Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Andělé všedního dne

Autor: Michal Viewegh Nevšední příběh o všedních věcech. Příběh o životě a umíraní. Příběh o posledním přání

Hlavní postavou je Karel, kolem něhož se vlastně točí celý příběh a ostatní postavy jsou pouhými loutkami, které ho mají na onen svět doprovodit. Pracuje coby lektor autoškoly a jeho „žákyní“ je půvabná Ester, ovdovělá lékařka, která na konci knihy pro Karla učiní velké přání. Karlova manželka Marie pracuje jako učitelka. A poslední lidskou postavou je Zdeněk, rozvedený sebevrah, jehož matka je fanatickou věřící, která se považuje za pozemského anděla. To jsou všechny lidské postavy, které v příběhu sehrají hlavní či vedlejší role. Říkám lidské, protože jsem ještě zapomněl na anděly. Ano, anděly, provázející naše knižní postavy každou stránkou. Ovšem musíme se mít na pozoru před tím, že nejde o klasické anděly strážné, jak je známe ani o anděly temna, jak bychom si je přát nechtěli. Tihle jsou pouze jacísi pozorovatelé. Víceméně nemohou zasahovat do života našich protagonistů, ale mohou je pouze „naťuknout“ k nějakým činům. Jejich osud se ale již změnit nedá. Je předem daný, až krutě předvídatelný, což je jedna z hlavních chyb této knih – předvídatelnost. Vlastně přesně víte, co bude následovat a tak příběh čtete a čtete, ale ne s nějakým zápalem, s nímž se hltají bestsellery. Sám autor říká, že tahle kniha se liší od ostatních. Ať už svojí tématikou nebo obdobím, v němž ji napsal. Je jasné, že když vám zemře někdo blízký, musí se to nutně odrazit ve vašem způsobu života i pracovního nasazení. Ale já bych neřekl, že by se odrazil nějak negativně. Samozřejmě, těžko mohu soudit, když Andělé všedního dne, jsou jedinou knihou, kterou jsem od Viewegha četl, ale i přesto se mi z filmovaných verzí zdá, že Andělé jsou tématem vděčným a v historii Vieweghových děl snad i nejlepší knihou, jakou mohl napsat. Byť obsahuje velkou absenci dialogů. Ty si můžete užít pouze v rozhovorech andělů, kteří spolu často hovoří o smyslu své práce a životě druhých.  Zjišťujeme tak, že jejich způsob myšlení by se v realitě v mnohém nelišil od našeho myšlení.

            Co bych autorovi dále vytkl, je velké množství odkazů na obchodní řetězce. Ve třech případech se jedná o výrobce nábytku a zahradních strojů a zařízení. Jednou se setkáme také s výrobcem automobilů. Dále bych rád zmínil samotný závěr knihy, který se podle mého gusta, Vieweghovi příliš nevydařil. Osobně bych spíše zvolil otevřený konec, neboť takhle nám autor příběh naservíruje přímo pod nos, my si nemůžeme nic fantazírovat ani o ničem přemýšlet a i konec nás tedy nepřekvapí a my knihu spíše po dočtení odložíme a vrhneme se na další. O čem Andělé všedního dne byli, po pár dnech zapomeneme a po pár letech nebudeme možná ani vědět, o čem kniha byla. Ale to je pouze názor mě samotného, který se může, ale také nemusí lišit od toho vašeho.

            I přes všechny nedostatky, které jsem zmínil, bych rád řekl, že se jedná o svižný příběh, byť jasný, který si užijete. Místy vás pobaví, někde rozesmutní, ale ve verdiktu vychází, že za přečtení rozhodně stojí. I proto, že Viewegh je jednou z maturitních otázek z literatury.

Nad jednou otázkou si však čtenář hlavu lámat může a tou je otázka Boha. Andělé zde představují jen život na jiné formě existence a nikde není psáno, že Bůh existuje. Konečně, i jejich debaty se někdy kolem tohoto tématu točí a výsledek je nejasný a odpověď na boží existenci nezodpovězena. I když, jak by mohla být během jednoho jediného dne, v němž se příběh točí, zodpovězena?  Napsat příběh, který se odehrává v jednom jediném dni je zajímavý a nevšední nápad, podobající se divadelní hře. Tím dělá knihu lákavou pro mne i mnoho dalších a já ji tak mohu jedině doporučit. Zaručeně neprohloupíte a možná si na Michala Viewegha uděláte trochu jiný obrázek, než jaký prozatím z jeho filmů máte. Tak směle do toho, Andělé všedního dne čekají…

Autor: Roman Krása | sobota 21.11.2009 9:13 | karma článku: 5,35 | přečteno: 846x
  • Další články autora

Roman Krása

Tohle je ráj?

Ne-ne-ne, prosím takhle ne. Tohle je ráj! Tohle je ráj má být komedie, která si světovou premiéru odbyla už někdy před rokem. K nám přišla až letos v březnu, přesto na ní ale na internetu moc recenzí nenajdete. Ne na moviezone, ani v externích recenzích na csfd.cz.

21.8.2012 v 20:49 | Karma: 4,71 | Přečteno: 581x | Diskuse| Kultura

Roman Krása

Kinozážitek, když Temný rytíř povstal

Jsou tomu čtyři roky, co nás Nolan oslnil “Temným rytířem“. Mezitím nás pohltil Počátkem a naše, má, očekávání při čekání na dalšího, tentokrát již závěrečného Batmana se neúměrně zvyšovala. Když pak vtrhl do kin, s každou novou recenzí jsem zvažoval pro a proti. Mám si zničit zážitek z trilogie století? Obcházel jsem kolem kina, díval se na obsazení kinosálu a už už si říkal, že nikam nepůjdu. Touha ale nakonec vyhrála, sbalil jsem se a vyrazil do kina na zážitek roku.

20.8.2012 v 12:00 | Karma: 6,51 | Přečteno: 686x | Diskuse| Kultura

Roman Krása

Ghost rider a jeho pekelné řádění na filmovém plátně

Pokud jste si stejně jako já mysleli, že se Nicolas Cage dokáže objevit v dobrém filmu, prosím, nedívejte se na nového Ghost Ridera. Buď má v posledních letech tak špatných čich na filmy nebo si už skutečně myslí, že hraje v dobrých filmech. Na jeho obranu třeba říct: býval to fajn herec.

19.8.2012 v 10:03 | Karma: 6,46 | Přečteno: 637x | Diskuse| Kultura

Roman Krása

007:Quantum of Solace

Série agenta 007 slibuje sázku na jistotu. Jen málokdy se člověk zklame tím, co v ni vidí. A 22. díl není výjimkou. Je pravda, že Daniela Craiga jsem si v bondovské sérii moc představit nedokázal a po Casinu royal mé přesvědčení ještě vzrostlo, ale vyplatilo se mu dát ještě jednu šanci, protože poté přišlo Quantum of Solace a zcela změnilo koncepci podání agenta s povolením zabíjet.

18.8.2012 v 14:11 | Karma: 5,27 | Přečteno: 719x | Diskuse| Kultura

Roman Krása

Temný rytíř povstal

Jsou tomu čtyři roky, co nás Nolan oslnil “Temným rytířem“. Mezitím nás pohltil Počátkem a naše, má, očekávání při čekání na dalšího, tentokrát již závěrečného Batmana se neúměrně zvyšovala. Když pak vtrhl do kin, s každou novou recenzí jsem zvažoval pro a proti. Mám si zničit zážitek z trilogie století? Obcházel jsem kolem kina, díval se na obsazení kinosálu a už už si říkal, že nikam nepůjdu. Touha ale nakonec vyhrála, sbalil jsem se a vyrazil do kina na zážitek roku.

17.8.2012 v 11:05 | Karma: 5,24 | Přečteno: 738x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

  • Počet článků 89
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 980x