Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Český olympijský dům v Londýně autobus, medaile, holky a pivo

Tak teda jo. Šel jsem takhle z Holbornu a řekl si, že dojdu mrknout do Islingtonu na ten Českej dům a taky na černýho červenej klikující autobus. Tenhle blog je o tom, co jsem tam včera zažil...

Začnu tím, co vás čeká před vchodem. Jdete takhle po Islingtonský Highstreet a kousek od metra Angel, což je pro ty kdo by se sem chystali Notrhern line (černá), vás čeká něco, co prostě nepřehlétnete. V celým to mega chaosu londýnský klasický super rušný ulice, kde se hrnou davy ze všech stran a na silnici je změt aut a červenejch autobusů, vás najednou něco flákne to obličeje....
A pak se začnete smát, nebo, jako mnnoho kolemjdoucích na to jen fascinovaně koukat. Ozve se „aaaeeeeerrrrr“ a červený svalovec se vzepře. Mezitím se lidi zastavují smějí se a samozřejmě fotí, natáčejí, házejí na twitter, facebook, instagram, you tube no prostě klasika 21 století. Z červenýho autobusu je hit. A někteří na to umí čekat – jelikož si mezi klikování dává, za oddechování pauzu, i několik minut. Hashtag #londonbooster, jak se tohle černýho dílko jmenuje, na instagramu docela frčí.
Kdyby to bylo jen taková samoúčelná sranda, tak by to moc nepomohlo, jenže tohle je náhodou vymyšlený naprosto geniálně. Jelikož ten autobus klikuje vedle báráku, kde je obrovská česká vlajka a velkej název CZECH HOUSE. A tak, se opravdu černýmu daří nalákat davy do našeho baráku. Fakt si myslím, že nebejt tohole, na co se lidi z celýho Londýna jezděj mrknout, že by český dům tak plnej  nebyl. Jelikož to co mě překvapilo nejvíc je, že lidi tam jdou, i když vstup stojí 5 liber.
Jo a kdyby jen Češi. Českej dům je kromě Čechů doslova narvanej Britama, Polákama, Maďarama, Slovákama...apod. Celý je to asi o tom, že českej dům je fakt výborně udělanej a černýho červenej autobus má jednu velkou výhodu. Jakmile se u něj někdo zastaví, což je furt, hned k němu přiběhne někdo rozdávající létaky na českej dům a přesvědčí ho, že tam má cenu jít. No a fakt to funguje. I když teda samotnýho mě pár věcí překvapilo.
Tak prvně absence český kuchyně. Sice je ve druhým patře nějaká naprosto prázdná česká restaurace, kde není ani obsluha, jen prázdný stoly. Takže jediný český jídlo, co jsem si dal hned vedle, byl řízek s bramborem a okurkou. Ten tam mají Číňani, který tam jednou normální britskej fast food s jediným českým jídlem - řízek. Když jsem pak rozmlouval s osazenstvem domu, zjistil jsem důvod, proč je česká hospoda prázdná. Nějakej blázen, co v životě asi nebyl v Londýně, nastavil ceny jídla na jednotnou cenu 17 liber. Což je vtipný, protože v normální restauraci jídla, co Britové znají stojí jídlo maximálně 10 liber. Za 17 liber se chodí papat do super luxusní restaurace. Takže guláš za tuhle cenu, to je jak prodávat párek v rohlíku v Praze za sedm stovek.

Druhá věc byla cena piva. 4 libry – mazec. Jenže, tohle narozdíl od jídla funguje. Jelikož cena je posazená sice prémiově, ale rozumě. Pivko v City, kde je to víceméně nejdražší, stojí 3 – 3,50 libry, takže 4 libry je ok. Navíc český pivo Britové znají ze stag night v Praze. Dobrá taktika a funkční, jelikož co tomu dává tu správnou atmosféru, je ten hospodksej styl. Prostě tentokrát to nějakej vědátor moc neřešil a fakt pochopil, co znamená Česko. Takže, pivo, hezký holky a zábava. A tak se vlastně celý to patro tváří jako obrovskej klub, kde je všechno, velkej dlouhej bar, chillout od ČEZu (díky v těch polštářích se fakt dobře leží), pódium, kde se objevují hvězdy Olympiády, hrají kapely, plážový lehátka, kulečník, xboxy, fotbálek (no nekecám, to byste koukali, jak to Britové hnedka pochopili, co s tím) a televizní studio.
Je to výborně řešenej prostor, kterej fakt dobře funguje a perfektně propaguje republiku. Britové se sice přišli mrknout, jak hraje Murray, ale pijou u toho český pivo, všude slyšej češtinu a viděj český vlajky.....jo jo moc dobře věděj, na návštěvě baráku, který země to jsou. A to byl cíl. A ten se naprosto super podařil.

Jo a mimochodem, když navštívíte obchod olympijskýho týmu, jedna věc je naprosto vyprodaná. Hádejte co to je? No jasně, holínky! Takže, když vám zas bude nějakej kašpar tady na blogu vysvětlovat, jaká jsou holínky ostuda, tak asi nemá, narozdíl od Britů a Čechů tady v Londýně, co tuhle modu vzali útokem, smysl pro humor. Ten naštěstí v českým domě nechybí vůbec. Pán s klouboukem v barvě český vlajky a nápisem Liptákov to jen potvrzuje...

A já už přestanu povídat a nabídnu vám pár fotek. A kdybyste náhodou někoho nepoznali, tak to jsou prosím pěkně, veslařky Jitka a Lenka Antošovy, střelec Martin Podhráský, finálové tenistky Lucie Hradecká a Andrea Hlaváčková a samozřejmě, že stříbrnou medaili nám přišel ukázat i Ondra Synek, ten pán ve studiu, to je Václav Chalupa, taky stříbrný jen o 20 let dříve.

Autor: Jiří Krám | sobota 4.8.2012 10:00 | karma článku: 29,26 | přečteno: 2451x
  • Další články autora

Jiří Krám

Teorie nepravděpodobnosti a její aplikace

Člověk má neustále tendenci něco předvídat. Vytvářet scénáře věcí, které se musí stát, protože se tak staly v minulosti. Pokud by však svět fungoval na principu předvídatelnosti, byl by průběh věcí cyklický a v dějinách by se opakovaly stejné průběhy událostí. Tak tomu však není. Pokud se obeznámíte s dějinami, zjístíte, že nefungují předvídatelně a už vůbec ne jako cyklus. Podíváte-li se na předvídatelnost z předchozích jevů na historii, zjístíte, že jako cyklus to nefunguje. Dějiny totiž fungují jako extrémy událostí, které nejsou předvídatelné. Dějinný konstrukt zahrnuje mnohem větší množinu proměnných, která nelze jednoduše odhadnout.

15.4.2013 v 10:00 | Karma: 17,84 | Přečteno: 1946x | Společnost

Jiří Krám

Převážně deštivá

A taková prostě je. Ta naše Anglie. Jen k tomu musíme ještě přidat větrná. A ve dnech jako ten dnešní na dotaz rodičů co je novýho, odpovídáte venku je hnusně. Čím zároveň odpovídáte i na další dotaz, co pak to budete dělat o víkendu. Když je totiž hnusně, nikam se vám nechce. Jste totiž proufoukaný a my plešatý obzvlášt, díky cestám z práce a do práce.

16.3.2013 v 10:00 | Karma: 9,95 | Přečteno: 446x | Ostatní

Jiří Krám

Olympijský Londýn mýma očima

Tahle série fotek vznikla několik týdnů před zahájením Olympiády. Při mých toulkách Londýnem mě občas napadne něco vyfotit IPhonem. Nebyly tedy zamýšleny jako jedna série, proto mají i jinou úpravu, nepocházejí z jednoho dne, je to jen výběr pár těch, které jsem nahrál na Instagraram. Berte to tedy spíš jako dokument, jak to v místech, která uvidíte v televizi vypadá.

27.7.2012 v 10:12 | Karma: 14,19 | Přečteno: 1243x | Diskuse| Cestování

Jiří Krám

Absťák na češtinu, aneb jak jsem poslouchal Kabát

To se tak občas stává. I když žijete v jednom nejzajímavějších měst na světě a okolo máte všechny možný lákadla moderního světa, tak vám to nestačí. Prostě se probudíte a máte absťák na češtinu!

8.7.2012 v 10:00 | Karma: 24,48 | Přečteno: 1981x | Diskuse| Cestování

Jiří Krám

Smějí se Britové víc, než Češi?

Skoro to tak vypadá. Jedna z věcí, která vás v Británii překvapí je množství zábavných pořadů jakýkoliv den v týdnu. A to nemluvím o převzatých sitcomech z USA, ale o domácí zábavě. Navíc z nějakého důvodu jsou to často tak kontroverzní témata, že pokud byste se takhle v ČR vyjadřovali o prezidentu Klausovi, nebo premiéru Nečasovi, asi by to neprošlo. Co projde v hlavních vysílacích časech v britské televizi je opravdu neuvěřitelné

25.6.2012 v 10:00 | Karma: 12,37 | Přečteno: 1047x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13,  aktualizováno  19:46

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

OBRAZEM: Prahou prošel majálesový průvod. Masky kritizovaly Beka a bydlení

1. května 2024  19:05

Součástí oslav 1. máje byl ve středu studentský majálesový průvod, který vyrazil z pražské Kampy a...

„Mami, ve zdech je příšera,“ tvrdila holčička. Dům ovládlo 60 tisíc včel

1. května 2024  18:21

V domě rodiny Classových v Severní Karolíně číhalo po několik měsíců opravdu nečekané překvapení....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 66
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 24403x
Bylo nebylo. Nebo vlastně bylo. Jednou jsem začal psát. Pak jsem se do toho zažral, ale pak mě to přestalo bavit. Publikoval jsem všechno možný. Teď vlastně je úplně jedno, co sem napíšu. Jelikož ten, kdo mě zná, ten už ví, že ode mě jdou čekat různý věci. Ale stejně si to píšu hlavně asi tak nějak sám pro sebe. 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy