Pivo pod míru – únavný nešvar českého pohostinství

PROČ V HOSPODÁCH A RESTAURACÍCH ČEPUJÍ „PODMÍRÁKY“? Ačkoli odpovědí je hned několik, stále mi vychází jedna a tatáž jako ta nejpravděpodobnější…

Usadíte se ve vybraném „lokále“, čímž dotyčné restauraci nebo hospodě projevujete důvěru. A jelikož jste ve štědré náladě, nečekáte žádnou podpásovku. Objednáte si od (hezké) servírky pivo a pak to přijde…

Dělá si legraci? Myslí to vážně? Pivo je totiž zjevně pod mírou a vy jste vystaveni ponižujícímu rozhodování. Kam se nyní přikloníte? Nebudete si kvůli „drobnosti“ znepříjemňovat posezení nebo jste ochotni hájit princip a žádat nápravu?

Pokud jste stateční a nestydíte se, čekejte soutěž asertivity. Servírka odboku vypálí obligátní „to dojde“ (čti dojde pěna a tím hladina piva vystoupá na tzv. setinku) a vy musíte kontrovat neméně sebevědomě. Zpravidla se obsluha rychle umoudří a odkráčí k nápravě. Zda vám do „napraveného“ piva jako bonus u pípy ještě plivne, to už je holt riziko stěžování…

O servírku jde až ve druhé řadě. Hlavní „pachatel/ka“ stojí za pípou a valí jeden žejdlík za druhým. Já osobně bych na jeho místě hostovi raději pár mililitrů piva dopřál navíc, abych nebyl za blbce. Tím spíše, když si účtuju nekřesťanský peníz. Tak ale protřelý výčepák neuvažuje. Je-li navíc „ze staré školy“, ani podobná úvaha není na místě. Zvyk = železná košile. Krást se musí, je to už v krvi…

Když přemýšlím nad nějakým přirovnáním, napadají mě např. boty. Představte si, že v krabici najdete pár bot a jedna z nich nemá tkaničku. Pochopitelně vás to rozčilí. Není to s pivem pod míru vlastně téměř totéž?

Mě nejvíce zajímá pravý důvod čepování piva pod míru. Ano, když objednávky běží jako na pásu, sotva může výčepní bezchybně hlídat veškeré míry. Pak se logicky nějaký ten podmíráček prostě přihodí. Ale co když je hospoda prázdná? Je vážně tak složité podívat se, zda ryska kopíruje hladinu piva?

Stále mi vychází jedno: Jako truhlář nenechá na vyrobené židli zuby od pily, neměl by výčepní točit každé druhé pivo pod míru. A pokud to činí, je nejspíš blbý. Protože hospodě nebo restauraci, která ho zaměstnává/živí, dělá medvědí službu.

A rým závěrem: Má český výčepní místo mozku z piva kostku?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Václav Král | pondělí 10.3.2014 8:00 | karma článku: 17,35 | přečteno: 907x
  • Další články autora

Václav Král

Verše ze sna

31.10.2018 v 11:05 | Karma: 3,61

Václav Král

Český lev (kultura vers. politika)

11.3.2018 v 15:56 | Karma: 17,02

Václav Král

Nebýt v odporu

11.1.2016 v 18:32 | Karma: 5,09