"STOP ČERNÉMU RASISMU" V Č. B. (Z POHLEDU ÚČASTNÍKA NEPOKOJŮ)

Téma konfrontace většin a menšin je dostatečně staré na to, aby už nikoho nepřekvapovalo. A přece se nepřestáváme divit, proč se zas a znovu objevuje. Tím spíše, jde-li o dnes již letitý zápas spravedlnosti s velmi obyčejnou vyčůraností a parazitismem...

Byl jsem dnes na protirómském shromáždění na českobudějovickém náměstí a sledoval, jaký bude jeho vývoj. Nikterak nepředvídatelný. Jako podtext (a velmi výhodná záminka) se nesl incident z tohoto týdne, který se udál mezi "bílými a černými" na sídlišti Máj v Českých Budějovicích. O potyčce se lze dočíst např. v tomto článku: http://zpravy.idnes.cz/bitka-na-sidlisti-maj-v-ceskych-budejovicich-fzh-/krimi.aspx?c=A130622_192420_budejovice-zpravy_brd

Od samého začátku hráli prim přívrženci hnutí skin heads, jimž z úst přímo čišila dogmatická ideologie a bojová nálada. Neudivilo tedy, že se shromáždění brzy promění v symbolický průvod směrem sídliště Máj. Tam však již na vrcholku kopečku v pomyslném středu sídliště rozbila stan opozice. A sice pod vějičkou vůle k lepšímu sousedskému soužití.  

Průvod složený z méně početného skinheadského jádra a obyvatel ČB přešel velmi spořádaně celé město. Za cíl si přirozeně vytkl zmíněný kopeček mezi paneláky uprostřed Máje. Těsně před ním se celá událost zvrtla v obyčejnou bojůvku skin headů (a dalších šílenců) s kordónem těžkooděnců, kteří nemohli jinak, než chránit bezpečí rómské menšiny. Podstata celého poselství protestu tedy vzala za své. Zůstala ukryta a nevyslovena. Dovolím si ji tedy sám formulovat.

Spor "bílých a černých" na území ČR v dnešních dnech představuje vyhrocený déle trvající úkaz: Rómové parazitují na strachu z politické nekorektnosti. Označit typického Róma za vychcánka je obrazně řečeno o ústa. Každý opatrný představitel města či státního aparátu se zdráhá zvěstovat světu holou pravdu o rómské životní strategii. Je známým faktem, že typický cikán (a je to dáno historicky) na rozdíl od běžného Západoevropana nijak zásadně nelpí na majetku. Nekupí ho coby výsledek své celoživotní práce. Jde mu spíše o pohodlí. Proto se naučil těžit ze systému, který se žel neumí efektivně bránit proti parazitům. Ve hře je totiž pověst státu a o rasistickou pochopitelně nikdo nestojí. Proto se Rómům umetají cestičky a za vybydlený dům dostávají k vybydlení další. Není jiné cesty. Pravou podstatou tedy zůstává bezradnost. V přírodě je běžné paratiza hubit. Je-li jím však samotný člověk, logika věci se zásadně mění. Žijeme v humanistické době, kde je člověk roven člověku.

Podle mého z konfliktu "bílých a černých" není úniku. Bude vždy přítomen. Napadá mě pouze jediný recept: měřit všem stejným metrem. Jo, to je krásná idea. Když na vás ale mohutná primitivní Rómka udělá bu bu bu (čti vyhrozí smrtí celé rodiny), velmi rychle si raději pro své vlastní bezpečí a klid duše opatříte metr ještě jeden - právě na ni. A ten měří jaksi velkoryseji, jakkoli vás to hněte.

Autor: Václav Král | sobota 29.6.2013 23:23 | karma článku: 33,61 | přečteno: 3423x
  • Další články autora

Václav Král

Verše ze sna

31.10.2018 v 11:05 | Karma: 3,61

Václav Král

Český lev (kultura vers. politika)

11.3.2018 v 15:56 | Karma: 17,02

Václav Král

Nebýt v odporu

11.1.2016 v 18:32 | Karma: 5,09