katastrofě, v jejímž důsledku na celém světě přežilo jen několik málo lidí. Hlavními postavami, které nás knihou provázejí, jsou dva lidé; otec a syn; muž, který znal svět v celé své kráse a chlapec, jenž se narodil až po „soudném dni“. Vlastně jde o jediné postavy v knize, přestože se setkáme ještě se starcem a s několika zlými lidmi. Zlí jsou ti, kteří vás chtějí snít, hodní naopak tací, kteří se skrývají. Otec a syn, nerozlučná dvojice mající všechny své věci, potřebné k životu a přežití naložené na nákupním vozíku. A takto cestují světem plným sazí. Cestují bez naděje na zítřek.

Zpočátku vám může čtení Cesty dělat trochu potíže. Zvláště svými odstavci, stručnými, ale údernými větami. A hlavně svou ponurou atmosférou provázející vás na každé stránce, každém řádku, v každém slově. Posloucháte strohé dialogy hlavních aktérů a zničený, ohořelý svět vidíte před svýma očima. Jako peklo na zemi, ztracený ráj. Je to příběh, který se může stát klidně zítra. A právě jeho odkazy na současnou dobu jsou nejvíce smutné. Nákupní vozík, kterých je u obchodů nespočet; coca - cola, kterou chlapec nezná a kterou naopak mi bereme jako samozřejmost; modré moře se změnilo v nepojmenovatelnou barvu. A jak kráčíte spolu s otcem a synem, stanete se jimi. Budete zároveň otcem a synem, zatoužíte toho druhého v tom ponurém a zdecimovaném světě obejmout, ochránit. A tak jako jeho otec, zapřemýšlíte, nebylo – li by lepší, kdybyste vás oba zastřelil, cožpak by tím nezmizely veškeré strasti, problému, každým krokem vás provázející smrt? Stačilo by jediné otočení kohoutku revolveru a pal… snad byste se pak probudili ve světě, který jste znali. Ve světě, kde sehnat jídlo v civilizovaném světě nebyl velký problém. Tenkrát jste pozorovali slunce, nenosili roušky proti sazím a nevyhýbali se všudypřítomným mrtvolám.

Cesta je kniha, kterou je nezbytné si přečíst. Pro někoho může být nudná, příliš skličující, ale nebyl by svět našeho konce právě takový? Ponurý a skličující? Jen těžko si podobný svět dovedeme představit, ale McCarthy nám jeho hrůzy předkládá a sugeruje, varuje nás.

Dočítáte román a tehdy se rozpláčete, nad tělem muže, nad nadějí v chlapci, jeho nevinností a nevědomostí (vždyť zná pouze zničený svět) a pláčete. Rozpláče vás téměř poslední rozhovor otce se synem :

„Ty se táto uzdravíš, musíš se uzdravit.“

„Neuzdravím, pořád u sebe měj revolver. Musíš najít hodný lidi, ale nesmíš riskovat. Žádný riskování. Slyšíš mě?

„Chci být s tebou.“

„Nejde to.“

Prosím.“

„Nemůžeš. Musíš dál nýst oheň.“

„Neumím to.“

„Ale umíš.“

„Je opravdickej? Ten oheň?“

„Je.“

„A kde je? Nevím, kde je.“

„Ale víš, máš ho v sobě. Vždycky jsi měl. Já ho tam vidím.“

„Vezmi mě s sebou. Prosím tě.“

„To nemůžu.“

„Prosím tě, táto.“

„Nemůžu. Nemůžu v náručí držet mrtvýho syna. Myslel jsem si, že bych to dokázal, ale nemůžu.“

„Řekl jsi, že mě nikdy neopustíš.“

„Já vím. Odpusť mi to. Patří ti celé moje srdce. Vždycky ti patřilo. Jseš skvělej kluk. Vždycky jsi byl. Až tu nebudu, stejně se mnou budeš moct mluvit. Něco mi řekneš a já tobě taky. Uvidíš.“

„Uslyším tě?“

„Ano. Určitě. Budeš si ten rozhovor představovat. A uslyším tě. Musíš trénovat. Prostě se nevzdávej. Jo?“

„Tak jo.“

 

A pak knihu zaklapnete, konec. Vážně je tohle konec? Nikoli, protože román ve vás ještě zůstane hodně dlouho. Jeho odkaz ve vás bude přežívat, budete jej předávat.

Každý v sobě neseme naději, oheň, stejně jako malý chlapec. Jsme nadějí pro lepší budoucnost, kterou však dnes pomalu ztrácíme…upadáme do spárů inferna. Ale sílu románu cítíme stále.

100%

 

z osobní stránky: http://romankrasa.webnode.cz/katastroficke/cesta-cormac-mccarthy/

Autor: Roman Krása | úterý 30.3.2010 10:35 | karma článku: 5,35 | přečteno: 844x
  • Další články autora

Roman Krása

Tohle je ráj?

Ne-ne-ne, prosím takhle ne. Tohle je ráj! Tohle je ráj má být komedie, která si světovou premiéru odbyla už někdy před rokem. K nám přišla až letos v březnu, přesto na ní ale na internetu moc recenzí nenajdete. Ne na moviezone, ani v externích recenzích na csfd.cz.

21.8.2012 v 20:49 | Karma: 4,71 | Přečteno: 581x | Diskuse| Kultura

Roman Krása

Kinozážitek, když Temný rytíř povstal

Jsou tomu čtyři roky, co nás Nolan oslnil “Temným rytířem“. Mezitím nás pohltil Počátkem a naše, má, očekávání při čekání na dalšího, tentokrát již závěrečného Batmana se neúměrně zvyšovala. Když pak vtrhl do kin, s každou novou recenzí jsem zvažoval pro a proti. Mám si zničit zážitek z trilogie století? Obcházel jsem kolem kina, díval se na obsazení kinosálu a už už si říkal, že nikam nepůjdu. Touha ale nakonec vyhrála, sbalil jsem se a vyrazil do kina na zážitek roku.

20.8.2012 v 12:00 | Karma: 6,51 | Přečteno: 686x | Diskuse| Kultura

Roman Krása

Ghost rider a jeho pekelné řádění na filmovém plátně

Pokud jste si stejně jako já mysleli, že se Nicolas Cage dokáže objevit v dobrém filmu, prosím, nedívejte se na nového Ghost Ridera. Buď má v posledních letech tak špatných čich na filmy nebo si už skutečně myslí, že hraje v dobrých filmech. Na jeho obranu třeba říct: býval to fajn herec.

19.8.2012 v 10:03 | Karma: 6,46 | Přečteno: 637x | Diskuse| Kultura

Roman Krása

007:Quantum of Solace

Série agenta 007 slibuje sázku na jistotu. Jen málokdy se člověk zklame tím, co v ni vidí. A 22. díl není výjimkou. Je pravda, že Daniela Craiga jsem si v bondovské sérii moc představit nedokázal a po Casinu royal mé přesvědčení ještě vzrostlo, ale vyplatilo se mu dát ještě jednu šanci, protože poté přišlo Quantum of Solace a zcela změnilo koncepci podání agenta s povolením zabíjet.

18.8.2012 v 14:11 | Karma: 5,27 | Přečteno: 719x | Diskuse| Kultura

Roman Krása

Temný rytíř povstal

Jsou tomu čtyři roky, co nás Nolan oslnil “Temným rytířem“. Mezitím nás pohltil Počátkem a naše, má, očekávání při čekání na dalšího, tentokrát již závěrečného Batmana se neúměrně zvyšovala. Když pak vtrhl do kin, s každou novou recenzí jsem zvažoval pro a proti. Mám si zničit zážitek z trilogie století? Obcházel jsem kolem kina, díval se na obsazení kinosálu a už už si říkal, že nikam nepůjdu. Touha ale nakonec vyhrála, sbalil jsem se a vyrazil do kina na zážitek roku.

17.8.2012 v 11:05 | Karma: 5,24 | Přečteno: 738x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Muž přišel kvůli polibku skoro o nos. Útočník ho sekl samurajským mečem

26. června 2024  20:14

Americká policie zadržela jednoho muže kvůli neobvyklému útoku. Šestatřicetiletý Peter Michael...

Vláda navrhuje zvýšení měsíčního poplatku České televizi na 150 korun

26. června 2024  5:53,  aktualizováno  20:05

Vláda schválila návrh na zvýšení měsíčních poplatků veřejnoprávním médiím. Zatímco u České televize...

GLOSA: Tektonické desky politiky v pohybu. Ale kdo riskne koalice stran?

26. června 2024

Premium Co je moc, to je moc, celá koza v polívce, to je o nemoc. To říkávaly naše babičky, když něco fakt...

V kolumbijském Medellínu spadla kabina lanovky. Jeden člověk zemřel

26. června 2024  19:42

Při pádu lanovky ve druhém největším kolumbijském městě Medellín zemřel ve středu nejméně jeden...

  • Počet článků 89
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 980x