Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

2012 - očekávaný film

Český název: 2012 Originální název: 2012 Česká premiéra: 12. listopadu 2009 Světová premiéra: 12. listopadu 2009 Natočeno: USA 2009 Režie: Roland Emmerich Scénář: Roland Emmerich, Harald Kloser Kamera: Dean Semler Délka: 158 minut Žánr: Drama / Sci-fi / Akční / Thriller Distributor: Columbia Pictures

Vlastní hodnocení: Ať už se nám to líbí nebo ne, rok 2012 se kvapem blíží a mi s tím stěží něco uděláme. Můžete zkusit přetáčet kalendář stále nazpátek, ale skutečnosti neuniknete. Jak bude možná svět v tomhle, proroky zmiňovaném a pro nás tak tajemném, roce vypadat, se můžete podívat ve filmu 2012. V tomhle roce má dojít k mnoha zvláštním úkazům a jevům, ale především k velké změně. Kdo ví, k čemu dojde. Jisté je pouze to, že plány armád se snaží vše dohnat do roku 2012 a fanatici se domnívají, že má dojít ke konci světa a to v plném měřítku a definitivně. Přestože nerozumím tomu, kde na této informaci byli, neboť pokud by si lépe nastudovali prameny a stará proroctví, nikde se nezmiňují o koci světa v absolutním měřítku. Možná jen o konci světa tak, jak jej známe. A 100% vyhynutí všeho živého není nikde ani zmínky, pokud nezajdete na stránky všemožných sekt, které vás budou přesvědčovat, že stavba bunkru a modlení se k právě jejich pravému Bohu, je to nejlepší, co můžete v této situaci udělat.

Jsem rád, že se film vyhnul tomu, že by mělo vše vymřít a to také s lidskou rasou. Ale o pořádné částečné vyhynutí půjde, to bychom pak přeci nesledovali film Rolanda Emericha. Filmy točit musí, to se mu musí nechat. A přestože dialogy a chování hlavních postav občas upadá do klišé, podívaná to je pěkná. Vizuální efekty nemají chybu, a pokud si někdy někdo bude chtít představovat konec světa, stačí sáhnout po tomhle filmu. John Cussack mi to katastrofického dvouhodinového snímku příliš nesedí, ale to je možná jen chyba mé představivosti.

Na druhou stranu, Emerich nám krásně představil některé vysoce postavené státníky, kteří si snaží zachránit vlastní kůži bez ohledu na lidskost a osudy mnoha dalších lidí. Archy, které ve filmu uvidíte, by ve skutečnosti byly zajisté monumentální, a kdo ví, třeba také pár takových mít budeme. Zatím se můžeme vracet k Noemovi a chlácholit se, že už v té době, lidstvo přežilo, pokud se potopa skutečně konala.

Nakonec stojí za zmínku, že film je inspirován románem Whitleyho Striebera 2012: The War for Souls. Ale i tak je celkem jasné, že film se knižní předlohy do puntíku určitě nedržel. Přeci jen, jsme v Hollywoodu a ten se snaží zapůsobit na všechny divákovo smysly.

Rok 2012 přijde. Zda se něco stane nebo ne, uvidíme. Moc dlouho čekat ani nebudeme. Osobně myslím, že rok 2012 přinese několik změn a některé možná budou dosti radikální, ale sousloví „konec světa“ bych se raději vyhýbal velkým obloukem. Přeci jen superbouře a přepólování může zničit veškerou elektroniku a přivodit celosvětová několikametrová tsunami, ale již jednou lidstvo přežilo, tak bychom to možná s trochou štěstí mohli přežít znovu – i přes naši závislost na elektronických sítích. Zase tak moc dlouho tu nejsme, abychom měli mít vše za sebou. A třeba…možná se ani nic moc nestane…jen polární záře…holt se musíme nechat překvapit. Hlavně ale nemůžeme jen tak čekat, počítat dny do možné zkázy a nepřipravit se. Jak řekl Emerich, je lepší vylézt v případě nouze na tu nejvyšší horu, než se modlit před kostelem a čekat, až na vás spadne. Minimálně se můžeme psychicky připravit, že svět, jaký známe, může skončit během několika dní a po něm přijít věk šestého slunce, jak praví Mayové.

 

Oficiální text distributora: Mayský kalendář by měl dosáhnout konce svého třináctého cyklu 21. prosince 2012 a po tomto datu už podle nejmoudřejších mužů této dávné civilizace není nic. To samozřejmě vybízí k otázce: pokud kalendář nepokračuje, co se pak bude dít?
Když před mnoha staletími po sobě Mayové zanechali svůj kalendář s jasným koncovým datem, popsali také, co bude následovat. Do dnešních dní stejnou věc objevili astrologové, numerologové odhalili vzory, které ji předpovídají, geologové míní, že už k ní dávno mělo dojít, a dokonce ani vládní vědci nejsou schopni zamlčet katastrofu biblických rozměrů, která na naši planetu čeká v roce 2012. Proroctví, na jehož počátku stáli právě Mayové, je nyní podrobně zaznamenané, prodiskutované, rozebrané a prozkoumané. V roce 2012 zjistíme pravdu o předpovídané povodni. A nemůžeme říci, že jsme nebyli varováni…

Autor: Roman Krása | úterý 29.12.2009 9:00 | karma článku: 7,16 | přečteno: 1182x
  • Další články autora

Roman Krása

Tohle je ráj?

Ne-ne-ne, prosím takhle ne. Tohle je ráj! Tohle je ráj má být komedie, která si světovou premiéru odbyla už někdy před rokem. K nám přišla až letos v březnu, přesto na ní ale na internetu moc recenzí nenajdete. Ne na moviezone, ani v externích recenzích na csfd.cz.

21.8.2012 v 20:49 | Karma: 4,71 | Přečteno: 581x | Diskuse| Kultura

Roman Krása

Kinozážitek, když Temný rytíř povstal

Jsou tomu čtyři roky, co nás Nolan oslnil “Temným rytířem“. Mezitím nás pohltil Počátkem a naše, má, očekávání při čekání na dalšího, tentokrát již závěrečného Batmana se neúměrně zvyšovala. Když pak vtrhl do kin, s každou novou recenzí jsem zvažoval pro a proti. Mám si zničit zážitek z trilogie století? Obcházel jsem kolem kina, díval se na obsazení kinosálu a už už si říkal, že nikam nepůjdu. Touha ale nakonec vyhrála, sbalil jsem se a vyrazil do kina na zážitek roku.

20.8.2012 v 12:00 | Karma: 6,51 | Přečteno: 686x | Diskuse| Kultura

Roman Krása

Ghost rider a jeho pekelné řádění na filmovém plátně

Pokud jste si stejně jako já mysleli, že se Nicolas Cage dokáže objevit v dobrém filmu, prosím, nedívejte se na nového Ghost Ridera. Buď má v posledních letech tak špatných čich na filmy nebo si už skutečně myslí, že hraje v dobrých filmech. Na jeho obranu třeba říct: býval to fajn herec.

19.8.2012 v 10:03 | Karma: 6,46 | Přečteno: 637x | Diskuse| Kultura

Roman Krása

007:Quantum of Solace

Série agenta 007 slibuje sázku na jistotu. Jen málokdy se člověk zklame tím, co v ni vidí. A 22. díl není výjimkou. Je pravda, že Daniela Craiga jsem si v bondovské sérii moc představit nedokázal a po Casinu royal mé přesvědčení ještě vzrostlo, ale vyplatilo se mu dát ještě jednu šanci, protože poté přišlo Quantum of Solace a zcela změnilo koncepci podání agenta s povolením zabíjet.

18.8.2012 v 14:11 | Karma: 5,27 | Přečteno: 719x | Diskuse| Kultura

Roman Krása

Temný rytíř povstal

Jsou tomu čtyři roky, co nás Nolan oslnil “Temným rytířem“. Mezitím nás pohltil Počátkem a naše, má, očekávání při čekání na dalšího, tentokrát již závěrečného Batmana se neúměrně zvyšovala. Když pak vtrhl do kin, s každou novou recenzí jsem zvažoval pro a proti. Mám si zničit zážitek z trilogie století? Obcházel jsem kolem kina, díval se na obsazení kinosálu a už už si říkal, že nikam nepůjdu. Touha ale nakonec vyhrála, sbalil jsem se a vyrazil do kina na zážitek roku.

17.8.2012 v 11:05 | Karma: 5,24 | Přečteno: 738x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

ING-FOREST s.r.o.
Taxátor

ING-FOREST s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 65 000 - 75 000 Kč

  • Počet článků 89
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 980x